≫ 

Otkrio najveću doping prevaru i postao neprijatelj Rusije: "Znaju da je bolje da ne budem u grobu"

Ruski doktor Grigori Rodčenkov je sada u Americi i čuvaju ga agenti 24 sata dnevno

  • 13
Grigori Rodčenkov Foto: Printscreen Youtube

On je pre pet godina otkrio doping skandal ruskih sportista i morao je da beži u Sjedinjene Države.

Čak i dok je vodio razgovor preko Skajpa koji je objavio Gardijan, prikrio je lice kako ništa ne bi odalo njegov identitet i mesto boravka.

Sve zato što je skandal koji je pokrenulo njegovo otkriće mnoge ruske sportiste koštao odlaska na velika takmičenja, a neke i medalja.

Rodčenkov je bio direktor moskovskog Anti-doping centra i bio je zadužen za ruski doping program time što je osmislio novi doping kojim je pomagao svojim sportistima da pobeđuju.

Tri gotovo neprimetna anabolička steroida su se našla u "koktelu" i unosio se tako što se mazao oko usta pomešan sa Čivasom ili vermutom. O svemu tome je, bar deo stvari znao i Vladimir Putin. Tako bar kaže Rodčenkov.

- Znao je o celoj toj operaciji. Bio je informisan na redovnoj bazi - kaže Rodčenkov i dodaje da je za to bio zadužen Vitali Mutko, ministar sporta.

- Uloga države je tu vrlo jasna - dodaje Rodčenkov koji kaže da je i sam upotrebio doping kao mlad sportista još 1981.

- Droga je bila intoksikantna. Osetio sam snagu i energiju u gluteus maksimusu, najmoćnijem mišiću u telu trkača - kaže Rus.

Studirao je hemiju i počeo da radi u laboratoriji protiv dopinga, vremenom se probio do mesta šefa i pošto politika i ideologija idu ruku podruku sa sportom - morao je da prikriva gomilu pozitivnih rezultata.

Neki od njih su bile sportske zvezde. Poteškoća je bilo od 2010. godine kada su Rusi na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru uzeli samo tri zlatne medalje.

Soči je bio kandidat za Igre 2014. i tada je trebalo popraviti rezultate. Međutim, trebalo ih je popraviti i 2012. na Olimpijskim igrama u Londonu.

Rodčenkov svedoči da je tada bilo čak 126 pozitivnih rezultata koje britanska agencija u Harlou u Eseksu nije primetila. S druge strane u Sočiju su direktno špijuni bili uključeni u doping skandal, kaže Rodčenkov.

U dve prostorije u kojima je bilo uzoraka urina, jedna prostorija je sadržala čiste uzorke u frižideru, druga, one koji su testirani i pozitivni na doping. U gluvo doba noći uzorci su razmenjivani i od ovakve prevare su najviše profitirali stariji sportisti.

- To je bila vrlo precizna prevara, kao Ijan Fleming, kao Džejms Bond. Nije bilo sigurnosnih kamera, u zidu između prostorija je postojala mala rupa. Ličila je na neupotrebljivu utičnicu za struju. Zapadni kontrolori koji su navraćali su bili strašno naivni. Nisu mogli ni da naslute obim naših laži i falsifikovanja - kaže Rodčenkov.

Čitavu operaciju je nadgledao Jevgenij Blohin oficir tajne službe, koji je bio prerušen u običnog vodoinstalatera.

Operacija se zvala "Rezultat" i Rodčenkov kaže da je većina sportista bila svesna onoga što radi. Kada su se igre u Sočiju završile, dobio je Orden prijateljstva.

Sve je godinu kasnije razotkrila nemačka televizija ARD koja je optužila Rodčenkova da je vodio celu operaciju doping skandala i da su uzorci pozitivni na droge bacani 30 kilometara od Moskve.

Zato je novembra 2015. shvatio opasnost i pobegao u Los Anđeles gde je bio kod režisera Brajana Fogela. Kasnije je o celoj prevari snimljen i dokumentarac "Ikarus".

Pet godina kasnije, Rodčenkov kaže da je doneo pravu odluku kada je decembra 2015. sve rekao i priznao u kameru. Jedini problem je što mu je čitava porodica ostala u Moskvi.

- Pametni su to ljudi, znaju da je mnogo bolje da ja ne budem u grobu pored Nikite Kamajeva - kaže Rodčenkov.

Kamajev je pronađen mrtav u vreme kada je on pobegao u Ameriku i to pod misterioznim okolnostima, a bio je Rodčenkovljev zamenik. I nije bio jedini koji je umro. Vjačeslav Sinijev je bio drugi istog meseca.

- Nikita je pisao dnevnik i rekao sam mu da prestane - opisuje Rodčenkov koji veruje da su obojica njegovih saradnika ubijeni.

On je preživeo do sada, ali je od dolaska u Ameriku nekoliko puta menjao mesto boravka, dok ruska država poriče učešće u celoj aferi.

Kao posledica afere Rusiji je izdata četvorogodišnja zabrana učešća na velikim takmičenjima, zbog suspenzije njenog Olimpijskog komiteta.

Trenutno je u procesu žalba na ovu zabranu, premda su ruski sportisti nastupali u Riju pre četiri i Pjongčangu pre dve godine.

Video: Medvedev o suspenziji ruskih sportista

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miks

    2. avgust 2020 | 18:53

    Pa gde će nego u Ameriku, najviše se tamo plaća a američki sportisti su najdopingovaniji u svetu i nema nikakve kontrole, njih sme da kontroliše samo američka doping komisija koja postoji samo na papiru. Spisak vrhunskih sportista koji su prevarom došli do silnih medalja i pehara je podugačak kraljica atletike kojoj smo se svi divili Merion Džons, vrhunski biciklista Lens Armstrong koji je sedam titula na Tur d Fransu uzeo dopingovan za njim Flojd Landis isto biciklista oduzeta titula na turu zbog nedozvoljenih sredstava, Tajson Gej sprinter vratio gomilu medalja zbog doping afera dobio doživotnu zabranu bavljenja sportom ali eno nekim čudom se još uvek takmiči....itd, itd. Ne znam koliko i koji ruski sportista takvog renomea kao gore pomenuti, nije prošao doping test posle osvojenih titula i koliko je vraćenih medalja, podataka nema...nego na nekome moraju ruke da se operu...

  • Zoran stojic

    2. avgust 2020 | 19:42

    Pa nisi bas posten svesno si to radio a onda si izdao drzavu da bi sacuvao sebe mnogo podlo i nisko a familija nek pati

  • hogar

    2. avgust 2020 | 19:51

    americki kosarkasi javno priznaju da su dopingovani i niko ne reaguje.... ko jos veruje da su samo Rusi dopingovani.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA