Četiri postulata Novakovog uspeha: Otkrio tajnu kako je toliko psihički jak u glavi na meču!

Najbolji svetski teniser i čovek koji godinama pokazuje mentalnu snagu na terenu konačno je otkrio kako mu to polazi za rukom

  • 2
Novak Đoković Foto: Nikola Tomić

Novak Đoković je u Srbiji i dve nedelje posle osvajanja Australijan opena, odlučio je i da se obrati javnosti i da odgovara na pitanja novinara, ali i srpskih sportista, koji su mu unapred snimili pitanja, koja su mu pušteni sa video bima.

Prvi je pitanje postavio Velimir Stjepanović, naš poznati plivač, a slično pitanje je bilo i od Sonje Petrović, a tiče se toga koji savet ima za ostale sportiste da mogu da budu tako psihički jaki u glavi, kao što je on?

- Svaki je sport drugačiji, ali postoje univerzalne stvari. U tim trenucima na terenu kada se lomi rezultat, kada je nervoza sve veća, kada se ne osećate najbolje, kada je rezultat na strani protivnika, ja se trudim da ostanem u sadašnjem trenutku koliko mogu.

- To je teže ostvariti nego reći, to se stiče iskustvom, razumevanje sebe i radom. Svako je drugačiji i svakome prijaju druge stvari počev od zagrevanja, treninga oporavka.

- Jedna od najednostavnijih tehnika da se ostane u sadašnjosti je svesno disanje. Mi 95 % vremena nesvesno dišemo. U tim momentima kada je teško jedino ono što možete da uradite da se vratite u sebe i svesno dišete.

- Tim disanjem smirim puls i sve te "struje" koje se motaju u glavi,  kako bi se koncentrisao na naredni udarac i poen. Jer to je ono što je u našoj moći - objasio je Novak i nastavio malo podrobnije da objasni:

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

- Konkretno, prva stvar je svesno disanje. Postoje razne tehnike disanja koje smiriju puls i vraćaju te u sadašnji trenutak i pomažu da se oporaviš i vratiš u igru jači i bolji.

- Druga stvar je vizuelizacija. Kada osmislite neku sliku u vašem umu to u realnosti vrlo lako može da se dogodi. Ono što vi zamislite u umu to će da se dogodi. Imam veliku veru u slike koje zamišljam i glavi i kada se ponavljaju postaju sve veće dok se ne realizuju u stvarnosti. Morate da nastavite dalje da ih vizualizujete dok god možete i da ih pretvarate i stvarnost.

Novak Đoković Foto: Nikola Tomić

- Treća stvar je zamišljanje člana porodice, nekog višeg cilja, motivacije, sna. Nečega što vas vodi, što vam daje snagu i "gorivo".

-  Četvrta stvar, naravno, Vera u Boga u višu silu, nešto što će vam dati snagu u teškim trenucima i što izgleda nerealno i neostvarivo da se ostvari. To je teško objašnjivo, ali je jednostavno. Mi smo deo jednog univerzalnog sistema i verujem da nas anđeli nadgledaju i da je Bog sa nama, kada radimo na svojim karakternim osobinama kako spolja tako i unutra, tada prosto primite tu pomoć kada vam treba - rekao je Đoković.

Novak Đoković Foto: Nikola Tomić

(D.S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.z

    18. februar 2020 | 17:21

    Svaka cast majstore sve sto si rekao je 100 % tacno ali si najveci upravo zato sto uspes u takvim trenucima sve to da SPROVEDES KOD SEBE a to je ono sto vecini ne uspeva.

  • Saša

    18. februar 2020 | 17:19

    Bogotac...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA