Najlepša sportska priča: Sumo rvač autsajder zaplakao posle pobede na Carskom kupu

Sport poznat po velikom spektaklu i još većim učesnicima sada ima novog junaka

  • 0
Makoto Tokušorju

Foto: screenshot/youtube.com/Tochi Sumo

Draž sporta je u pobedi takmičara koji pre odlučujuće borbe nije među favoritima. Sumo rvač Tokušorju Makoto trenutno je najveća zvezda u Japanu. Radi se o relativno nepoznatom borcu iz grada Nara koji je pobedio na Carskom kupu sa najnižim rangom u poslednjih 20 godina.

Čaki ni Makoto nije mogao da veruje u ishod finalne borbe na Grand sumo turniru u Tokiju. Začuđen sopstvenim uspehom zaplakao je pred naletom emocija.

Da bismo razumeli njegovo ponašanje, trebalo bi upoznati detalje vezane za tradicionalni japanski sport.

Tokušorju Makoto (33) nastupa od 2009. godine bez značajnijih uspeha. Takmičio se u divizijma Jurio i Makušita, drugom i trećem po snazi takmičenju u Japanu. Makoto je godinu završio skorom od 43 pobede i 47 poraza. Najbolji rezultat u karijeri ostvario je na turniru Druge divizije sa 11 pobeda i četiri poraza. To jeste dovoljno da se finansira prosečna karijera sumo rvača, ali nedovoljno da bi se živelo od ovog sporta.

Vikend je promenio sve

 

Carski kup je svetsko prvenstvo u sumo rvanju. Učestvuju 42 najbolja borca, a najveći broj takmiči se u prestižnoj Makuči diviziji. Tokušorju se tokom karijere samo jednom našao u elitnom društvu, a sezonu je završio rezultatom 4-11. Na Carski kup došao je bez velikih očekivanja, sa najnižim rangom od svih takmičara. Pobedu nije sanjao ni u najluđim snovima.

Takmičenje je završio sa impresvnih 14 pobeda u 15 duela i titulom pobednika Carskog kupa. Postao je prvi rvač iz Nare osvajač prestižnog turnira, piše SBNation.

Tokušorju je heroj Japana i primer da se napornim radom i posvećenošću svaki cilj može ostvariti. Pored titule pobednika Carskog kupa, Tokušorju je dobitnik i dve nagrade - za izvanredne sposobnosti i borbeni duh. Obe je osvojio prvi put u  karijeri.

- Duboko u sebi sam razmišljao da li je u redu da osvojim turnir - rekao je šaljivi Tokušorju.

Naravno da je zaslužio pobedu i šampionski ugled koji mu je nedostajao tokom karijere.

(N. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA