≫ 

Legenda boksa i trener koji je doneo četiri olimpijske medalje, dobija ulicu u Valjevu

Slobodan Lazić Cimer preminuo je 18. avgusta u Beogradu

  • 0
Slobodan Lazić Cimer - SLOBODAN LAZIĆ, trener (levo) , i ZDRAVKO KOSTIĆ, bokser Jugoslavije YUG. Foto: MN Press

Bokserska sala u Valjevu, kao i jedna ulica u tom gradu, nosiće ime nedavno preminulog legendarnog bokserskog trenera Slobodana Lazića Cimera(79), koji je preminuo u Beogradu 18. avgusta.

Inicijativu su podneli legendarni bokseri Tadija Kačar, Dragomir Vujković, Mirko Puzović, Ante Josipović i Damir Škaro, a prihvatili su je Bokserski savez Srbije i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Tadija Kačar istakao je da je Lazić zaslužuje poštovanje generacija koja dolaze.

- Kada se pomene ime Slododan Lazić, ono svakom izmami osmeh na lice zbog tošto je bio jedan divan čovek. Što se boksa tiče, bio je odličan bokser, a najviše se istakao kao trener i pedagog.

- Odmah smo krenuli u incijativu i boskeri iz bivših republika kojima je on bio trener na Olimpijskim igrama, gde su osvojili četiri medalje, svi su sa zadovoljstvom prihvatili i potencirali da mi probamo da namolimo rukovodstvo da se ta ideja realizuje. To je čovek koji zaslužuje najviše poštovanje od generacije koje dolaze - rekao je Kačar.

Podsetimo, Slobodan Lazić Cimer bio je trener mlade reprezentacije Jugoslavije, a zatim seniorskog tima u dva olimpijska ciklusa. Kao trener u profesionalnom boksu postigao je takođe izuzetne rezultate. Uspešno je trenirao većinu boksera profesionalaca, kao što su Goran Delić iz Banja Luke, prvaka sveta 2005. godine u teškoj kategoriji.

Nenad Borovčanin Nenad Borovčanin, predsednik Bokserskog saveza Srbije Foto: Milena Đorđević

Kao profesionalni trener ostvario je skor od 44 pobede u 44 meča. Iza Lazića su dve olimpijade. U Moskvi 1980. bio je stručni posmatrač, a vrhunac trenerske karijere doživeo je na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine kada je kao prvi trener reprezentacije Jugoslavije, uz selektora Mate Parlova vodio našu najtrofejniju reprezentaciju koja je tada osvojila rekordne četiri olimpijske medalje, što je najveći uspeh u istoriji boksa na ovim prostorima.

Ante Josipović je osvojio zlato, Redžep Redžepovski srebro, a Mirko Puzović i Azis Salihu bronzane medelje. Zahvaljujući tom uspehu od države Srbije dobio je nacionalno priznanje. Trenirao je i reprezentaciju za Olimpijadu u Barseloni 1992. godine, ali se u Španiju nije otputovalo zbog sankcija. Po povratku u rodni grad 1973. godine posvetio se treniranju mladih, a bio je i trener prvog tima.

Predsednik Bokserskog savez Srbije Nenad Borovčanin zahvalio se gradonačelniku Valjeva na prihvatanju inicijative da jedna ljudska i sportska gromada poput Slobodan Lazića Cimera dobije ono što zaslužuje.

- On kao mlad čovek time pokazuje da neguje društvene i sportske vrednosti svojih starijih sugrađana koji su zadužili ne samo Valjevo, već i Srbiju. Bokserski klub Valjevo, prošlogodišnji ekipni šampion, ponovo će dobti podršku grada da nastavi svoj razvoj. Upravo smo o tome i razgovarali, da grad stane iza kluba i da to bude klub i sport koji je nekada bio ponos i dika grada. Mi kao Bokserski savez ćemo kroz opermu, rekvizite i u svemu što neophodno u organiazcionom smilu, pomoći da Valjevo ima jak bokserski klub - rekao je Borovčanin.

Video: Na boksu sa Jelenom Dimitrijević: Stručnjaci kažu da imam 80 posto viška energije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA