Srbija je mogla da ima šampiona Evrope: Ruski bogataš želeo da uloži u Srbiju, ali ga je Vardar hteo više

Ruski investito za dlaku zaobišao srpske klubove

  • 7

Rukometaši Vardara osvojili su drugu titulu prvaka Evrope, pošto su u finalu fajnal-fora u Kelnu savladali mađarski Vesprem rezultatom 27:24 (16:11), a za ovaj uspeh najzaslužniji je vlasnik, Sergej Samsonenko koji je svojevremeno hteo da uloži u rukomet u Srbiji. 

Prebogati Rus, vlasnik lanca sportskih kladionica koji više od decenije živi u Skoplju sovjevremeno je želeo da "podigne" srpske timove. Pre desetak godina, kružile su priče da želi da se stacionira u Nišu, bilo je reči i o tome da, oduševljen navijačima,ulaže u mušku rukometnu sekciju Partizana, i žensku ekipu u Vrnjačkoj Banji, ali... Kako do dogovora nije došlo, Samsonenko je kapital usmerio na jug, u Makedoniju.

- Čuo sam te priče, ne znam da li su se i desile. Rus je pričao s Marjanovićem i nekim ljudima iz vlasti. Jasno je samo da u srpskom rukometu sve treba da bude drugačije. Valja reći da je Rus uzeo Vardar koji je imao status koji nikada ne bi imao u Srbiji, pogotovo da je došao u Partizan, klub sa silnim dugovima - rekao je svojevremeno biši rukometni reprezentativac Jugoslavije Nedeljko Jovanović za srpske medije na pitanje o ulasku Rusa u srpski sport.

Rukometni klub Vardar Foto: Tanjug/AP

U samo nekoliko godina, Vardar je prešao put od tima u kojem se nije znalo ko šta tačno radi do kompaktne ekipe koja je dvostruki osvajač Lige šampiona.

Uz sve to, nesuđeni investitor u srpski sport,  godišnje uloži oko 15 miliona evra u muški i ženski rukomet, kao i u fudbal u Makedoniji, pa je više nego očigledno da je naša zemlja mnogo izgubila. Naročito ako se u obzir uzmu i rezultati koje je ovaj ljubitlej rukometa napravio. Samsonenko je izgradio modernu halu sportova u sklopu koje su spa centar, bolnica, bazeni i hotel sa četiri zvezdice. Fudbalski klub je dobio takođe novi dom, ali i super moderan trening kamp.

Rukometni klub Vardar Foto: Tanjug/AP

Zanimljivo, od preuzimanja Vardara obavezao se da će svake godine samo u njega da "smesti" najmanje 1.5 miliona evra što i radi. Svakako, izuzetan rezultat pratio je njegov dolazak u klub koji sei 2017. godine takođe peo na krov Starog kontinenta,  a tada je u polufinalu "pala" Barselona, a u finalu prebogati PSŽ.

Samsonenko, počasni konzul u Makedoniji koji sluša Čolića i Prosekog, a tokom leta krstari svojom jahtom "Vardar" po Jadranu, glavni je krivac za procvat makedonskog sporta. Sa rukometašima je postao šampion Evrope u dva navrata, fudbalski je igrao Ligu Evrope, a iako je često najavljivan njegov odlazak iz kluba, od svega toga, po svemu sudeći neće biti ništa.

Sve mi se skupilo i vrele glave sam rekao da odlazim. Oni koji pišu laži nemaju srama i smatram ih izdajicama Makedonije. Ja volim ovu zemlju, zavoleo sam je kao svoju i nikada neću napustiti Vardar. ostajem ovde zauvek i siguran sam da ćemo zajedno slaviti naše sportkse uspehe - rekao je Samsonenko kada je prvi put bilo priče o njegovom odlasku.

Prema Televiziji Telma, Mihajlovski i Samsonenko su pre nekoliko nedelja imali sastanak sa rukometašima na kojom je saopšteno da klub želi da zadrži one koji nemaju potpsan ugovor sa drugim klubom. Takođe, odlučeno je da Rus ostaje, a da će nekoliko kompanija dodatno finasirati Vardar.

VIDEO: Cvetković: Rukomet kod nas je mrtav, da ga nisam napustio verovatno bih i ja bio!

Za sada je potvrđen odlazak Igora Karačića, Rožeria Moraeša i Dainisa Krištopansa, dok su ostali igrači, kako se dodaje, bili raspoloženi da ostanu u Vardaru ako se reše finasije.

Rukometni klub Vardar u nekoliko godina upisao se u istoriju ovog sporta. vitrine krase najprestižniji trofeji, a  u klubu se zna, ko šta i kako radi. Vardar ima i svog heroja, srpskog golmana Dejana Milosavljeva, koji je nestvarnim odbranama ukrotio Barselonu u polufinalu, pa zaustavio vesprem u finalu.

VIDEO: Milosavljev: Došao sam kao rezerva, postao najbolji golman Lige šampiona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan 88

    3. jun 2019 | 23:35

    Jos jedan dokaz nesposobnosti vodecih ljudi u nasem sportu.Garnitura koja vodi srpski rukomet vise od decenije je skroz sahranila taj sport a nemaju moralnu obavezu da odu i puste bolje da rukovode.To je samo dokaz da su lopovi a ne sportski radnici!

  • Дејан Младеновић

    3. jun 2019 | 23:28

    Шта тражи усташка застава на победничком постољу

  • Perke

    4. jun 2019 | 07:18

    Nsravno da je covek pobegao od Srbije i naseg spprra kada je imao posla sa grobarskom dubokom drzavom..pokusavali da mu uvale raspali Franjizan, covek ukapirao koliko je sati i bezanija...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA