≫ 

Filip Radojević – Anatomija jednog doping prekršaja: Vodič za roditelje čija deca se bave sportom! (VIDEO)

Nova kolumna Dr Nenada Dikića otkriva koliko zapravo roditelji moraju da vode računa o deci sportistima

  • 5

Naišao sam na youtubu na interesantan video pod nazivom „Veštine Filipa Radojevića”. Slučajnom gledaocu bi sve izgledalo kao marketing za očigledno uspešnog sportistu do pred sam kraj videa gde piše da Filipu ističe suspenzija oktobra 2019, a da može da trenira sa timom od avgusta 2019.

Reč suspenzija se odnosi na dvogodišnju kaznu zbog doping pozitivnog rezultata na pseudoefedrin, koji je Filip uzeo greškom doktora koji mu je prepisao lek Defrinol.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu Antidoping agencije Srbije Foto: Privatna arhiva

A kako je uopšte došlo do prekršaja?

1. Filip, kao perspektivni vaterpolista, je bio državni stipendista i imao je obavezu da dva puta godišnje prisustvuje obaveznim edukacijama Antidoping agencije Republike Srbije. Prema sopstvenim rečima on ih je prespavao jer je bio umoran od treninga, pa nije ni proverio šta uzima od lekova i da li su dozvoljeni.

2. Porodični lekar, koji je nedvosmisleno znao da je Filip sportista, prepisao mu je Defrinol, ne vodeći računa da u leku ima pseudoefedrina koji se nalazi na Listi zabranjenih doping supstanci. Iako se za tu vrstu nepažnje zakonski odgovara Filipova porodica nije želela da tereti porodičnog lekara. Verujem da je lekar etike radi trebalo da se suoči sa prekršajem.

3. Pošto je doping kontrola rađena na takmičenju FINA (Internacionalna federacija za vodene sportove) izrekli su mu kaznu od dve godine.

4. Za pseudoefedrin u vaterpolu su od 2000 godine izrečene dve kazne prema antidoping data bazi https://www.dopinglist.com, jedna u trajanju od 6 meseci, a druga kao javna opomena. Prema istoj bazi podataka, samo 4 % sportista je za prisustvo pseduoefedrina kažnjeno 2 godine.

Foto: Telegraf

5. Zbog prestroge kazne Filip Radojević se žalio Arbitražnom sudu u Lozani, kao vrhovnom sudu za sporove u sportu, koji iako nije dokazao Filipovu značajnu nepažnju potvrdio kaznu izrečenu od FINA. Kuriozitet je i to da je FINA izrekla maksimalnu kaznu za prekršaj ne uzimajući ni jednu olakšavajuću okolnost vaterpolisti svetskih i olimpijskih šampiona. Osim o etici moglo bi se razmisliti kako je nacionalni savez tretiran u jednoj internacionalnoj federaciji.

6. U periodu kazne Filipu je osim profesionalne podrške Antidoping agencije Republike Srbije imao najveću podršku u svojoj porodici, tačnije ocu Zoranu. Pokazalo se po ko zna koji put da je porodica okosnica svakog sportiste u Srbiji. Filip je iskoristio period suspenzije da radi na sebi, vredno je individualno trenirao i ostao u formi tako da već od avgusta može da trenira, a od oktobra zaigra ponovo i levicom trese golove. Kako kaže pesma u promotivnom filmu „ Imao sam san…”, za šta je očigledno važno da se svaki čovek izbori u svom životu.

Lekovi koji u sebi imaju pseudoefedrin koje sportisti ne bi trebalo da uzimaju prema Nacionalnom registru lekova 2018:

AERINAZE

ASPIRIN COMPLEX

ASPIRIN COMPLEX HOT

CAFFETIN COLD

CLARINASE

DEFRINOL

DEFRINOL FORTE

MAXFLU UKUS LIMUNA

RHINOSTOP

RINASEK

TYLOL HOT

(Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vaterpolista

    15. mart 2019 | 15:51

    Filip jedan od najboljih mladih vaterpolista. Sta je savez uradio po ovom pitanju?

  • Ex

    15. mart 2019 | 16:14

    Pa kakva veze ima pseudoefedrin sa dopingom. Onda se svi koji imaju prehladu dopinguju. Pravda za Filipa!

  • sale

    15. mart 2019 | 16:53

    Pravda za Filipa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA