≫ 

Kako su Rusi špijunirali norvešku ministarku, jer je bila potpredsednik svetske antidoping agencije

Nova kolumna Dr Nenada Dikića bavi se suspenzijom ruskih sportista od strane Svetske antidoping agencije

  • 2

Iako sam pisao ovaj članak kada Svetska antidoping agencija još nije donela odluku o do sada najrigoroznijem kažnjavanju, ispostavilo se u pravo vreme, jer nakon 4 godine Rusija nije učinila ništa da bi opovrgla svoju krivicu.

Ceo taj zaplet možda ne bi bio takav da nije politike, koja je bukvalno sprečila i ono malo ljudi, među kojim sam bio i ja, koji su pokušali da zastupaju čiste sportiste Rusije. Jednostavno poslednji prekršaj je prelio čašu i međunarodna zajednica je jednoglasno glasala.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Norveška ministarka otkrila da je prate špijuni

Gledajući seriju „Okupirani“ uživao sam u zapletu, dobroj dramaturgiji i još boljoj glumi, ali sam sve vreme imao utisak da to baš ne može da se dogodi. Ko još može da poveruje da je moguće da Norvešku okupira Rusija u ime Evropske unije, a sve zbog činjenice da je novoizabrana norveška vlada zaustavila svu proizvodnju nafte i gasa u Severnom moru zbog zaštite sredine. Međutim, doping je i ovde poslužio da potvrdi da sve to može da bude realnost.

Potpredsednica Svetske antidoping agencije (WADA), Linda Heleland u svojoj novoj knjizi „Čist sport, prljave igre“ potvrdila je da su je pratile i špijunirale norveške kompanije koje su radile "u ime ruskih interesa" zbog njenog stava oko dopingovanja koje sponzorisala ruska država. Kao u seriji „Okupirani“ umešala se norveška tajna služba (PST) sa ciljem da zaštiti bivšu ministarku, ali pre svega norveške interese.

Linda Heleland bila je jedna od dva zvaničnika WADA koji su glasali protiv ponovnog uspostavljanja RUSADA 2018. godine. Nakon toga Rusi su predali sirove laboratorijske podatke Svetskoj antidoping agenciji, ali je ubrzo nakon analize i dokaza da su podaci manipulisani, zaprećeno novim sankcijama, ali i zabranom organizovanja svih međunarodnih takmičenja u Rusiji.

Video: Amerikanka je bila dopingovana na Igrama u Riju čak četiri puta pozitivna a nije kažnjena

Ruski sportisti ostaju bez učešća na Olimpijskim igrama

Ukoliko se Ruska antidoping agencija (RUSADA) proglasi nesaglasnom sa Svetskim antidoping kodeksom, učešće zemlje na Olimpijskim igrama sledeće godine u Tokiju neće biti moguće. Tako se ruski antidoping skandal nastavlja bez izgleda da se okonča.

Inače, Linda Heleland je bila jedan od dva evropska kandidata za mesto predsednika Svetske antidoping agencije. Iako je bila podržana od velikih zapadnih nacionalnih antidoping agencija i navodno bila izbor sportista, Heleland nije uspela da pobedi aktuelnog poljskog ministra sporta Vitolda Banku.

Ispostavilo se da su lobiranje, politika i interesi bili važniji od borbe za čist sport, pa kako je neko rekao, kampanja Linde Heleland je ličila na preuređivanje ležaljki na palubi Titanika. Kao pouka možemo da zaključimo da bilo koji međunarodni kandidat teško može da uspe ako se zameri Međunarodnom olimpijskom komitetu, Rusima, ali i jednom broju zemlja suprotstavljenih stalnom anglosaksonskom interesu.

Video: Svetska antidoping agencija ne može da uhvati sportiste ako ih neko ne ocinkari

Iako su Rusi sve tretirali ako hladnoratovsku propagandu, definitivno su pokazali odsustvo logike, jer su nastavili da se ponašaju kao da nisu krivi. Naravno sve bi to možda neko i prihvatio da nije bilo Julije Stepanova, Grigorija Rodčenkova i hiljade gigabajta kompjuterskih podataka koji su nedvosmisleno potvrdili sponzorisan doping od strane ruske države.

Ovako se triler nastavlja, u igru su ušli i špijuni, a briga norveške tajne služba je da Linda Heleland ne nastrada kao bivši dvostruki Ruski špijun Sergej Skripal uz kolateralnu štetu ljudi koji ni po čemu nisu bili umešani. Rusi odgovaraju da je u pitanju bujna mašta koja se može uporediti sa zapletom u krimi romanima.

Ono što je za mene pitanje iznad pitanja je interes čistih ruskih sportista jer su kolektivnom kaznom kažnjeni i oni. I možda i ne bi bili u pitanju argumenti Helelandove da je bar u jednoj rečenici pomenula nevine ruske sportiste koji su od 2015. propustili mnogo velikih takmičenja, letnje i zimske olimpijske igre.

Video: Doktor Nenad Dikić: U vrhunskom sportu ima dopinga, zato se i borimo protiv toga

A sled događaja je već takav da ako se ne napiše nemoguće ga je pratiti.

Decembar 2014. - Nemački televizijski kanal ARD izveštava o korupciji i sistematskom dopingu širom Rusije. Izveštaji uključuju optužbe bivšeg službenika ruske antidoping agencije Vitalija Stepanova i njegove supruge Julije, trkačice na 800 metara, koji je prethodno bila kažnjena zbog dopinga. Stepanovci žive u egzilu kao zaštićeni svedoci.

Novembar 2015. - Pozivajući se na izveštaj svog bivšeg predsednika Dika Paunda, WADA je proglasila rusku antidoping agenciju nesaglasnu sa Svetskim antidoping kodeksom i zatvorila laboratoriju u Moskvi. IAAF je suspendovala rusku atletsku federaciju a zabrana važi i dan danas.

Maj 2016. – Njujork Tajms objavljuje svedočenje Grigorija Rodčenkova, bivšeg direktora antidoping laboratorije u Moskvi. Nezavisna istraga koju je vodio kanadski advokat Ričard Meklaren obeležila je stotine skrivenih slučajeva dopinga u više desetina sportova. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) započinje testiranje starih uzoraka sa Olimpijade 2008. i 2012., čime je na kraju retrogradno kaznio više od 100 sportista iz Rusije i drugih zemalja.

Video: Zašto je Rusima zabranjeno da se takmče, a Amerikancima nije kada su i oni imali sistemski doping

Avgust 2016. - Rusija se takmiči na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u smanjenom sastavom. MOK se protivi da u potpunosti zabrani Rusiju, ali Međunarodni paraolimpijski komitet izbacuje Rusiju. Ruskom olimpijskom timu za dizanje tegova u potpunosti je zabranjeno dovođenje sporta u sport, a atletski tim se sastoji od samo jedne atletičarke, Darije Klišine koja je obezbedila nastup odlukom Arbitražnog suda u Lozani dva dana pre takmičenja. Ruski tim je četvrti na broju olimpijskih medalja.

Avgust 2017. - Skoro dve godine nakon zabrane, IAAF je dozvolio Rusiji da pošalje tim od 19 zvanično neutralnih sportista na svetsko prvenstvo u Londonu. Međutim, kada je Marija Lasitskene osvojila zlato u ženskom skoku u vis, ruska himna nije svirana.

Decembar 2017. - Suočen sa dokazima masovnog ruskog varanja na Zimskim olimpijskim igrama 2014. godine, MOK zabranjuje Rusiju na Zimskim olimpijskim igrama 2018. u Pjongčangu, ali omogućava da se 168 Rusa takmiče kao „Olimpijci iz Rusije“. Oni osvajaju zlato u ženskom klizanju i muškom hokeju.

U Pjongčangu su spektakularno otvorene 23. Zimske olimpijske igre. Prvi put na Igrama zajedno su pod istom zastavom izašli sportisti Južne i Severne Koreje. Foto: Tanjug/AP

Jun/juli 2018. - Rusija je domaćin Svetskog kupa u fudbalu. Pre turnira, FIFA proučava navodno dopingovanje u ruskom fudbalu, ali ne donosi nikakve sankcije.

Septembra 2018. - WADA ponovo uspostavlja rusku antidoping agenciju uprkos protivljenja mnogih zapadnih sportista, uz uslov da Rusija preda podatke i uzorke iz moskovske laboratorije. Rusija propušta početni decembarski rok, ali konačno predaje dosijee u januaru 2019. godine.

Oktobar 2018. - Američki tužioci navode da su ruski vojni obaveštajci hakovali sportske organizacije, uključujući i Olimpijske igre 2018., jer su pokušali da prikažu sportiste iz drugih zemalja kao varalice.

Juni 2019. - Bivšem predsedniku IAAF-a Laminu Dijaku se sudi u Francuskoj zbog optužbi za korupciju, uključujući prikrivanje pozitivnih doping kontrola u zamenu za mito. Sumnja se da su ruski sportisti možda paltili čak 3,5 miliona dolara da bi se prikrilo njihovo dopingovanje.

Septembra 2019. - Četiri dana pre svetskih atletskog prvenstava u Dohi, WADA saopštava da da su laboratorijski podaci koje je Rusija predala osam meseci ranije lažirani . Rusiji je dato tri nedelje da da objašnjenje, a Ruski olimpijski komitet izražava zabrinutost da bi moglo da bude zabranjeno da učestvuje na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju.

Decembar 2019. - Jednoglasna odluka Svetske antidoping agencije da se Rusiju isključi sa Olimpijskih igara 2020., i Zimskih igara i Svetskog kupa 2022. godine, kao i da ne može da organizuje ni jedno međunarodno takmičenje.

(Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sale

    9. decembar 2019 | 17:55

    Bravo profesore, prevazisli ste sebe, pravi krimi zaplet. Inace odgledao sam obe sezone okupiranih. A cuo sam da Norveska ministarka i nije neki lik.

  • Mihailović

    9. decembar 2019 | 19:56

    Inače celi svet je poludeo,lobiranje(ozakonjena korupcija) je postalo normalno,ko ima novaca da plati, pobedi ,a ne zato šta je bolji. To se najbolje videlo u ratu devedesetih, teroristi na Kosovu dali novac i odjednom od zločinaca postali žrtve...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA