≫ 

KALENDAR 2020: Najluđa sportska godina nas čeka: Euro u fudbalu, vaterpolu rukometu, Olimpijske igre

Ovo će biti jedna od najzanimljivijih sportskih godina

  • 3
Ivana Španović, Novak Đoković, Vaterpolo reprezentacija Srbija Srbije,  Fudbalska reprezentacija Srbije, Olimpijske igre, Euro 2020 Foto: A. Nalbantjan, Marko Jovanović, Tanjug/AP, MN Press

Godina pred nama 2020. je sigurno najluđa u psolednje četiri godine, jo od 2016. godine. Osim Olimpijskih igara u Tokiju koje su centralni događaj godine, očekuje nas još mnogo velikih događaja.

Ako izuzmemo tradicionalne Gren slemove u tenisu i Masterse.. ove godine imamo Evropsko prvenstvo u fudbalu koje će biti tokom juna, a pre toga već u januaru imamo dva Evropska prvenstva na kojima ciljamo medalju,a to su u vaterpolu i rukometu.

Vaterpolo Srbija Hrvatska, Finale Svetska liga Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Takođe, veliki događaj je i Evropsko prvenstvo u atletici koje će biti u septembru, kao i Svetsko dvoransko atletsko prvenstvo koje će biti u martu. Osim toga, ima dosta košarkaških i fudbalskih kvalifikacionih utakmica, poput Lige nacija gde će fudbaleri Srbije pokušati da izbore plasman na Euro 2020. Košarkaši igraju kvalifikacije za Eurobasket 2021.

Godinu 5. januara otvara odbojkaška reprezentacija Srbije, aktuelni prvak Evrope, na kvalifikacionom turniru u Berlinu za plasman na OI. Samo pobednik ima mesto u konkurenciji osam selekcija, među kojima su domaćin Nemačka, Francuska, Bugarska, Slovenija i drugi - jasno veliki ispit za "plavu četu" Slobodana Kovača.

Odbojkaška reprezentacija Srbije Foto: Tanjug/AP

Četiri dana kasnije, istina sa dosta manje ambicija, rukometaši učestvuju u Gracu na Evropskom prvenstvu u balkanskim sudarima sa Hrvatskom i Crnom Gorom, pored Belorusije. Jasno je i da bi odlazak u Beč u drugu fazu bio veliki uspeh...

Januar je rezervisan još za dva velika događaja i aduta Srba - vaterpolisti brane i jure peto uzastopno zlato na kontinentalnom šampionatu u Budimpešti, a teniser Novak Ðoković trofej na Australijan openu, s tim da turnir privodi kraju u februaru.

Drugi mesec u godini takođe će biti veoma zanimljiv i "popunjen", uz Ðokovića već prvog dana futslaeri u Nišu imaće spektakle protiv Ukrajine, Francuske i dominantne Španije u borbi za debitanski nastup na Svetskom prvenstvu, koje se u septembru održava u Litvaniji.

Zenska kosarkaska reprezentacija, Srbija - Belgija Foto: fiba.basketball



Pored Niša i Beograd je domaćin velikog događaja, košarkašice se od 6. do 9. februara bore za mesto na OI i očekuje se da uspešno prebrode prepreke u vidu SAD, Nigerije i Mozambika (potrebne dve pobede) kako bi u Japanu branile bronzu iz Rija.

Mart je mesec odluke za fudbalere Srbije jer igraju odlučujuće bitke za odlazak na EURO posle dve decenije, u grupu sa Engleskom, Hrvatskom i Češkom. Rival je Norveška u Oslu 26. marta i u slučaju slavlja "Orlovi" će imati "zicer" u Beogradu protiv Izraela ili Škotske u finalu baraža.

Najmasovniji srpski sportski događaj - Beogradski maraton zakazan je mesec dana kasnije, 26. aprila, početkom maja je Evropsko prvenstvo u Pragu u džudou, a onda je u junu košarkaški spektakl u beogradskoj Štark areni.

Košarkaši Srbije, koji će samo četiri meseca kasnije krenuti sa novim selektorom Igorom Kokoškovim kvalifikacione "prozore" za EP, imaju zadatak da završe prvi na predolimpijskom turniru u konkurenciji Dominikane, Novog Zelanda, Italije, Portorika i Senegala.

Kraj maja i početak juna rezervisani su za Rolan garos i pokušaj Novaka Ðokovića da skine sa trona Rafela Nadala, potom sledi Vimbldon, gde srpski as brani titulu, ali ima i generalnu probu za Tokio i napad na olimpijsko zlato.

novak đoković Foto: Tanjug/Ap



Leto prolazi pre svega u nadmetanju na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali je kraj avgusta rezervisan i za evropska prvenstva u atletici u Parizu i u veslanju na Bledu, plus US Open.

Time se okočava četvorogodišnji olimpijski ciklus i polako započinje novi sve do Pariza 2024, kada su naredne Igre...

Pored reprezentativnih aktivnosti očekuje nas i velika borba večitih rivala Partizana i Crvene zvezde u fudbalu i košarci. Posebno će u centru pažnje biti sudar dvojice asova i trenera Dejana Stankovića i Sava Miloševića, već od prvog derbija 26. februara na stadionu "Rajko Mitić".

Tokom leta slede uvek atraktivne evropske kvalifikacije dva najbolja srpska fudbalska kluba - Crvenu zvezdu i Partizan.

Ništa manje tenzije neće biti ni u košarci, u periodu od kraja marta i početka aprila, u plej-ofu ABA lige za jedno mesto u Evroligi, a dva meseca pre borbe za titulu najboljeg u Srbiji.

Pred vama je kalendar događaja za 2020. godinu:

DOGAĐAJI:

JANUAR

Glavni događaji prvog meseca nove godine biće sigurno Rukometno prvenstvo Evrope, Vaterpolo prvenstvo Evrope, Australijan open, kao i Kvalifikacije odbojkaša za Olimpijske igre.

01. 06. januar: Četiri skakaonice, Garmiš (01.01.) Insbruk (04.01.) Bišofshofen (06.01.)

01. - 31. januar: Zimski prelazni rok

05. - 10. januar: Kvalifikacije za OI za odbojkaše (Berlin), ne igraju naši na Božić

09. - 26. januar - Rukometno prvenstvo Evrope (igra Srbija)

14. - 26. januar: Evropsko prvenstvo u vaterpolu (u Budimpešti)

18. na 19. januar je UFC 246, Mekgregor se bori protiv Keronea (prva borba od Habiba)

20.01.- 02.02. Australijan open

Novak Đoković pregazio je Nadala i osvojio 7. titulu na Australijan openu. Foto: Tanjug/AP

FEBRUAR

U Februaru nas čeka drugi košarkaški derbi u ABA ligi, zatim finale NFL tradicionalni Superboul, kao i Ol star vikend u NBA ligi.

2. Februar - NFL Superboul

3. februar: Derbi ABA liga Crvena zvezda - Partizan

06. - 09. 02 ŽENSKI KOŠARKAŠKI KVALIFIKACIONI TURNIR ZA OLIMPIJSKE IGRE  -  Beograd (Srbija, SAD, Mozambik, Nigerija)

14. - 16. februar: NBA All star vikend

20. februar: Košarkaši kvalifikacije (Finska - Srbija, 23. februar Srbija - Gruzija)

Kosarkaska reprezentacija Srbije Foto: fiba.basketball

MART

Mart će biti ključan mesec za srpski fudbal, jer tada naša A selekcija će pokušati da se plasira na EURO 2020. posle 20 godina.

13. - 15. mart: Svetsko atletsko dvoransko prvenstvo

26. mart: Liga nacije plej-of: Norveška - Srbija

31. mart: možda Srbija - Škotska

Ivana Španović Foto: Guliver/Matthias Hangst/Getty Images

APRIL

4- 25.04 Prvenstvo Afrike u fudbalu

19.04 FORMULA 1  VN Kine

MAJ

24. maj - 7. jun: Rolan Garos

27. maj: Finale Lige Evrope

30. maj: Finale Lige šampiona

Liga šampiona, pehar, žreb Foto: Guliver/Denis Doyle/Getty Images

JUN

12.06. - 12.07. EURO 2020.

12.06. - 12.07. Kopa Amerika

23.06. - 24.06. Muške košarkaške kvalifikacije za OI

25.06. - NBA draft

29. jun - 12. jul: Vimbldon

JUL

12. do 25. jula Beograd je domacin “Evropske Univerzijade

24. jul - 09. avgust: Olimpijske igre

AVGUST/SPTEMBAR

26.08. - 30.08 - EP u atletici

31.08. - 13.09. US Open

SEPTEMBAR/OKTOBAR

12. 09 FIFA svetsko futsal prventstvo Litvanija

NOVEMBAR

01.11 FORMULA 1 VN Meksiko

15. 11 FORMULA 1 VN Brazil

29.11 FORMULA 1 VN Abu Dabi

DECEMBAR

13. Evropsko prvenstvo u krosu

4-20. 12. Evropsko rukometno prvenstvo za žene

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    1. januar 2020 | 10:58

    Od 12. do 25. jula Beograd je domacin “Evropske Univerzijade” gde se ocekuje 6.500 studenata iz cele Eveope i 2.500 volontera. Zao mi je sto to niste napisali.

  • Mlatko Radic

    1. januar 2020 | 13:44

    Sportisti i deca koja osvajaju medalje na takmicenjima iz fizike i matematike su najbolji deo srpskog naroda.U Tokio imamo istorijsku priliku da posaljemo cak 7 reprezentacija.U Riu smo imali 4.

  • Зимоњић Јанко

    1. januar 2020 | 13:00

    У рукомету циљамо медаље???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA