≫ 

Izbledela zastava i san star pola veka: Da li je vreme da dečak iz Teksasa obraduje Debeljucu?

Sjajni tim Kanzas Sitija i luda publika s nestrpljenjem iščekuju 54. Superboul

  • 0
kanzas-siti-igrac Foto: Tanjug/AP

Unutrašnjost svakog NFL stadiona je otprilike ista. Krov (ako se radi o hali) je okićen zastavama i banerima posvećenim timovima i velikanima koji su pisali istorije klubova u američkom fudbalu.

Ali na Erouhed stadionu u Kanzasu, u domu Čifsa, primetna je samo jedna takva zastava. Ona koja se vijori sa jarbola iznad zapadne tribine, tik uz američku, mala, gotovo neprimetna.

Takva je bila i u nedelju uveče u moru 73.656 gledalaca koji su posmatrali uživo finale AFC-a između Čifsa i Tenesi Titana. Skromna bela zastava, išarana je bledunjavim crveno-crnim slovima i na njoj piše: Kansas City Chiefs, 1969 World Champions.

kanzas-siti-cifsi Foto: Tanjug/AP

Poglavice, jedan od osnivača modernog NFL-a, dobili su gotovo 500 utakmica, osvojili 13 divizijskih titula i četiri puta igrali u Superboulu. Ali, u poslednjih 50 godina nisu se radovali najvećem uspehu u ovom sportu. Ostali su na toj usamljenoj tituli šampiona i čekali od januara 1969. godine, kada su pobedili Minesotu Vikingse, da se nađu u velikom finalu.

Ta agonija konačno se okončala u nedelju uveče, trijumfom od 35:24 nad Titanima, pobedom koja ne samo da je ponovo oživela snove fanova Kanzasa širom planete, već i uzdigla u nebesa Patrika Mahomsa (24) koji je postao prvi kvoterbek iz takozvane nove generacije koji je prošao u Superboul.

Mahoms je talentovan, maštovit, neobičan igrač, sa izvanrednim kapacitetom da baca moćne i tačne pasove dok se nalazi pod pritiskom, što je pokazao u trenutku kada je sredinom druge četvrtine Tenesi imao prednost od 10:0.

kanzas-siti-cifsi Foto: Tanjug/AP

Pobeda Čifsa koji će u finalu 3. februara igrati sa San Franciskom, donela je novu šansu i kultnom treneru Endiju Ridu da ispiše novu istoriju i kreira jedinstvenu zaostavštinu.

Debeljuškasti genije već ima 207 pobeda u regularnoj sezoni (više od bilo kog drugog trenera u NFL) i samo mu nedostaje trijumf u Superbolu kao kruna karijere. Rid, koji je u nedelju predvodio Čifse u svom osmom konferencijskom finalu, izgubio prethodni Superboul sa Filadelfijom 2004. godine i jasno je koliko mu predstojeće finale znasči.

- Svi u svlačionici žele da osvoje Superboul, da pobede još jednu utakmicu za nešeg trenera. Najbolja stvar kada igrate za Rida je što vam dozvoljava da budete na terenu ono što jeste. Po tome je Endi jedinstven - rekao je Mahoms.

kanzas-siti-cifsi Endi Rid Foto: Tanjug/AP

I zaista, igra Mahomsa iz druge četvrtine protiv Tenesija bila je baš onakva kakvu ne bi dozvolio nijedan drugi trener osim Endija Rida. Svaki drugi trener bi kvoterbeku savetovao da se čuva i izbegne sek, ali je Mahoms u poslednjim minutima pri prednosti rivala 17:14 odlučio da sam sve uradi i unese loptu u end-zonu za vođstvo svog tima. Umesto da sačuva loptu i omogući fild gol rešio je da krene sam i pokaže da postaje najveći u ovoj igri.

- Mislio sam samo da kratko istrčim i izađem u aut s loptom - priznao je Mahoms.

Na pitanje novinara da li je Endi Rid vikao na njega jer je stajo blizu, kvoterbek je odgovorio:

- Ne, on nikad to ne bi uradio - kroz smeh je rekao Pmomak rođen u Teksasu.

kanzas-siti-cifsi Patrik Mahoms Foto: Tanjug/AP

Mahoms je izbegao tekl i otrčao ka samom ćošku. Lajnbeker Titana Rašan Evans sprintao je ka njemu, ali ga je kvoterbek Čifsa fintirao, ukočio i prošetao se do tač-dauna za vođstvo Kanzasa od 21:17 na poluvremenu.

Dok je junak trčakarao ka svlačionici na poluvremenu čitav Erouhed je skandirao: "MVP, MVP".

A da će Mahoms biti taj koji će doneti velike promene na NFL scenu moglo je da se nasluti i prošle sezone bez obzira što ga je verovatno najveći kvoterbek u istoriji ove igre Tom Brejdi (41) zasenio u finalu AFC konferencije. Upravo taj poraz motivisao je Patrika da ove sezone bude još jači i da odvede Čifse u veliko finale.

- Bilo mi je grozno što sam morao da gledam Superbol prošle sezone na televiziji, ali sam znao da sada možemo da ispravimo tu nepravdu. Dan za danom trenirali smo naporno i poslušao sam Brejdijev savet koji mi je dao posle poraza. Rekao mi je da ostanem jak i da ću tako vremenom biti sve bolji. Da ostanem to što sam, ali da se potrudim da napredujem iz utakmice u utakmicu - otkrio je Mahoms.

To je i uradio. Patrik je i u drugom poluvremenu demonstrirao klasu, a poslednju četvrtinu ukrasio je sa još dva tačdauna. Poslednji je bio još jedan pokazatelj koliko je talentovan i snalažljiv kvoterbek Poglavica. Nakon bega iz "džepa" Mahoms se vratio unazad i odapeo pas od 50 jardi vosoko u vazduh posle čega je lopta pala u sekonderi titansa pravo u ruke Semija Votkinsa za tač-daun od 60 jardi.

kanzas-siti-cifsi Foto: Tanjug/AP

Bio je to znak za početak velikog slavlja na Erouhed stadionu. Čifsi su se vratili u Superboul.

Po završetku utakmice, navijači (poznati kao najbučniji u NFL-u) su u naletu radosti poskidali obe zastave koje su stajale na jarbolima, i američku i onu izbledelu šampionsku iz 1969. godine. Neko ih je odneo kući, kao suvenir.

A ko zna, možda će se sledeće sezone i treća zastava zavijoriti na stadionu Kanzasa.

(M. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA