Novakovo finale, Beronovi koraci, vaterpolo po kiši... TOP 5 momenata koji su obeležili 2019. godinu

Po izboru redakcije Tanjug...

  • 2
Bili Beron Foto: Marko Jovanović

Godinu na izmaku, kada je u pitanju srpski sport, pamtićemo po nekoliko spektakularnih pobeda, poput trijumfa Novaka Ðokovića protiv Rodžera Federera na Vimbldonu ili vaterpolista protiv Hrvatske u finale Svetske lige na Tašmajdanu, ali i po velikom razočarenju na Svetskom prvenstvu za košarkaše u Kini.

Istorijska 2019. bila je za odbojku, jer su i ženski i muški tim osvojili titule evropskih šampiona, kao i za fudbalere Crvene zvezde, koji su drugi put uzastopno izborili plasman u Ligu šampiona i košarkaše, koji su peti put uzastopno bili najbolji u Superligi Srbije, a osvajanjem ABA lige vratili su u Evroligu.

Top 5 momenata 2019. godine po izboru Tanjuga:

Finale Vimbldona - dve meč lopte za Rodžera Federera protiv Novaka Ðokovića.

Britain Wimbledon Tennis Foto: Tanjug/AP

Igrao se peti set neverovatnog finala Vimbldona, Federer je vodio 8:7 i 40:15. Imao je dve mec lopte, možda i najvažnije u karijeri. U tim trenucima publika na Centralnom terenu bila je u transu, kamera je zumirala jednu gospodu koja je pokazivala "još jedan", a Federer servirao za deveti trofej u Londonu.

I onda, kao da se desio "fleš bek" na US Open 29011. godine, Ðoković je spasio obe set lopte, napravio brejk i kasnije slavio u najdužem finalu ikad na Vimbldonu i pet sati borbe. Ko zna, kada se jednog dana bude podvlacila crta ko je najbolji svih vremena, moguće je da baš ovo finale presudi, trenutno u gren slemovima Federer ima četiri više od Novaka.

Trokorak - Beron za pobedu protiv Partizana i petu uzastopnu titulu šampiona Srbije

Bili Beron Foto: Marko Jovanović

Neverovatna završnica finala plej-ofa između košarkaša Crvene zvezde i Partizana biće prepričavana decenijama, a "trokorak" Bilija Berona, bez dileme, ulazi u legendu večitih derbija, kao recimo "čuveni koš Predraga Drobnjaka iz auta".

Beron je u finišu četvrte utakmice finala bio nezaustavljiv, a u poslednjem napadu prošao je pored Stefana Jankovića i položio za pobedu. Ispostaviće se "trokorakom", koji praktično niko nije primetio u prvom trenutku, možda i zbog činjenice da je Amerikanac odmah otrčao u svlačionicu. Na kraju, Zvezda je osvojila 20. titulu, a KSS priznao da su sudije pogrešile.

Vaterpolo po kiši!

Vaterpolo Srbija - Hrvatska, Svetska liga Foto: Marko Jovanović

Spektakularno finale Svetske lige odigrali su vaterpolisti Srbije i Hrvatske, po jakoj kiši, na Tašmajdanu. Srbija je slavila golom Filipa Filipoviča iz peterca 12:11, 17 sekundi pre kraja, na taj način i obezbedila olimpijsku vizu za Tokio.

Finiš meča odigran je po pravom pljusku i grmljavini, publika je ostala na tribinama, a u bazenu je viđen spektakl i na kraju sportski zagrljaj igrača dva velika tima, koji će se posle borbe za zlato u Riju, skoro izvesno ponovo sresti i na Olimpijskim igrama u Japanu.

Zlatni servis Bjanke Buše!

Odbojakšice Srbije na Evropskom šampionatu Turskoj odbranile su titulu, a sem sjajnih partija MVP-ija Tijane Bošković, pamtiće se neverovatna servis serija Bjanke Buše u petom setu.

Pred 14.000 turskih navijaca u Ankari, domaći tim vodio je 9:7 i sve je "mirisalo" na zlato, a onda je Buša pogodila četira servisa, za preokret 11:9, kasnije i za pobedu. Treća titula najboljih u Evropi, potvrda svetske titule i najbolja najava za napad na zlato u Tokiju.

Zvezda opet u Ligi šampiona!

FK Crvena zvezda - FK Jang Bojs Foto: Marko Jovanović

Fudbaleri Crvene zvezde uspeli su "nemoguće", da se drugi put uzastopno plasiraju u Ligu šampiona, a junak crveno-belih bio je Aleksa Vukanović, strelac u revanšu protiv Jang Bojsa 1:1.

Posle prvog meča u Bernu, gde je Zvezda takođe odigrala nerešeno 2:2, pred punom Marakanom, Vukanović je pogodio na asistenciju Rodića, a švajcarski tim uspeo je samo da autogolom Bena izjednači. Na kraju, Zvezda je zbog više golova u gostima ponovo ušla u elitno takmičenje.

Tamo je osvojila tri boda pobedom protiv Olimpijakosa u Beogradu 3:1, a utisak je da je mogla i više, pogotovo nije moralo da dođe do katastrofalnih poraza protiv Totenhema 0:5 u Londonu i Bajerna 0:6 u Beogradu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nscz

    30. decembar 2019 | 13:39

    I pod 6 istupanje Partizaija iz lige

  • Pfffff

    30. decembar 2019 | 22:58

    Odbojkase ste zaboravili a cigane ste metnuli strasno.....stavite i onih kolko bese 0:7 sto su pukli od bajerna na sred rupe...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA