Najsvetliji dan u istoriji Zvezde od Barija: Evropska kruna koju je finansirao Čeda, a slavila Ceca!

Mnogi navijači Zvezde su izvesno mislili da je to tek početak, ali uspeh iz prvog juna 2013. se neće skorije ponoviti

  • 10
Vaterpolisti Zvezde su prvaci Evrope Slavlje navijača i igrača i mnogo poznatih "faca" na tribinama bazena na Banjici, Foto: MN Press

Surova realnost je stupila na scenu koju godinu posle te 2013. godine kada su vaterpolisti Crvene zvezde postali prvaci Evrope i revanširali su se dubrovačkom Jugu u finalu LEN Lige šampiona sa 8:7 (2:2, 1:1, 3:3, 2:1).

Zvezda je tokom dve sezone 2012/2013 i 2013/2014 bila dominantna u domaćim okvirima, ali krajem 2012, kada je startovala evropsku sezonu sa bazena sportskog centra "11. april" nije "mirisalo" na to da bi mogla da napravi najveći uspeh sportskog društva još od 1991.

Tada je čuvena generacija fudbalera iz Barija osvojila titulu prvaka Evrope, što su učinili i vaterpolisti, ali pred svojom publikom - na Banjici.

Sve je počelo skoro godinu dana ranije. Uprava na čelu sa Viktorom Jelenićem rešila je da napravi dobar tim i dozvala sebi nekoliko reprezentativaca uvek moćnih Delfina.

Stigli su Andrija Prlainović, Duško Pijetlović, Denis Šefik, Nikola Rađen i Boris Vapenski, u klubu je već bilo nekoliko dobrih vaterpolista i recept za uspeh je bio napravljen.

Marko Avramovic Avramović je bio strelac bitnog gola, Foto: MN Press

Međutim, nije odmah počeo "da radi" jer je upravo Jug bio prejak na početku takmičenja i sa 10:6 je slavio u Beogradu.

Krojclingen se potom ispostavio kao lak zalogaj, Monpelje je u teškom meču pobeđen u Beogradu 10:8, a onda je usledio novi poraz, ovog puta od Olimpijakosa 9:8.

Zvezda je do kraja grupne faze sakupila pet pobeda i tri poraza, pošto se revanširala Olimpijakosu kod kuće i demolirala Monpelje u Francuskoj, pa naposletku izgubila od Juga 10:5.

Denis Sefik Foto: MN Press

Završila je na drugom mestu grupe B iza Dubrovčana, otišla na Eger (21:14), pa na Seged (17:16) u osmini finala i četvrtfinalu i izborila plasman na Fajnal for.

Beograd je za to takmičenje dobio organizaciju i imao je dva odlična razloga za to jer su od četiri najbolje evropske ekipe dve bile iz našeg glavnog grada - Partizan i Zvezda.

Crveno-beli su se ukrštali sa Barselonetom, crno-beli sa Jugom i postojala je opasnost da budemo bez predstavnika u finalu.

Veljko i Svetlana Ceca Ražnatović Svetlana Ražnatović sa sinom Veljkom tokom finala Lige šampiona protiv Juga; Foto: Telegraf.rs

Jug je polovinu tog posla uradio pobedom nad Partizanom 8:7, ali to nije pošlo za rukom i vaterpolistima Barselonete.

Španci su poraženi sa 9:5, ali je ipak bilo jasno da je hrvatski predstavnik favorit u finalu. Partizan je u međuvremenu izgubio u meču za treće mesto, pa su sve oči bile uprte u meč Zvezde i Juga.

Beograđani su imali više nego dovoljno motiva da konačno pobede Hrvate koji su do tog trenutka bili bolji sa ukupno 20:11 u dva prethodna meča.

Sa tribina su ih gurale krcate tribine navijača, među kojima su bili i mnogi poznati, poput Cece Ražnatović, njenog sina Veljka, Vujadina Savića, Ane Kokić, Marka Pantelića, Marka Kešelja, Danila Ikodinovića i drugih.

Denis Šefik nije nameravao da dopusti i treći poraz. Iskusni golman je sa 15 odbrana briljirao, iako je Jug poveo golom Janovića sa 1:0.

Pogodio je mrežu još jednom, ali je taj gol poništen jer je istekao napad i da je realizovao akciju koji sekund ranije, a Jug poveo 2:0 pitanje je šta bi do kraja bilo.

Ovako, Pijetlović je iskoristio dodavanje Prlainovića, pogodio za 1:1, a tvrd meč se nastavio bombom Rađena za 2:1, a onda i prečkom posle njegovog šuta kada je Zvezda vodila 3:2.

Janović je neizvesnost održao golom kroz ruke braće Rašović, a jedan od njih, Strahinja vratio je prednost Zvezdi već na startu treće četvrtine - 4:3.

Vaterpolisti Zvezde su prvaci Evrope Slavlje navijača i igrača i mnogo poznatih "faca" na tribinama bazena na Banjici, Foto: MN Press

Pijetlović je bio precizan sa svoje pozicije još jednom i Zvezda je već jednu ruku stavila na pehar. Miho Bošković i Nikša Dobud su mislili drugačije i izjednačili su, da bi Janović novim golom povećao seriju Juga na 3:0 za preokret 6:5.

U strelce se tada upisao Viktor Rašović, Šefik je nastavio da brani odlično u poslednjoj četvrtini, pojačala se i odbrana Zvezde pa je Marko Avramović golom dva minuta pre kraja stavio tačku na Zvezdin šampionski pohod i doneo prvu titulu u istoriji.

Ko bi rekao da će samo tri godine kasnije Zvezda koja je bila prvak Evrope zbog finansijskih problema morati da igra svoje utakmice na gradskom bazenu u Zrenjaninu.

Andrija Prlainovic Foto: MN Press

Tek nešto bolje stanje je bilo pre godinu dana kada je direktor Igor Milojević bio gost Telegrafa i pričao o poteškoćama sa kojima se crveno-beli suočavaju, jer vaterpolo ipak nije komercijalno jak kao fudbal ili košarka.

U poslednjih deset godina Partizan i Zvezda su osvajali titulu prvaka Evrope (Partizan u sezoni 2010/2011), u međuvremenu je dolaskom reprezentativaca nakratko ojačao i kragujevački Radnički koji je osvojio LEN Kup pa u Superkupu Evrope izgubio od Zvezde, ali je sve to bilo kratkog daha.

- Mi igrači smo najmanji problem. Samo nezreo čovek bi menjao sredinu, posebno posle ovakvog uspeha. Biću otvoren - naši rezultati su privukli mnoge klubove. Imamo pozive, i saigrači i ja. Većina nas je odigrala najbolje sezone u karijeri. Ipak, voleli bismo da ostanemo. Sve zavisi od finansijske konstrukcije - otvoreno je tada rekao Andrija Prlainović za Sport.

Veljko i Svetlana Ceca Ražnatović Ceca sa sinom Veljkom, pored njih je i modni kreator Saša Vidić; Foto: Telegraf.rs

Kasnije se vratio Pro Reko u igru, a od 2014. naovamo nijedna ekipa nije dvaput uzimala trofej namenjen prvaku Evrope. Po jednom je to polazilo za rukom Barseloneti, Pro Reku, Jugu, Solnoku, Olimpijakosu i Ferencvarošu.

Čak i tokom te šampionske sezone nije sve išlo idealno. Naprotiv. Plata nije bilo po nekoliko meseci, a igrači su mogli da odu i početkom 2013.

Nisu to učinili i bar na sportskom nivou se isplatilo. Klubu je bilo potrebno oko pola miliona do 600.000 evra da bi održao ekipu na okupu i napao nove uspehe, ali to se nije desilo.

Nikola Radjen Foto: MN Press

Crveno-beli ipak mogu da ostanu ponosni na činjenicu da je ekipa sa budžetom od 400.000 evra uspela da osvoji krunu u takmičenju protiv ekipa poput Juga koji je imao milion i petsto hiljada, dok neki jači igrači poput Pro Reka imaju i tri, četiri miliona evra.

Zanimljivo je da je jedan od glavnih finansijera Zvezde u to vreme bio srpski političar Čedomir Jovanović, što je javno pričao i tadašnji direktor, a sada predsednik VK Crvena zvezda Igor Milojević.

Čedomir Jovanović, VK Crvena zvezda Čedomir Jovanović na vaterpolo utakmici Radnički Kragujevac - Crvena zvezda; Foto: MN Press

- Čeda je Zvezdino dete. Svako je pomogao koliko je mogao. I drugi ljubitelji kluba su pomogli, svako je dao maksimum. Jovanovića svi pominju jer je poznat, a ja ne bih nikoga izdvajao. VK Crvena zvezda je pokazao da je iznad politike - rekao je Milojević 2013. godine.

Zlatnu ekipu Zvezde činili su: Denis Šefik, Strahinja Rašović, Nikola Rađen, Petar Ivošević, Mihajlo Milićević, Duško Pijetlović, Marko Avramović, Viktor Rašović, Sava Ranđelović, Boris Vapenski, Andrija Prlainović, Nenad Stojčić, Marko Draksimović i Nikola Eškert.

Trener je bio Dejan Savić, današnji selektor Srbije i čovek koji je godinu, dve ranije skinuo Zvezdinu kapicu, izašao iz bazena i onda sa njom kao trener napravio najveći uspeh u istoriji kluba.

Video: Savić ne mari za poraz: Bilo je i dobrih stvari, ali ostaje žal zbog priprema za OI

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • glok

    1. jun 2020 | 13:38

    Najsvetliji trenutak posle Barija nije ovo,vec Tokio gospodo.A kao sto ste pisali ko je finansirao titulu, napisite i da je Radojica Nikcevic narko baron finansirao titulu partizana u kosarci za prvaka Evrope.Toliko.

  • Mea

    1. jun 2020 | 13:47

    Sa igračima Partizana.

  • Дејан Младеновић

    1. jun 2020 | 17:45

    А што не играју у базену у железнику?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA