Osvajao je zlata za Iran, a sada za Srbiju: Iranski "Terminator" zbog ljubavi obukao srpski dres

Tekvondista Mahdi Hodabahši zbog ljubavi prema Srpkinji Tanji odlučio da napusti Iran i postane član naše reprezentacije

  • 6

Da ostaviš svoju domovinu i preseliš se u nepoznatu zemlju potrebna je velika snaga. Pogotovo ako si jedan od najuspešnijih sportista zemlje koju napuštaš. Iranac Mahdi Hodabahši (28)  bio je svetski prvak u tekvondou i jedan od najboljih boraca u svojoj zemlji, a onda se preselio u Srbiju i postao član naše tekvondo reprezentacije. I sve to zbog jedne žene, nekadašnje tekvondistkinje Tanje Tanacković Hodabahši (33).

- Tanju sam upoznao 2013. u letnjem kampu tekvondo kluba "Galeb" u Vrnjačkoj Banji i tad smo, nekako spontano, ušli u vezu. Prvi put kad smo sparingovali zajedno, izvela je moj omiljeni potez u tekvondou i odmah me osvojila. U tom trenutku znao sam samo nekoliko reči na engleskom, pa smo se sporazumevali preko internet prevodioca. Napišem nešto na persijskom i pokažem joj prevod na engleskom. Bilo je jako teško, ali sam se potrudio da naučim engleski kako bismo mogli da razgovaramo normalno - počinje svoju ljubavnu priču mladi Iranac.

Mahdi Hodabahši Mahdi i Tanja upoznali su se preko tekvondoa pre 7 godina, Foto: Privatna arhiva

Veza na daljinu bila je veliki zalogaj za oboje, jer su se zbog obaveza viđali, u najboljem slučaju, jednom mesečno. Svađali su se i mirili, čak i raskidali, ali su uvek uspevali da pronađu put jedno ka drugom. Mahdi je bio usmeren na karijeru, osvajajući brojna odličja za svoju zemlju. Na Azijskim igrama 2014. izborio se za zlatu medalju, a isti uspeh je ponovio i na Svetskom prvenstvu u tekvondou 2015. Mnogi su počeli da ga smatraju nepobedivim, pa je dobio nadimak "Terminator".

- Često sam bio na takmičenjima i bilo je veoma teško održavati vezu sa Tanjom i viđati je. Ali svakog dana smo se čuli preko video poziva, non- stop smo razmenjivali poruke. Nedostajali smo jedno drugom, ali čim bismo uspeli da izdvojimo slobodno vreme, odlazili smo u Istanbul da se vidimo. Kako je bilo veoma teško dobiti vize za Srbiju i Iran, to je bio naš grad za susret, na pola puta od naše dve zemlje - priča Mahdi, a Tanja dodaje:

- Dok je on bio na vrhuncu karijere, ja sam završavala sa tekvondoom i počinjala da radim. To je izazivalo veliki jaz između nas, zbog čega smo se i rastali na godinu i po dana. Ali, veoma je teško nastaviti dalje, kad znate da je neko koga volite tamo negde na drugom kraju sveta.

Mahdi Hodabahši Trener srpske tekvondo reprezentacije Dragan Jović Mahdiju je velika podrška, Foto: Privatna arhiva

A onda su odlučili da se još jednom nađu u Istanbulu i "prelome". Mahdi je bez prevelikog razmiljanja spakovao kofere i preselio se u Srbiju.

- Svoju tekvondo karijeru mogu da nastavim bilo gde na svetu, a još jednu Tanju teško da mogu da nađem. Srpske tekvondiste i trenera Dragana Jovića sam poznavao dugi niz godina, pa sam znao da Srbija ima odličan tim. Dali su mi otvorenu priliku da nastavim karijeru ovde i uz podršku moje porodice i razumevanje trenera u Iranu to sam i uradio - objašnjava on.

Mahdi Hodabahši Mahdi je na Otvorenom prvenstvu u Hrvatskoj osvojio prvo zlato za Srbiju, Foto: Privatna arhiva

Otkad je, u maju prošle godine postao član tekvondo kluba "Galeb" i počeo da se bori pod okriljem srpske zastave, Mahdi je osvojio bronzu na Otvorenom prvenstvu u Beogradu, a odmah zatim i zlatnu medalju na Otvorenom prvenstvu u Hrvatskoj.

- On je jedan od najboljih sportista na planeti u svojoj kategoriji i bio je jedan od najboljih boraca Irana i sveta. Prihvatili smo ga kao ravnopravnog člana tima i jako se brzo uklopio i prilagodio našem programu. Imamo velike planove sa njim u budućnosti, naročito za Olimpijske igre u Parizu 2024. Nažalost na Olimpijskim igrama u Tokiju neće moći da nastupa za Srbiju zbog obaveza prema iranskoj reprezentaciji, ali će se, na predstojećem Evropskom prvenstvu boriti pod srpskom zastavom - navodi Dragan Jović Gale, trener srpske tekvondo reprezentacije.

Mahdi Hodabahši Mahdi i Tanja su se venčali prošle godine, nakon šest godina veze na daljinu, Foto: Privatna arhiva

Da se takmiči za Srbiju, Mahdi ima posebnu motivaciju.

- Prošle nedelje sam dobio srpsko državljanstvo i sad mogu da prestavljam Srbiju u svetu. Moj veliki cilj su Olimpijske igre 2024. i naravno Tanja mi u tome pomaže i zbog toga ću joj uvek biti zahvalan. Dala mi je ogromnu motivaciju. Kad sam povređen, kad sam umoran, kad mi je nešto potrebno, ona bi mi pomogla i dala mi podršku. I zato želim da je učinim srećnom i ponosnom i okačim joj zlato oko vrata posle Olimpijade - nada se ovaj momak.

Upoznavanje roditelja i svadba u Iranu 

Osim razlike u godinama, koja je u domu Hodabahši u Beogradu uvek predmet šale, razlike u naciji i veri ovom paru nikad nisu predstavljale problem. I Tanjini i Mahdijevi roditelji, prihvatili su njihovu ljubav bez dileme. Prvi susret sa Tanjinom porodicom prošao je bolje nego što su očekivali.

Mahdi Hodabahši Tanja i Mahdi sa svojim psom Nikijem na treningu srpskog tekvondo tima, Foto: Nikola Tomić

- Mehdi je vrlo poseban. I ne zato što ja to govorim, nego zato što on ima jednu neverovatnu energiju. I toliko je šarmantan i pozitivan i jako mu je teško odoleti u bilo kakvom smislu. Stalno se smeje, stalno širi tu neku pozitivnu energiju, tako da nije bilo sumnje da li će moji da ga vole ili ne. Niti su ikad imali problem sa tim da li je on iz ove zemlje, one zemlje, ili bilo šta. Momenat kad su njega upoznali, ja mislim da ga je cela porodica obožavala . I naravno, kad on dolazi kuva se za njega, a ne kuva se za mene, nego se kuva ono što on voli. Planiramo da putujemo i da posetimo porodicu u Iranu, ali se s njima stalno čujemo i pružaju nam neizmernu podršku - priča Tanja.

Prošle godine Mahdi i Tanja izgovorili su sudbonosno "da" i vezali se zauvek jedno za drugo. Svadba je, kako kažu, bila intimna, u krugu porodice i najbližih prijatelja, ali planiraju da naprave i veliko veselje. Jedno u Srbiji, a jedno u Iranu.

Kako izgleda jedan dan sa Mahdijem i Tanjom, pogledajte u videu na početku teksta.

(Ivana Nedić/ivana.nedic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA