≫ 

Lažni sportisti iz Nigerije i cirkus u Hrvatskoj: Policija nas je kidnapovala uz pretnju pištoljem!

Neverovatna priča stiže iz Hrvatske!

  • 3
Stoni tenis, Pula Foto: jutarnji list

Britanski Gardijan podigao je veliku prašinu pričom o dvojici državljana Nigerije, koji su iz hrvatske Pule deportovani u prihvatni centar za migrante u Velikoj Kladuši.

Navodno se radilo o dvojici studenata koji su došli u Hrvatsku kako bi igrali stoni tenis na Međuuniverzitetskom šampionatu, oni su prema pisanju Gardijana bez uspeha pokušavali da objasne pripadnicima policije zašto su tu i da imaju validna dokumenta, ali su na kraju završili u policijskoj stanici, i to u Zagrebu.

- Držali su nas više od pet sati u policijskoj stanici - rekao je 29-godišnji nigerijski student Eboh Kenet Činedu, uz kog je bio 18-godišnji Abija Učen Aleksandar.

- Stali smo. Čekali smo više od pet sati. Došao je drugi kombi. Prebacili su nas u to vozilo zajedno sa drugim ljudima koji su bili tu. Odvezli su nas na drugo mesto -  ispričao je Činedu i nastavio.

- Kombi je ponovo stao. Izveli su nas napolje i rekli: Potpišite! Rekao sam da neću potpisati. Drugi policajac me je udario. "Potpiši!" Ne znam šta da potpišem. Ne možete očekivati od mene da ću potpisati nešto za šta ne znam šta je, rekao sam mu. Drugi policajac je izvadio pištolj i rekao da će me upucati ako ne potpišem! Bio sam preplašen i potpisao sam - kaže Kenet Činedu i objašnjava da im je policija uzela sve.

Sa druge strane, Jutarnji list prenosi da su Nigerijci u Sarajevu, a da je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić rekao da će učiniti sve da se momcima osigura povratak kući, a pritom nije štedeo hrvatsku policiju, ponovio je tvrdnje da su im oduzeti telefoni uz maltretiranje.

Jutarnji dodaje i kako je Činedu tvrdio da ima 18 godina, a da je zatim utvrđeno da ima 29, što je vidljivo na dokumentima.

- Neke od tvrdnji, počevši od dana navodne otmice u Zagrebu, MUP je demantovao činjenicama poput službenog podatka da su se dan posle mladići lično i uz predočenje dokumenata odjavili u Omladinskom hostelu u Petrinjskoj ulici, udaljenom 100-tinak metara od policijske stanice, gdje je njihov treći prijatelj zatražio azil pošto mu je propao dvostruki pokušaj ulaska u Sloveniju - piše Jutarnji.

Hrvati su došli i do snimaka sa famoznog turnira u stonom tenisu, ali i svedočenja učesnika. Svi su rekli isto, da je ekipa iz Nigerije bila bez opreme i nisu znali kako se igra stoni tenis, jer im je loptica letela svuda.

Nisu imali čak ni rekete ni opremu, igrali su u pantalonama i jaknama, a jedan od učesnika čak i sa kapom na glavi.

Eboh i Abija su došli sa trojicom sunarodnika, imali su važeće vize od šest dana, koje im je Hrvatska izdala u Pretoriji. Dvoje se vratilo u Nigeriju, jedna osoba je pokušala da uđe u Sloveniju, dok su Ebohg i Abija odseli u hostelu ignorišući istek vize i datum leta za Istanbul, odakle je trebalo da se vrate u Nigeriju.

Prema njihovim tvrdnjama, do Nigerije nisu stigli jer su ih policajci u centru Zagreba izvukli iz tramvaja i prebacili kombijem, zajedno s drugim migrantima, u šumu u Bosni gde su završili u kampu Miral u Kladuši.

Preostaje da se utvrdi da li je došlo do zloupotrebe sportskog nadmetanja sa ciljem nezakonite migracije, i to u trouglu hrvatskih, bosanskih i nigerijskih vlasti. U svakom slučaju, deluje da ni hrvatska policija nije nimalo naivna u celoj priči, pa će biti teško izbeći bruku koja je već došla do svetskih medija. Nije isključeno ni da su nesrećni Nigerijci prevareni od strane krijumčara koji u balkanskim zemljama papreno zarađuju na tuđoj nevolji.

Video: Treći gol Sadika protiv Javora: Nigerijac je sada prvi strelac Superlige!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • erti

    5. decembar 2019 | 21:11

    U genocidnoj nista novo..teror .prijetnje sila pa zamlo u likvidacija..

  • Др

    5. decembar 2019 | 23:59

    Гледам ову фотку после вести, па се нешто питам, да нису , јбт, Садик и Сума можда мигранти!? Вреди проверити јер и она двојица нису знали да играју стони тенис, па....

  • nscz

    6. decembar 2019 | 05:05

    E sa ovim grobarima vecito neki cirkus

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA