Najizazovnije izdanje trke "Ultra trail Stara planina 2019"

Park prirode Stara planina po sedmi put bio je domaćin najveće planinske trke u Srbiji. Sportska manifestacija „Ultra trail Stara planina”, održana od 31. maja do 2. juna 2019. godine na teritoriji opština Knjaževac i Pirot, oborila je sve rekorde. Broj od preko 400 takmičara iz 30 zemalja govori da je ova manifestacija potvrdila epitet najbitnijeg događaja za aktivan turizam Srbije

  • 0

Staze dužine 36, 57, 94 i 130 km dočekale su takmičare i pokazale im najlepše vrhove po kojima nose nazive Sky Trail Babin zub, Ultra trail Midžor, Ultra trail Kopren i Ultra trail Bratkova strana. I pored lošeg vremena, pogotovo na 130km, takmičari su pokazali veliki takmičarski duh, solidarnost na stazi i želju da završe trku. Stara planina je pokazala da se mora poštovati. Divlja, nepredvidiva i opasna, ali ipak omiljena trejl trkačima upravo zbog toga. Povećano učešće takmičara sa svih kontinenata pokazalo je da kvalitetni trkači prepoznaju potencijale za trejl i skajraning u našoj zemlji, kao i da je staza vrlo atraktivna i divlja, što je redak primer u ovom sportu u okruženju, i to daje posebnu draž.

Skyrunning Serbia Foto: Skyrunning Serbia

Na trci od 36 km prvi se na cilju kod hotela „Stara planina” pojavio Srđan Mate sa vremenom od 4 sata i 22 minuta, drugoplasirani je bio Marko Popin sa vremenom od 4 sata i 33 minuta, dok je trećeplasirani Marko Ilić, zabeležio vreme od 4 sata i 52 minuta. Najbolje rezultate u ženskoj konkurenciji zabeležila je Marija Đorđević, sa vremenom od 5 sati i 15 minuta. Drugo mesto zauzela je gošća iz Južnoafričke Republike, Alana Munik, sa vremenom od 5 sati i 21 minuta, dok je trećeplasiranoj Lidiji Radulović bilo potrebno 5 sati i 35 minuta da stigne do cilja.

Skyrunning Serbia Foto: Skyrunning Serbia

Na omiljenoj trkačkoj stazi, na distanci od 57 km, koja je od Babinog zuba vodila preko Midžora do Toplog Dola, kroz carstvo vodopada, nazad do hotela, gde se nalazio cilj svih trka, najbrži je bio makedonski trio – Dejan Todevski sa vremenom od 5 sati i 52 minuta, pa odmah iza njega Filip Todorovski sa 4 minuta zaostatka i Dimitar Todorovski koji je stazu prošao za 6 sati i 10 minuta.

Skyrunning Serbia Foto: Skyrunning Serbia

Najbrža u ženskoj konkurenciji bila je Snežana Đurić sa vremenom od 6 sati i 44 minuta. Drugo mesto zauzela je Poljakinja Agata Labedzka (7 sati i 16 minuta), dok je trećeplasirana bila Tatjana Jovanović  (8 sati i 4 minuta).

Skyrunning Serbia Foto: Skyrunning Serbia

Prava avantura bila je distanca na 94 km, gde 20% takmičara nije završilo trku. Dušan Bazić, kao najbrži, istrčao je ovu stazu za 10 sati i 18 minuta. Nakon njega je kroz cilj prošao Duško Momić sa zaostatkom od 22 minuta, dok je treće mesto zauzeo Vladimir Panić sa vremenom 11 sati i 1 min. Najbrža žena na ovoj distanci bila je Marija Nikolova iz Bugarske sa fantastičnim vremenom od 10 sati i 46 minuta, što je dovelo i na treću poziciju u muškoj konkurenciji. Drugo mesto nakon 15 sati i 24 minuta zauzela je Cecilija Papaj iz Mađarske.  Dok je treća na cilj stigla Kristina Radović za 16 sati i 41 minut.

Skyrunning Serbia Foto: Skyrunning Serbia

Na najtežoj trci, od 130 km (gde je obavezna oprema bio i GPS-uređaj) sa 6.000 m uspona, bilo je izuzetno dinamično i uzbudljivo. Ozbiljna staza i izazov za najspremnije, gde četvrtina učesnika nije završila trku.

Skyrunning Serbia Foto: Skyrunning Serbia

Prvi na cilj stiže Nedjalkov Balaž iz Mađarske za 17 sati i 45 minuta, dok Jovica Spajić stiže kao drugoplasirani za 18 sati i 33 minuta. Kao trećeplasirani stiže Danijel Lončarević za 21 sat i 59 minuta.

Skyrunning Serbia Foto: Skyrunning Serbia

Kod dama prva stiže Nela Lazarević za 27 sati i 13 minuta, druga Ivona Velimirović za 29 sati i 10 minuta dok trećeplasitana Ivana Stanković dolazi 28 minuta iza Ivone.

Skyrunning Serbia Foto: Skyrunning Serbia

Spartanski izazov, za iskusne i fokusirane ultramaratonce. Sa vrlo teškim vremenskim uslovima i zahtevnim terenima.

Trku je pratio najpoznatiji svetski fotograf kad je u pitanju nebesko trčanje, galeriju slika i izveštaj možete pogledati na OVOM linku.

Skyrunning Serbia Foto: Skyrunning Serbia

Popularna „Ultra kleka” (kako su je sami trkači nazvali) mogla se pratiti uživo, kao i prošle godine. Ultra Trail Stara planina je jedina manifestacija na Balkanu koja koristi najsavremeniji i najbolji sistem praćenja ultra trejla oko Mon Blana (najprestižnije trke sveta).

Skyrunning Serbia Foto: Skyrunning Serbia

Sedma po redu uspešno završena trka na Staroj planini postaje nezaobilazni događaj u svetu trejl trčanja i privlači sve veći broj učesnika promovišući potencijale koje ova planina nudi za avanturizam i aktivan odmor. Kao izuzetan događaj za razvoj turizma sa bodovanjem za svetsko prvenstvo u Šamoniju, Ultra trail Stara planina, dobila je podršku i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, kao i Turističke organizacije Srbije. Značaj ove manifestacije prepoznali su Hotel „Stara planina” (SP Resort), Red Bull, Kompanija Zlatiborac, opštine Knjaževac i Pirot, brend Adidas i Intersport, Marnik Run (Compressport), Woolona i Merino world, Mitsubishi motors Srbija, brend Terra Nova, Cold pressok, Srbija šume kao i Delhaize (Maxi Srbija). Skyrunning asocijacija Srbije se zahvaljuje svima koji su učestvovali i pomogli u organizaciji ovog događaja, kao i Parku prirode Stara planina, restoranu „Plaža” i mnogobrojnim volonterima.

Skyrunning Serbia Foto: Skyrunning Serbia

Sledeća trka je na planini Jadovnik 13.jula.

Skyrunning Serbia Foto: Skyrunning Serbia
Skyrunning Serbia Foto: Skyrunning Serbia

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA