Tragična smrt šampionke: Kičma joj godinama stvarala stravične bolove, pa je pribegla eutanaziji

Belgijska paraolimpijka Marik Vervurt preminula je u 40. godini

  • 3
Foto: Printscreen Youtube

Osvajačica zlatne medalje u Londonu 2012. godine živela je sa degerenativnim poremećajem kičme, zbog čega je trpela konstantne bolove i imala teškoće sa spavanjem.

U saopštenju njenog grada Desta navodi se da je Vervurt sprovela svoj izbor u utorak uveče, prenosi CNN.

Vervurt je osvojila zlato u trci na 100 metara u kolicima i srebro na 200 metara na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, a u Rio de Žaneiru 2016. godine bila je druga na 400 metara i treća na 100 metara.

Vervurt je 2008. godine u Belgiji, gde je eutanazija legalna, dobila odobrenje za potpomognuto samoubistvo nakon što je obezbedila saglasnost tri različita doktora.

U intervjuu za CNN 2016. godine, ona je objasnila da joj je odluka da potpiše dokumentra za eutanaziju vratila kontrolu.

- Više se ne bojim smrti. Vidim to kao operaciju, kada zaspite i nikada se više neprobudite. Za mene je to nešto štodonosi mir. Ne želim da patim dok umirem - rekla je tada Vervurt.

Ona je istakla da će uzeti svoj život u svoje ruke kada joj stanje postane neizdrživo.

Od kada se povukla iz sporta nakon Paraolimpijskih igara u Riju, priznavši da je bavljenje sportom suviše teško za njeno telo, Vervurt je provodila više vremena sa porodicom, prijateljima i svojim terapeutskim psom, labradorkom Zen.

Eutanazija je legalna samo u nekoliko zemalja sveta, a Vervurt je govorila da želi da iskoristi pažnju koju je privukla svojim izborom da edukuje narode u čijim zemljama ne postoji mera potpomognutog samoubistva za ljude čija je patnja neizdrživa.

- Mislim da će biti manje samoubistava kada svaka zemlja bude imala zakon o eutanaziji. Nadam se da svi razumeju da to nije ubistvo, već nešto zbog čega ljudi duže žive - govorila je Vervurt.

(Telegraf/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mima

    23. oktobar 2019 | 20:47

    Pružena joj je mogućnost da ode dostojanstveno, e to je civilizovan svet.

  • Eh

    23. oktobar 2019 | 20:54

    Legalizovati eutanaziju i kod nas, zasto muciti ljude koji ne zele da zive.. Onaj ko ne zeli da zivi ce svakako naci nacin da ne zivi, pa zar nije bolje barem dostojanstveno i bezbolno da neko ode na onaj svet?

  • Miloske srbija

    24. oktobar 2019 | 05:34

    O cemu vi komentarisete,jos botovi lajkovali,pa samoubistvo je hula na Duha svetoga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA