≫ 

Planinarenje u leto: Sve što ste želeli da želeli da znate o ovom sportu, a niste imali gde da pročitate!

Nova kolumna Dr Nenada Dikića bavi se ovim lepim ekstremnim sportom

  • 1

Iako u originalu naslova na engleskom piše “priručnik”, nama se čini da je bolje reći “udžbenik”, jer knjiga sa ovakvim sveobuhvatnim sadržajem na srpskom jeziku ne postoji. Već nakon prvog izdanja na francuskom jeziku 2012. godine, nakon dve godine rada zahvaljujući bilingvalnom znanju kolega iz Kanade dobili smo prvo englesko izdanje.

Prof Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Srbije je bila među prvima na listi koja se prijavila da prevede knjigu, ali zahvaljujući raznim okolnostima kod nas koje prate ovakve poduhvate, posao prevođenja se lagano zahuktavao da bi početkom 2019. imali knjigu i na srpskom jeziku.

Foto/ Copyright: Nenad Dikić

Međutim, ovakva knjiga se nikada ne bi pojavila da nije bilo Petzl fondacije i njihovih čuvenih planinarskih ilustracija koje su godinama izdavali u raznim publikacijama, ali i ideje da sa Međunarodnom planinarskom i penjačkom federacijom (UIAA), tačnije Komisijom za planinarenjazajedno naprave knjigu. Nije ovakva knjiga nedostajala samo nama, već većini nacionalnih saveza, jer ovakav pregled esencijalnih veština, nije lako napisati.

S druge strane nama se čini da je ovaj udžbenik napravljen pre svega da se praktično primenjuje, a da bi se to dogodilo treba ga upotrebiti tokom stručnog osposobljavanja planinara. Znači tek nam predstoji posao.

Foto/ Copyright: Nenad Dikić

Za srpsko izdanje je zaslužan, pre svih Prof. dr Nenad Dikić, koji je do sada izdao tridesetak knjiga od toga bar trećinu prevoda iz oblasti sporta i sportske medicine. Njegov prevodilački tim iz Udruženje za medicinu sporta Srbije su dopunili članovi planinarskog kluba Avantura Tim i nakon godinu dana rada uspeli da prevedu tekst.

Zbog svega mislimo da je vredno da pomenemo imena Marije Anđelković, Kristine Carić, Katarine Manovski, Zorana Vesića, Denisa Ibišbegovića i neverovatanog Miloša Cvjetićanina koji ne samo da je uklopio srpski tekst u ilustracije, već konačnim čitanjem pokušao da otkloni sve greške koje prate ovakvo izdanje.

Foto/ Copyright: Nenad Dikić

Mi znamo da je bilo puno problema sa terminologijom, pošto neke reči prosto ne postoje na srpskom jeziku, ali verujemo da će sledeće izdanja otkloniti eventualne greške.

Na kraju želimo da zahvalimo Petzl fondaciji i Međunarodnoj planinarskoj i penjačkoj federaciji koja nam je omogućila da ova knjiga bude prevedena na srpski jezik, alii da Planinarski savez Srbije bude u društvu desetak nacionalnih saveza koji su preveli ovaj planinarski udžbenik.

Foto/ Copyright: Nenad Dikić

Nadamo se da će on poslužiti svim zaljubljenicima u planinarenje i penjanje da njihove avanture u prirodi budu bezbedne i uspešne.

Knjigu Planinarenje u leto za sada možete kupiti pouzećem preko sajta Udruženja za medicnu sporta Srbije www.smas.org.

Foto/ Copyright: Nenad Dikić
Foto/ Copyright: Nenad Dikić
Foto/ Copyright: Nenad Dikić

(Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA