≫ 

Od suza do Olimpijske medalje: Kako je rvački savez postao uzor antidoping borbe!

Rvački savez Srbije kao primer dobre prakse u antidopingu

  • 1

Primoran da zbog jednog evropskog projekta razmišljam ko je primer dobre prakse antidopinga u Srbiji, čini mi se da je bez premca Rvački savez Srbije. Osnivanjem Antidoping agencije Srbije (2005) neki funkcioneri Rvačkog saveza su glasno negodovali i ubrzo su imali prvog pozitivnog rvača na anabolike (muške polne hormone).

Prof.Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Nastavili su da ne veruju i platili analizu B uzorka. Tako smo prvi put bili u mogućnosti da se uverimo da laboratorija u Beču radi dobro, ali i da vidimo suze rvača za koga je potvrda B nalaza značila dve godine van rvanja.

Umesto da stanu i vide gde greše, nekako istovremeno su napravili još tri prekršaja. Nastavili su da rade bez promene načina rada i 2010. jedan od kandidata za olimpijsku medalju, Radomor Petković je bio pozitivan na anabolik- metandienon. Pale su i teške reči, ali čini se da je prevladala ideja predsednika saveza gospodina Željka Trajkovića da mora nešto da se promeni.

Broj doping pozitivnih sportista u Srbiji od 2006. do 2018. godine prema broju doping pozitivnih rvača (tamno obojeni stubići). Foto: Telegraf

Nakon jedne pres konferencije 2010. god. krenulo se sa edukacijama rvača, ali i trenera. Naravno da nije išlo jednostavno, jer smo 2015. godine imali još jedno razočarenje, najbolji mladi rvač je bio pozitivan opet na Metandienon.

Međutim, odtada je preovladala ideja antidopinga i Željko Trajković je sa svojim timom uspeo da osvoji veliki broj medalja na svetskim i evropskim takmičenjima i kruniše zlatom Davora Štefaneka na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

Dr Milica Vukašinović Vesić i predsednik RSS Željko Trajković Foto: Telegraf

Ipak, da bi priča imala u potpunosti smisla kao primer dobre prakse morala je da se uključi dr Milica Vukašinović Vesić ne samo ako direktorka Antidoping agencije Republike Srbije, već kao specijalista sportske medicine i stručnjak koji ima senzibilitet za borilačke sportove.

Ubrzo njene aktivnosti ne postaju samo deo Rvačkog saveza Srbije, već i Ujedinjene rvačke federacije sveta, pa je biraju za člana Etičke i legalne komisije, gde zajedno sa Portugalkom Karlom Morais u tipično muškom društvu odlučuje o povredama pravila u Ujedinjenoj rvačkoj federaciji sveta.

Ove nedelje su i dr Vukašinović i gospodin Trajković nastavili putem uspeha na evropskom prvenstvu u rvanju u Bukureštu, gde je Viktor Nemeš osvojio bronzanu medalju. Sad izgleda sve lako, dok je pre bilo teško, za kraj, kao neka definicija dobre prakse.

(Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA