≫ 

Vanja Grbić: Žele da unište Rusiju kroz sport! Zašto se Amerikanci ne testiraju na doping?

Proslavljeni srpski odbojkaš ističe da je ovo politička odluka

  • 13

Proslavljeni srpski odbojkaš i osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine, Vanja Grbić, dao je intervju za Sputnjik, gde je rekao da je sramota to što je Svetska andidoping agencija donela odluku da suspenduje ruski sport na četiri godine i da je u pitanju politička odluka.

On smatra da WADA ne treba ni da odlučuje, jer nije agencija koja je u sastavu Međunarodnog olimpijskog komiteta, već uslužno vrši određene testove.

- Ako bismo posmatrali konkretno njih, oni ne bi trebalo da imaju nikakvu odluku niti važnost u domenu donošenja odluka, već samo analize. Doduše, s obzirom na to kako su do sada vodili procese, odnosno, na koji način su do sada radili testove i sprovodili sve, veoma je simptomatično i veoma pod sumnjom celokupno njihovo delovanje - navodi Vanja Grbić, koji ističe da se Amerikanci ne testiraju na doping, jer iza njih stoji Stejt department.

Vladimir Grbić, Vanja Grbić Vladimir Grbić; Printskrin: Youtube/SAP

- Pouzdano se zna da veliki broj američkih sportista ne ide na doping kontrolu zato što za njih Stejt department garantuje da su čisti. Princip dvojne studije, odnosno duplih aršina, mi u Srbiji smo davnih dana osetili na svojoj koži. Suština cele priče jeste da je, nažalost, olimpijski pokret još davnih dana izgubio ono što je smisao pravog olimpizma, a da je postao instrukcija, odnosno mašina za instruisanje političkih malverzacija.

- Nažalost, sport se stavlja u drugi plan na sportskim manifestacijama, to jest, politika ponovo dolazi u prvi plan. To je veliki, ogroman poraz sporta. Svi sportisti, bez obzira na to na kom se nivou nalaze, bez obzira da li su ikad došli u kontakt sa dopingom ili ne, osuđeni su samo zato što su iz Rusije. To je najsmešnija, najsramotnija odluka koju neko može da donese - nedvosmislen je Grbić.

On je naglasio da je ova odluka doneta u cilju eliminacije ideologije ili vlasti koja se nekome ne sviđa i to tako što se ubije ono što najviše može da promoviše zemlju - sport.

- Postoje određeni aparati, odnosno način na koji se donose odluke. Nije pitanje da li neko voli Rusiju ili ne, jer onda bismo ušli u ono što se zove emocionalno rasuđivanje. Pričamo o nečemu sasvim drugom. To je da se određena vlast ili ideologija koja se nekome ne sviđa, sistematski eliminiše po svaku cenu i to na način da im se ubije ono što može najviše da promoviše zemlju, a to je sport. Strašno. Gore nego strašno - zaključio je Vanja Grbić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    9. decembar 2019 | 16:35

    Kroz sport mogu samo da probaju da uniste mafiju koja sport drzi u malom prstu ali bojim se da ce time samo jos vise da ih naljute tako da vrlo brzo treba ocekivati uzvratni udarac koji ce naravno biti nezvanican ali barem duplo bolniji od ovog koji sada moraju trpe Rusi.

  • Rastko

    9. decembar 2019 | 16:29

    Ne moze im niko nista jaci su od sudbine.

  • Rastko

    9. decembar 2019 | 16:28

    Bitno je docekati ih spreman na svakom polju a Ruski sportisti i bez zastave mogu do olipmpijskih medalja NEK PRORADI INAT i tako ce i biti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA