≫ 

Prof. Dr Nenad Dikić: Kako korona utiče na srce kod sportista i da li izaziva patološke promene?

Jedna od bitnih tema s obzirom na to da je dosta sportista u svetu bilo pozitivno na virus

  • 1
Koašrka. Infarkt, Razvojna liga Printskrin: Youtube

I dok se jedan od naših najboljih sportskih kardiologa, doc. dr Marija Zdravković bori sa koronom u Kovid bolnici na Bežanijskoj kosi, dotle je prof. dr Goran Davidović suočen sa novim promenama na EKG-u u koronarnoj jedinici u Kliničkom centru Kragujevac, kao posledicom korone.

Iako možda sada izgleda nerealno, priprema se novi kongres Udruženja koronarnih jedinica na kome su prošli put eksperti Udruženja za sportsku kardiologiju Srbije na čelu sa prof. Ivanom Nedeljković predstavili zanimljive slučajeve iz sportske prakse.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

I ovoga puta se spremamo za isto osim što se pojavila jedna nova bolest, Kovid 19, koja ostavlja promene i na EKG-u i to ne samo kao bolest, već i zbog neželjenih dejstva lekova. Ideja je da svakako analiziramo i predstavimo EKG promene kod korone u sportu.

Čini se da su u proučavanju promena na srcu sportista, u ovom slučaju košarkaša, najdalje odmakli stručnjaci NBA. Pored različitih efekata na pluća virus korone deluje i na srčani mišić.

Ako se tome dodao prekid u treniranju i boravak u višemesečnom karantinu, onda se posledice ne mogu lako sagledati. Naravno većina mera je slična svuda u svetu, ali sveukupna aktivnost se razlikuje. Kada je u pitanju NBA, povratak na teren i treningu ima veliku važnost.

"Svi moraju da shvate da ako je neko pozitivan, minimalno odsustvo sa terena je najmanje dve nedelje rekao je dr Di Fiori, direktor sportske medicine u NBA i lekar bolnice za specijalnu hirurgiju u Njujorku. To može biti malo duže ili malo kraće u zavisnosti od pojedinačnih okolnosti." Svima je poznato da svako ko je bio van treninga dve nedelje zahteva vremena da

vrati kondiciju.

Prvi savet nakon pozitivnog testa za košarkaša je odmor, jer se zna da se veličina oštećenja srca može povećati ako se nastavi sa vežbanjem tokom aktivne infekcija. Posebno je važno ne smetnuti s uma da je košarka anaerobno aerobni sport visokog intenziteta, što u velikoj meri povećava potencijalno oštećenje srčanog mišića.

Nikola Vučević, Orlando Medžik, Orlando Magic Foto: Tanjug/AP

Za sada postoje podaci Američke asocijacije za kardiologiju da se akutne srčane povrede javljaju kod 22% hospitalizovanih pacijenata sa Kovid 19, što je značajno više u poređenju sa

prevalencom od oko 1% kod akutnih virusnih infekcija koje nisu Kovid-19.

Navodi se da miokarditis, odnosno upala srčanog mišića, zbog invazije miocita korona virusom može dovesti do srčane slabosti, aritmije i smrti. Di Fiori je naveo dva načina na koji korona virus oštećuje srce, prvi je direktan uticaj samog virusa na srčani mišić, a drugi je indirektni odgovor gde virus stimuliše masivan citokinski upalni odgovor na srčani mišić.

Smatra se da košarkaši nisu više ugroženi, ali se još uvek ne zna koliko hipertrofija srca, kao posledica treninga, može da utiče na srce. Zbog toga eksperti NBA imaju tim lekara sportske medicine, kardiologije i pulmologije koji prate situaciju.

Iako ne postoji šema na osnovu koje treba da se postupa, važno je da sportisti ne pokušaju da idu prečicom, već da poštuju savete lekara, da odleže i da se postepeno vrate na teren.

Već smo izvestili na 6. kongresu sportske medicine da košarkaši imaju najveću učestalost sportske iznenadne srčane smrti (SCD) u Sjedinjenim Državama među svim grupama sportista

(Njujork Presbiterian bolnica, Medicinskog centra, Univerziteta Kolumbija, 2016).

Aleksandar Vulin, Štark arena, kovid centar, korona Foto: Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Najčešći uzrok iznenadne srčane smrti kod američkih košarkaša je hipertrofična kardiomiopatija (HCM), stanje koje rezultira zadebljanjem zida leve komore, što prisiljava srce da radi pod opterećenjem sa svakim otkucajem.

Iako je objavljeno više studija na tu temu nema mnogo podataka o korona virusu. Pošto je prošlo tek nekoliko meseci od početka infekcije u SAD potrebno je dosta istraživanja jer miokarditis korona virusom nije uporediv sa drugim virusnim bolestima. Imajući to na umu, moramo biti veoma, veoma oprezni, pa se aktivnosti naših kardiologa čine sasvim primerene.

Niti je moguće zbog korone obustaviti naučne skupove i aktivnosti, niti je moguće lečiti koronu bez primene sveukupnog pozitivnog medicinskog iskustva do sada. Zbog toga je i ovo podrška doc. Zdravković, prof. Davidoviću i prof. Nedeljković da osim što leče Kovid 19 pacijente, ne odustanu od naučnog rada i razmene iskustva pa makar i „online“, preko kompjutera.

Prof.dr Nenad Dikić, Fakultet za fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA