≫ 

Đoković među najboljim sportistima decenije: Nole pobedio Ronalda, Mesija i Federera

Još jedno priznanje dobio je srpski teniser

  • 1
Majkl Felps, Novak Đoković, Jusein Bolt Foto: AP/Tanjug, Guliver/ Alexander Hassenstein/Getty Images

Deceniju za nama obeležio je sport, a 5 održanih Olimpijskih igara, zimskih i letnjih, Svetska prvenstav u fudbalu, košarci i ostalim sportovima u kojima su oboreni mnogi rekordi, to i potvrđuju. 

Tako je Al Džazira napravila listu od deset najuspešnijih sportista koji su obeležili poslednjih deset godina, a na listi je, pored Bolta, nadala, Serene i Novak Đoković.

10. Luis Hamilton

Britanski vozač našao se na 10. mestu prestižnog izbora, i to, zahvaljujući šestoj tituli šampiona sveta u Formuli 1, trećoj u nizu. Sama činjenica da ima 84 pobeda, najviše posle Mihaela Šumahera, dovoljna je da opravda njegovo ime na ovoj listi.

Formula 1, Luis Hamilton Foto: Tanjug/AP

9. Flojd Mejvejder

Mejvejder se smatra za jednog od najvećih boksera ikada, a njegov rekord od 50 pobeda, bez poraza, dugo će ostati neoboren. Ostaje upamćen meč protiv UFC borca Konora Mekgregora kojeg je dobio tehničkim nokautom i tako prevazišao rekord Rokija Marćana od 49:0. Zanimljiov, on se nalazi i na Fobrsovoj listi najplaćenijih sportista današnjice sa zaradom od oko 915 miliona dolara.

Mekgregor, Mejveder boks meč Foto: AP/Tanjug

8. Ženska fudbalska reprezentacija SAD

Dame iz SAD-a odbranile su titulu prvaka sveta i došle do  Španski fudbal4 titule u istoriji takmičenja.

Megan Rapinoe Foto: Profimedia, Alamy

7. Španski fudbal

Fudbal u Španiji važi za najbolji koji se igra u svetu. kada je reč o njihovom nacionalnom timu, osovjeno je Svetsko prvenstvo 2010. godine, kao i Evropsko prvenstvo, za treću titulu šampiona Starog kontinenta. Uz to, Real Mqdrid osvojio je titule u Ligi šampiona 2014, 2016, 2017, 2018. godine.

Spain Costa Rica Soccer Foto: Tanjug/Ap

6. Novak Đoković

Za Novaka Đokovića se ističe da igra tenis u dekadi sa Federerom i Nadalom i da je poslednjih deset godina kompletno "preredio" stranice teniske istorije. Srpski teniser kompletirao je sve Gren slemove osvajanjem Rolan Garosa 2016. godine, a postavio je i rekord osvajanjem sedam Australijen opena.

Britain Wimbledon Tennis Foto: Tanjug/AP

Srbin je, takođe, prvi okji je osvojio četiri glavne titule istovremeno još od Roda Lejvera 1969. godine. Ono po čemu zaostaje za Federerom i Nadalom jeste broj Gren slem titula kojih je sakupio 16.

5. Rafael Nadal

Španski teniser je neprikosnoveni Kralj Šljake sa osvojenih 12 titula na Rolan Garosu. I pored čestih povreda, osovjio je vimbldon, kao i Ju Es open u četiri navrata i sada ima 19 Gren slem titula, jednu manje od Federera. Trnutno je prvi na ATP listi.

Rafael Nadal Foto: Tanjug/AP

 4. Alison Feliks

Američka sprinterka Alison Feliks jedna je od najuspešnijih sportistkinja sveta. Ona je osvojila 13. titulu u Dohi, samo godinu dana posle porođaja. Uz to, osvojila je i 5 medalja na Olimpijskim igrama u Londonu i RIo de Ženeiru.

3. Serena Vilijams

Američka teniserka i dalje dominira teniskim terenima širom sveta, a trenutno ima 23 Gren slem titule, kao i zlato sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Serena Vilijams Foto: AP/Tanjug

2. Jusein Bolt

najbrži čovek planete dominirao je u sprintu tokom protekle dekade, tokom koje je osvojio 6 Olimpijskih medalja. Takođe, sa prvenstava sveta ima 13 medalja, od toga 11 zlatnih, a sve to pre odlaska u penziju 2017. godine. Njegovi rekordi na 100 i 200 metara još uvek nisu oboreni.

Jusein Bolt Foto: Guliver/ Shaun Botterill/Getty Images

1. Majkl Felps

Tokom Olimpijskih igara u Atini, Pekingu, Londonu i Rio de Ženeiru sakupio je ukupno 23 medalje i stekao status najuspešnijeg sportiste svih vremena na najznačajnijem sportskom takmičenju planete.

Milorad Čavić, Majkl Felps Foto: Guliver/Clive Rose/Getty Images

Video: Ludi australijski ples Novaka Đokovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA