≫ 

Plata ne pokriva kiriju, a živi se od crkavice gradskih otaca: To je svakodnevica srpske odbojke

Odbojkaši Srbije su u nedelju uveče poslali u Srbiju i jednu od najlepših, a ne svojom krivicom i jednu od najtužnijih fotografija iz sveta sporta ove nedelje

  • 23
Foto: CEV.eu

"Plavi" su pre nešto manje od 24 sata dokazali da im Slovenci nisu dorasli u finalu Evropskog prvenstva u Holandiji, Belgiji, Francuskoj i Sloveniji.

Tri puta su pobeđivali jednu od zemalja domaćina na istom šampionatu, devet mečeva odigrali bez poraza, pa su se zasluženo i neočekivano našli na pobedničkom postolju i to je onaj srećni deo priče.

Onaj manje srećni detalj zjapio je sa čeka namenjenog pobedniku. Odbojkaši su za pobedu na Evrovoleju dobili svega 400.000 evra. Identičnu sumu dobile su i odbojkašice posle pobede nad Turskom koju nedelju ranije kada su i one uzele zlato.

Foto: CEV.eu

Tako, možemo slobodno reći, smešna suma svedoči i o tome koliko je odbojka neprofitabilna mada je jedan od retkih elegantnih i beskontaktnih sportova. Shodno tome je i nedovoljno komercijalno privlačna.

Lepo je u Bersiju bilo videti kako 13-15.000 ljudi navija za Francusku u polufinalu, lepa je atsmofera bila i u finalu, ali su to ipak događaji za koje po prirodi stvari vlada interesovanje.

Prenesimo sve na klupski nivo i klupsku svakodnevicu i slika se drastično menja, a para drastično manje ima.

Sve to se prenosi i na Srbiju pa naši klubovi u Superligi od deset ekipa po pravilu imaju poteškoća sa finansijama, dok igrači i u najjačim klubovima retko imaju preko 700 evra platu.

Drugi problem je što ne mogu da učestvuju u evropskim takmičenjima baš zbog para, pa su onda prinuđeni da Ligu šampiona, CEV kup ili Čelendž kup.

Češća i crnja situacija je kada plate ne dobijaju po nekoliko meseci ili od njih ne mogu da pokriju ni kirije za stan. Zbog čega bi onda verovali i u svoj klub i ostajali u svojoj zemlji? Jesmo li onda zaista zemlja odbojke i da li taj atribut možemo da nosimo sa pravom?

Video: Evo šta je Slobodan Kovač rekao posle osvajanja zlata

Uporedimo iznad navedenu brojku od maks 700 evra sa platama u bilo kom od jačih fudbalskih klubova u Srbiji i biće jasno zašto fudbal nosi epitet najvažnije sporedne stvari na svetu, a odbojka samo "sporedne" stvari.

Kad jedna zemlja osvoji tri evropske zlatne i još četiri bronzane medalje u proteklih 18 godina, očekuje se da u njoj taj sport cveta, a mi i dalje živimo tu ironiju sudbine da su nam trofejni sportovi kakav je i odbojka pored vaterpola - uvek nekako u zapećku.

Crvena zvezda i Vojvodina dominiraju godinama unazad u Superligi za odbojkaše, ali liga je slaba, a klubovi na evropskom nivou nekonkurentni. Sponzora i publike nema, pa zbog toga ne čudi što igrači žele što ranije da odu preko i onda iz nekog ruskog Zenita, Lubea, Peruđe, Dinama ili nekog turskog kluba grade sebi egzistenciju.

Video: Uroš Kovačević: Mi smo bili favoriti u finalu

Nije stoga čudo ni što je Slobodan Kovač, selektor Srbije, još pre 11 godina novinarima Telegrafa rekao da je paralelno sa ovim sportom važno i obrazovanje.

Ono se ima u "džepu" kada odbojkaški "zanat" zakaže ili ako sportista jednostavno ne dosegne svoj puni potencijal ili se ne otisne negde gde može da naplati svoj zanat.

Kada govorimo o našim klubovima, upravo je Vojvodina najbolje plasirani srpski klub u evropskim okvirima na 30. mestu sa 105 bodova prema rangu iz polovine jula.

Video: Atanasijević: Najvažnije je da smo se kući vratili sa zlatnom medaljom

Zvezda je na 43. mestu, a daleko ispod na 107. mestu je Novi Pazar sa 37 bodova, pa Radnički iz Kragujevca sa 17 bodova na 156. poziciji. Partizan je na 202. mestu, a između njega i Radničkog je još i Spartak iz Ljiga.

Sve je to "donji dom" evropske klupske odbojke, dok rezultati u reprezentativnoj poslednjih godina izostaju samo na Olimpijskim igrama. Seniori su u Atini i Pekingu bili peti, u Londonu deveti, a u Riju nisu ni učestvovali.

Slede Olimpijske igre u Tokiju naredne godine gde očekujemo da će se naši odbojkaši naći i na njima napraviti iskorak u odnosu na prethodne godine.

Međutim, sve i da osvojimo zlato u Japanu, i dalje će ostati problem gde klubove u Srbiji finansiraju uglavnom gradske uprave kroz godišnje budžete, dok se na pomen reči "sponzor" mnogi iz uprava klubova sležu ramenima ili se samo kiselo nasmeju.

Video: Odbojkaši Srbije novi šampioni Evrope!

(M. Ljubisavljević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cova

    30. septembar 2019 | 21:04

    Samo odvaditi of fudbalskih somova.

  • Naj

    30. septembar 2019 | 18:30

    To je sve zbog fudbala koji odavno nije sport nego biznis!

  • Tanja

    30. septembar 2019 | 20:31

    Bruka i sramota, odbojkaši i odbojkašice su zaslužili bar deset puta veću cifru.Važno je da se ulaže u sport .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA