≫ 

Olimpijske igre će možda morati da se ponovo odlože?

Savetnik japanske vlade poznati lekar Kijoši Kurava smatra da bi drugi talas korona virusa mogao da ponovo odloži Igre

  • 2
Letnje olimpijske igre u Tokiju 2020. Foto: Printscreen/YouTube/ARIRANG NEWS

Olimpijske igre  u Tokiju možda će  morati ponovo da budu odložene, ako se novi korona virus preusmeri na jači patogen, rekao je u sredu Kioši Kurokava, istaknuti savetnik japanske vlade.

Međutim, nedavni skok u slučajevima u Tokiju posledica je neusvajanja smernica za sprečavanje zaraze, rekao je on.

Lekar, koji je u periodu od 2006. do 2008. godine služio kao naučni savetnik u japanskom kabinetu, Kurokava je takođe vodio nezavisnu sondu za nuklearnu katastrofu Fukušime iz 2011. godine. Trenutno on savetuje vladu o pandemiji korona virusa.

Olimpijske igre Tokio 2020 Foto: AP/Tanjug

- Mislim da virus stalno mutira ... to je možda mnogo jači virus koji pokreće drugi talas - rekao je Kurokava za Rojters

- Olimpijada će se možda ponovo odložiti, ali ne mogu predvideti. Mislim da su mali incidenti u Tokiju ... novi slučajevi su zato što se ljudi ne pridržavaju preporuka - rekao je Kurokava o trenutnom skoku infekcija.

- Ali ako postoje neke mutacije, to je potpuno drugačija priča. To bi se moglo dogoditi bilo gde u svetu.

Guverner Tokija Iuriko Koike rekao je Rojtersu u ponedeljak da će Olimpijada, prvobitno planirana da počne ovog meseca, ali odložena do 2021. zbog pandemije, naredne godine mora da nastavi kao simbol svetskog jedinstva u prevazilaženju korona virusa.

Švajcarska, 9. januara 2020. - Treće Zimske olimpijske igre mladih održaće se u Lozani od 9. do 22. januara. 2020. u Vaudoise Areni. Foto: Tanjug/AP

Kurokava je prošlog meseca postavljen da vodi novi panel koji će ispitivati kako se veštačka inteligencija koristi za borbu protiv širenja virusa.

Njegovo imenovanje u četvoročlanu grupu, uključujući genetičara dobitnika Nobelove nagrade, usledilo je nakon što je ministar ekonomije Iasutošhi Nišimura naglo objavio da će raspustiti komisiju naučnih stručnjaka i premestiti je sa novim članovima.

Taj potez usledio je između izveštaja o sukobima zdravstvenih stručnjaka i političara.

Kurokava je rekao da sve što stručnjaci preporučuju na osnovu nauke, politički lideri moraju da pozovu poslednji politički poziv.

- Preporuke naučne zajednice moraju biti zasnovane na činjenicama, na nauci zasnovanim preporukama, ali političari moraju da donose odluke - rekao je.

- Naučnici daju savete, ali naučnici ne odlučuju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PIXY

    15. jul 2020 | 14:35

    Ma nemojte reci,pa mozete na tu olimpijadu komotno zaboraviti,oni koji su izborili vizu bice matori kad se steknu uslovi za odrzavanje

  • Vosa

    15. jul 2020 | 16:50

    Koliko vidim, odlozice nema i zivot

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA