≫ 

Kajakaš preživeo vodopad visok 40 metara

Malo ko bi se usudio da skoči u ambis

  • 0
Dejn Džekson

Foto: screenshot/youtube.com/WELT netzreporterin - Antje Lorenz/kolaž

Američki kajakaš Dejn Džekson poznat je po opasnim izazovima, a poslednjim dostignućem uspeo je da postigne rezultat koji će se teško ponoviti.

Tokom februara ušao je u istoriju kajaka zahvaljujući drugom najvećem skoku sa vodopada. Padao je punih 40 metara i uspeo da se bezbedno sleti u uzak vir.

- Izgleda kao da padate sa lica Zemlje. Prelazak sa ivice vodopada do bazena bio je poprilično rizičan - izjavio je Džekson za CNN.

 
 
 
View this post on Instagram

The feeling when you realize that an epic drop is only waist deep... | #thoughtitwasmeanttobe #youweresupposedtobetheone #tooshallow #goproA post shared by Dane Jackson (@danejacksonkayak) on

 

Rizik se isplatio

Džekson je svoju misiju ispunio na vodopadu u Čileu poznatom pod nazivom Salto del Maule. Pet godina je maštao da poseti ovo mesto.

 
 
 
View this post on Instagram

When an obsession becomes a reality....I give you, Salto Maule. | 📷- @novusselect • • #Dreamdrop #saltomauleA post shared by Dane Jackson (@danejacksonkayak) on

 

Da bi se zadatak obavio uspešno, neophodna je posebna priprema. Čak i kada je sigurnosni tim u blizini i nadgleda situaciju, skok sa ivice vodopada donosi nepredvidljive okolnosti koje je teško kontrolisati.

- Kada se sportista ne plaši opasnosti, to znači da prihvata rizik. Gledao sam opasnosti u oči. Tada se postavlja pitanje želje da se postigne cilj. Ukoliko je odgovor pozitivan, trebalo bi se pripremiti za sve moguće ishode, bez obzira da li stvari krenu dobro ili pođu po zlu. Prihvatio sam opasnost, jer sam želeo da saznam kako izgleda skok - objašnjava Džekson.

Kajakaš kaže da je bio siguran u uspeh, jer je samo nekoliko dana ranije video kako izgleda vodopad bez vode. Dobio je priliku da zamisli savršen silazak u mali, ali dovoljno dubok vir u podnožju vodopada

- Mnogo toga može da krene po zlu. Srećom, godinama sam skupljao iskustvo skačući sa drugih vodopada. Imam dovoljno samopouzdanja i veštinu koja mi pomaže u rizičnim situacijama - navodi Džekson.

Zaštita reka

Dejn je sin američkog olimpijskog kajakaša Erika Džeksona i skoro čitav život proveo je blizu vode. Tokom karijere učestvovao je u svim disciplinama kajaka od slobodnog stila do trke. Okitio se svetskim titulama u juniorskoj i profesionalnoj konkurenciji.

 
 
 
View this post on Instagram

🥇A post shared by Dane Jackson (@danejacksonkayak) on

 

Strast prema kajaku donela mu je nomadski način života. Avanture su ga odvele do najlepših reka sveta i pejzaža od kojih zastaje dah. Budući da mnogo vremena provodi pored vode, poznate su mu opasnosti koje prete prirodi. Brane i gomile otpada uništile su neka od njegovih omiljenih mesta na planeti.

- Ljudi ne shvataju koliko su reke važne za planetu i opstanak čoveka. Ako odgovorno postupamo, biće i manje štetnog uticaja čoveka - navodi Džekson.

Čitanje sa usana

Džeksonova odvažnost nije umanjena činjenicom da ima trajno oštećenje sluha od 70 odsto. Hendikep ga zadesio u ranom detinjstvu, jer je rođen tri meseca pre termina.

Vremenom je naučio veštinu čitanja sa usana.

 

- Osim što ne mogu dobro da čujem, oštećenje sluha me ne ometa da se bavim kajakom - kaže Džekson.

(N.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA