≫ 

Srbija sa Italijom za peto mesto: Delfini uz malo muke savladali Grke!

Utešni trijumf Delfina, za peto mesto sa šampionom sveta

  • 4
filip filipović Foto: vss.rs

Vaterpolisti Srbije pobedili su Grčku sa 12:9 u doigravanju za plasman od petog do osmog mesta na Evropskom prvenstvu u Budimpešti.

Srpski tim je odigrao dobru odbranu za koju Grci uglavnom nisu imali rešenja, pa im nije mnogo pomoglo ni veoma dobro izdanje golmana Emanuila Zerdevasa koji je stavljao na muke napadače Srbije.

Najefikasniji je kod pobednika bio Nikola Dedović koji je dao tri gola iz tri šuta. Tri gola je imao i Stefan Mitrović, a po dva pogotka su upisali Filip Filipović i Nemanja Vico. Kod Grka je Angelos Vlakopulos postigao tri gola.

Delfini će u narednom meču, za peto mesto igrati protiv svetskog šampiona Italije, koja je u drugoj utakmici doigravanja bila bolja od Rusije.

Foto: Telegraf.rs

Andrija Prlainović je sjajnim udarcem doneo uvodno vođstvo našem timu, da bi posle žestoke borbe na poziciji centra pred srpskim golom Sava Ranđelović zaradio isključenje, a Hristodulo Kolomvos svom timu igrača više.

To je iskoristio Vlakopulos koji je pogotkom izjednačio na 1:1, ali je Nikola Dedović u kontri vrlo brzo vratio prednost Srbiji.

Napadačke boljke iz meča sa Španijom nastavile su se i protiv Grčke. Zicere su u vezanim napadima promašivali Stefan Mitrović i Milan Aleksić, oba puta je odlično branio Zerdevas, ali je razlika u kvalitetu bila vidna.

U prilici se vrlo brzo našao i Filipović koji je povećao razliku na 3:1, ali Grci već do kraja četvrtine uspevaju da izjednače.

Foto: Telegraf.rs

Prlainović je malo kasnio da izađe i blokira Genidunijasa, a onda je u završnim sekundama prcog perioda Kolomvos dao gol za 3:3. Srbiji je u nekoliko navrata sviran kontrafaul, što je takođe jedna od boljki na ovom šampionatu.

Grci su početkom druge četvrtine poveli drugim golom Vlakopulosa koji je iz sredine naciljao i pogodio desni ugao Pijetlovićevog gola za 4:3 i time nastavio seriju svog tima - 3:0.

Ubrzo je isključen Jakšić, a Prlainoviću je u napadu dosuđen novi kontrafaul posle borbe sa Kolomvosom. Marios Kapocis je tukao pored gola, a ovaj promašaj je kaznio Dedović pogotkom za 4:4 na polovini druge četvrtine.

Dušan Mandić je u kontri prokockao i treći zicer, a Zerdevas je i treći put odbranio našim vaterpolistima čist gol. Mandić se vrlo brzo iskupio bombom sa sedam, osam metara i Delfini su vratili kontrolu u svoje ruke.

Foto: Telegraf.rs

Rivali srpske ekipe su iskoristili konfuziju u začetku kontre kada je isključen Jakšić i kaznili su pospanost odbrane Delfina za novi egal, ali je Stefan Mitrović pogotkom odveo svoju ekipu na poluvreme s prednošću 6:5.

Odbranom Pijetlovića i petercem napravljenim na Nemanji Vicu, Srbija je ušla u drugo poluvreme. Stefan Mitrović je sa pet metara vratio dva gola prednosti svom timu, ali je Stilijanos Argiropulos sa dva metra prepolovio taj plus.

Stegla se u tim trenucima odbrana našeg tima, napad je profunkcionisao bolje, a Dedović se u nekoliko navrata našao i u ulozi centra i nastavio da igra briljantno, pa su Delfini zahvaljujući njemu i Filipoviću otišli na 9:6.

Foto: Telegraf.rs

Grci su do kraja treće četvrtine nastavili da forsiraju igru na centru, to su izabranici Dejan Savića lepo zatvarali i neretko i utrajali, ali je Zerdevas odbranama uporno sprečavao naše igrače da se odlepe.

Nemanja Vico je iz okreta šutirao na tridesetak sekundi pre kraja treće četvrtine, sudije su pregledale ponovljeni snimak i ustanovile da je lopta za koji centimetar prešla zamišljenu gol liniju i Srbija je treći period okončala sa 4:2 i ukupno 10:7.

Miloš Ćuk je na startu četvrte četvrtine osvojio loptu na isplivavanju, a onda omeo Papanastasijua na ziceru, te je tim Dejana Savića samo održavao rezultat. Pomogla im je i prečka i stativa Grčke, koja je do tog trenutka imala tek 7/25 u napadu.

Foto: Telegraf.rs

Pijetlović je upisao i odbranu, a posle četiri i po minuta lošeg ritma i igre bez golova na obe strane, to je rešio da tajm-autom prekine selektor Grčke.

Nije mu pošlo za rukom i Nemanja Vico je novim pogotkom iz okreta na dva i po minuta pre kraja definitivno rešio pitanje pobednika. Razliku je do kraja smanjio Janis Funtulis, pa je vratio Mitrović i potvrdio trijumf Srbije.

Naši vaterpolisti, koje sponzoriše UNIQA osiguranje, za peto mesto će igrati u nedelju. U doigravanju za sedmo i osmo mesto ostaju Grčka i Rusija.

Video: Filipović: Nije ovo tragično, imajte strpljenja za nas, bićemo opet oni zlatni delfini

(Od izveštača Telegrafa iz Budimpešte, Miloša Ljubisavljevića)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    24. januar 2020 | 23:46

    Ako pobede Italiju Nice jedina reprezentacija bez poraza i bez medalje zato su najbolji

  • tuzno

    24. januar 2020 | 17:33

    Tuzno je gde nam je vaterpolo. Ovo je pocetak kraja, zadnji ekser ce biti zakucan u Tokiju. Nekada sampioni a sada vreca za napucavanje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA