≫ 

Superboul pobeda koja se čekala 50 godina: Magični Mahoms pregazio San Francisko i započeo dinastiju

Čifsi trijumfovali u velikom finalu NFL sezone posle preokreta - 31:20

  • 8
Patrik Mahoms Foto: Tanjug/AP

Kanzas je u ekstazi i noćas ponovo slavi. Endi Rid i Patrik Mahoms su ispunili 50-godišnji san navijača Čifsa koji su konačno prešli magičnu granicu i skinuli "prokletstvo“ osvajanja NFL titule. U sjajnom finalu na Hardrok stadionu u Majamiju, Kanzas je savladao San Francisko sa 31:20 i osvojio drugu titulu u najpopularnijem američkom sportu u istoriji franšize.

Endi Rid je tako krunisao svoju višegodišnju vladavinu kao trener sa najviše pobeda u regularnom delu sezone (bez Superboul prstena do večeras), dok je sjajni kvoterbek Mahoms (inače najmlađi MVP u istoriji Superboula) već u trećoj profesionalnoj sezoni dodirnuo zvezde i pokazao da je pred njim velika karijera, odnosno da se na Erouhed stadionu rađa dinastija.

Naravno, komplimenti idu i na račun svih ostalih igrača Čifsa, pre svih sjajnih hvatača Trevisa Kelsija i Semija Votkinsa koji su opet bili najprisebniji kada je trebalo i koji su sjajnim hvatanjima, uz fantastičnog raning beka Demijana Vilijamsa (postigao dva tačdauna za pobedu), pomogli u još jednom velikom preokretu u finišu i vrednom trijumfu Čifsa.

Snažna odbrana San Franciska zaustavila je prvi drajv Poglavica na meču, a nakon premijernog napada na drugoj strani Najnersi su stigli do prednosti posle fildgola Goulda. Usledio je šampionski odgovor Patrika Mahomsa, nekoliko dobih pasova za Trevisa Kelsija i trikova za trkače, plus konverzija na četvrtom daunu koji su doveli i do prvog tačdauna na Superboulu. Sam je Mahoms uneo loptu u end zonu dvadesetak sekundi pre kraja prve četvrtine - 7:3.

Druga četvrtina počela je velikom greškom Džimija Garopola, kvoterbek San Franciska je bacio loptu u ruke rivalu, dao mu dobru startnu poziciju za sledeći napad (53 jarde). I dobro je išao taj napad Kanzasa, Čifsi su na krilima Votkinsa i Mahomsa posle sjajnih kombinacija stigli na 20-ak jardi gde ih je odbrana San Francuska ipak usporila i naterala samo na fildgol za 10:3.

Potom je na scenu opet stupio Garopolo i ovog puta bio mnogo bolji i sigurniji. Majstorski je kvoterbek San Franciska predvodio svoj napad, a za samo četiri i po minuta Najnersi su sa nekoliko dobro kompletiranih dodavanja i trikova stigli do izjednačenja.

Odličan prodor izveo je na kraju fulbek Kajl Jaščuk koji je kao razjareni bik uneo loptu u end zonu za izjednačenje (10:10), kojim se otišlo na poluvreme i koncert Šakire i Dženifer Lopez.

I treću četvrtinu otvorio je kiker San Franciska Robi Gould preciznim fild golom sa 42 jarda, nakon što je Džimi Garopolo solidno predvodio uvodni drajv svog tima, ali je odbrana Kanzasa pokazala zube i zaustavila Najnere u naletu. Meč je dobio pravi zaplet pet i po minuta pre kraja kada je Patrik Mahoms bacio presečen pas i tako omogućio San Francisku još jednu dobru startnu poziciju.

Naravno to je poklon koji je kvoterbek Najnersa iskoristio, odličnim izborom akcija prbližio je svoj tim end zoni protivnika, a raningbek Rahim Mostert uneo loptu za 20:10 na dva i po minuta pre kraja treće deonice.

Pokušao je Mahoms da odgovori na prelazu iz treće u poslednju četvrtinu, ali mu ništa nije polazilo za rukom u tim trenucima. Prvo je sekovan, a zatim je bacio još jedan intersepšn deset i po minuta pre kraja meča jada se učinilo da će Najnersi lako doći do pobede.

Ipak, dobio je sjajni kvoterbek Kanzasa još jednu šansu i iskoristio je, ovaj put na polovini poslednje deonice. Sjajnim pasom od 42 jarda Mahoms je približio svoj tim end zoni protivnika, a potom spojio sa tačdaunom i Trevisa Kelsija koji je šest minuta pre kraja smanjio rezultat na 20:17 za San Francisko i doneo poptunu neizvesnost u meč.

Još jedan protraćen napad Garopola i Najnersa vratio je vrlo brzo posed Kanzasu, a još jedan sjajan drajv Mahomsa krunisao je Demijen Viljams tačdaunom za 24:20 dva minuta i 45 sekundi pre kraja utakmice.

Iako je Garopolo želeo da vrati svoj timu u meč, odbrana Kanzasa mu to nije dozvolila. Sjajnom serijom teklova ostavila je kvoterbeka San Franciska bez šansi da ponovi uspeh Džona Montane koji je u 23. Superboulu na istom ovom stadionu predvodio Najnerse do titule.

Superboul 54 Foto: Tanjug/AP

Tačku na sjajno veče stavio je još jednim tačdaunom posle trčanja od 38 jardi Vilijams koji je fantastično pretrčao odbranu Najnersa i dao znak za veliko slavlje ljubitelja Čifsa. Inače, tri tačdauna u poslednjih sedam i po minuta utakmice i serija od čak 21:0 jedan je od najvećih preokreta u istoriji Superboula, pa Kanzas noćas s razlogom treba da slavi.

Moguće je da je trijumfu Kanzas Sitija kumovala i činjenica da njihov malerozni navijač Bad Luck Chuk nije bio na večerašnjem meču, pa je sada valjda svima jasno da je čovek definitvno veliki maler.

Ovo mu je sigurno najdraža utakmica koju je propustio u životu.

Video: Džej Lo ne može da dočeka Superbol

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA