≫ 

Rusiji preti diskvalifikacija sa OI u Tokiju, čak i oduzimanje domaćinstva za Evropsko prvenstvo!

Ruska antidoping agencija na proveri od strane nezavisne istrage svetske antidoping agencije

  • 7
Vladimir Putin, sportisti, Olimpijci Foto: Tanjug/AP

Rusija bi mogla da bude isključena sa narednih Olimpijskih igara u Tokiju, uz to joj je i dovedena u pitanje organizacija Eura naredne godine zbog istrage koju je sprovela svetska antidoping agencija (WADA). 

Engleski mediji, koji sa najvećom pažnjom prate monitoring koji se sprovodi nad Rusima, navode da će uskoro biti obelodanjeni rezultati istrage nezavisne komisije koja je "češljala" dokumentaciju i rezultate ruske antidoping agencije (RUSADA).

Devetog decembra je "dan D" za Ruse, tada će zasedati izvršni komitet WADA, na kojem će biti izvedeni zaključci rezultata istrage nezavisne komisije, pa će tek na osnovu toga biti izrečena i eventaualna suspenzija, koja, rekosmo, može biti sankcija za Rusiju sa Olimpijskih igara u Tokiju i odozimanje doaćinstva Sankt Peterburgu kao jednog od gradova organizatora predstojećeg Eura.

Internacionalni olimpijski komitet Foto: Tanjug/AP

Podsetimo, WADA je Ruse već sankcionisala delimičnim isključenjem sa prethodnih olimpijskih igara u Pjončangu, gde su takmičari iz te zemlje nastupali pod neutralnom zastavom, a sve osvojene medalje nisu bile pripisane njihovoj matičnoj zemlji.

Ovoga puta, kazna bi mogla da bude još drastičnija ako rezultati istrage pokažu anomalije u doping procesu Ruske antidoping agencije.

Kako se dalje navodi, istraga će pokriti period od januara 2012. do avgusta 2015. godine, dokumentacija iz tog vremena je preuzela WADA ranije ove godine na proveru kao kontrolni uzorak zbog ranijih doping skandala ruskih sportista.

Ukoliko se pokaže da je i navedenom periodu bilo propusta, Ruse čeka još jedna teška kazna.

WADA se i oglasila ovim povodom, obavestila javnost o istrazi koja je završena, uz zaključak da će nezavisno telo uskoro i formalno dati preporuku eventualnoj suspenziji za Rusiju.

Video: Zašto je Rusima zabranjeno da se takmče, a Amerikancima nije kada su i oni imali sistemski doping

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    19. novembar 2019 | 18:29

    Pa ni jedan americki sportista ne bi prosao testove. Samo se Rusi maltetiraju, a u vecini sportskih disciplina su neprikosnoveni. Vreme je da neko stane na put ovoj hajki. Pa samo protivnici Amerike da se udruze, mozda bi i uspeli?

  • Dragan

    19. novembar 2019 | 17:56

    A niko ne kontroliše Amerikance? Pa oni se najviše dopinguju i svi to znaju

  • Sibin

    19. novembar 2019 | 20:08

    Englezi sljam od naroda, dno po svakom pitanju!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA