≫ 

Srbin koji je umalo srušio nepobedivog: Pokrali ga u glavnoj bici, Albanci ga proganjali zbog Kosova

Srpski plivač Milorad Čavić doživeo je možda i najveću nepravdu u istoriji sporta u moderno vreme

  • 1
Milorad Čavić, Majkl Felps, Olimpijske igre Peking 2008 Foto: Guliver/Adam Pretty/Getty Images

Trka u Pekingu na Olimpijskim igrama 2008. godine ostaće večna misterija sporta zbog načina na koji je Majkl Felps "pobedio" našeg Milorada Čavića.

Sve je bilo spremno za veliko slavlje Amerikanca u Kini. Osvojio je već 6 zlatnih medalja na turniru do borbe na 100 metara delfin. Bile su spremne "fanfare" da se proslavi obaranje legendarnog rekorda Marka Špica, koji je 1972. godine u Minhenu osvojio 7 zlatnih olimpijjskih medalja.

Felpsu je preostala još trka na 100 metara delfin, a zatim i štafeta na 4x100 mešovito, gde su Amerikanci bili ubedljivi favoriti i zlato se nije dovodilo u pitanje.

Ključna borba bila je na 100 metara. Znao je to i Felps, jer mu je najveća pretnja bio Srbin.

Čavić je u kvalifikacijama imao najbolje vreme, a 16. avgusta oči celog sveta bile su uprte u "Vodenu kocku" u Pekingu i centralne staze 4 i 5. gde su bili Srbin i Amerikanac.

Milorad Čavić i Majkl Felps Završnica trke u Pekingu; Foto: Guliver/Adam Pretty/Getty Images

Plivanje je u Srbiji u tom periodu bilo na niskim granama, gotovo da nije ni postojalo, ali je Čavić treninge obavljao u inostranstvu, sa stranim trenerima u najsavremenijim uslovima, što mu je omogućilo da se odmeri rame uz rame sa najboljim plivačem svih vremena.

Posle 50 metara trke, svi su već videli Čaviću zlato oko vrata. Fellps je mnogo zaostajao, a iako se znalo da ima brutalan finiš, verovalo se da Čavić ima nedostižnu prednost. Kako se bližio cilj, Felps se sve više približavao i ugrožavao Čavića na 1. mestu, ali je Srbin odbijao napad.

I komentatori su počeli da slave, i danas odjekuju reči Raleta Simića "Ide Milorad Čavić, ide ka olimpijskom zlatu"... Ipak, na cilju je rezultat pokazao da je Felps osvojio 1. mesto, iako su kasnije i mnogi snimci dokazivali da je Čavić prvi dodirnuo ivicu bazena, ali da navodno zbog slabijeg potiska to nije registrovano istog delića sekunde.

Na kraju je zvanično Fepls osvojio 1. mesto sa vremenom 50.58, dok je Čaviću upisano vreme od stotinke manje.

Ostao bez medalja zbog majice Kosovo je Srbija

Milorad Čavić Milorad Čavić sa majicom Kosovo je Srbija na dodeli medalja na EP u Holandiji 2008; Foto: Profimedia/AFP

Bila je to kruna nepravde koju je srpski plivač doživeo u svojoj karijeri, jer je samo nekoliko meseci ranije u martu 2008. godine, na prvenstvu Evrope u Holandiji suspendovan sa prvenstva odmah nakon što je osvojio zlatnu medalju na 50 metara delfin.

Čavić se na ceremoniji dodele medalja pojavio u majici na kojoj je ćirilicom bila ispisana poruka "Kosovo je Srbija", a baš u tom periodu mesec dana ranije tzv. Kosovo je jednostrano prolasilo nezavnisnost.

Čavić je trebalo da se takmiči u još dve discipline, gde je takođe bio favorit, na 100 metara delfin i na 100 metara slobodno, pa se može reći da su mu organizatori zbog majice Kosovo je Srbija oduzeli priliku da se bori za medalje i faktički mu ih oteli.

Albanci ga proganjali i pretili mu na takmičenjima kasnije

Milorad Čavić Milorad Čavić sa majicom Kosovo je Srbija na dodeli medalje; Foto: Profimedia/AFP

Zbog patriotizma je Čavić ugrozio svoju karijeru, a čak je doživljavao i pretnje od strane Albanaca, što je otkrio pre nekoliko godina.

- Morao sam hitno da napustim Holandiju. Izbacili su me iz više razloga, ali najbitniji je bila bezbednost. Te iste godine, kao i naredne, bio sam u nekoliko situacija u kojima su Albanci dolazili na moja takmičenja i pravili ozbiljne incidente, kako meni, tako i takmičenju, generalno. Na plivačkim bazenima nema obezbeđenja kao na košarkaškim ili fudbalskim utakmicama.

- Negde u Italiji došla je grupa njihovih huligana sa zastavom Kosova i počeli su da me vređaju, prozivaju. Sada kada gledam na tu situaciju kada sam bio u toj majici, shvatam da sam ne samo sebe već i svoje kolege izložio opasnosti. Ja jesam to uradio srcem, i ne mogu da kažem da mi je krivo, ali bih danas to pametnije uradio, barem bih sačekao da osvojim zlato i u 100 metara delfin, što posle tog događaja nisam bio u prilici - opisao je Čavić.

Čavić je nedavno, dok traje karantin sumirao utiske za jedan plivački sajt u skajp intervjuu, tokom kojeg se dotakao i čuvene trke protiv Felpsa i još jednom iskazao sumnju u njegove rezultate, jer nije "otvorio krvne pasoše" da dokaže da je čist.

Milorad Čavić Milorad Čavić danas; Printskrin: Youtube/SwimOn Videos

- Kada sam rekao da je zmaj mislio sam da je čovek koji je neuništiv, videćemo šta će biti u budućnosti. Neću da kažem da je bio dopingovan, prošao je sve kao ja, ali boli me što kada smo otvorili 'krvne pasoše' davali smo sistemu kako bismo pokazali da smo čisti. Ono što ga čini posebnim je da se oporavi od jedne trke za sledeću. U roku od četiri dana napravi 12 puta. Ne znamo da li se dopingovao, ali je neuništiv i svemoćan. Ne postoji stvar koju ne može - rekao je Čavić tokom intervjua.

Video: Albanci su poput Čavića nedavno provocirali i Zvezdu i njene navijače u Evropi

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сварог

    23. april 2020 | 12:26

    Жив нам био још сто година Милораде!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA