≫ 

Slovenci dobili svog Novaka: Jedva su mu našli bicikl, a sada je pobednik Tur de Fransa

Ono što je Nole u tenisu, vrlo lako bi u biciklizmu mogao da postane jedan momak iz malog slovenačkog mestašceta Komende

  • 9
Tadej Pogačar Foto: Tanjug-AP

Slovenija ima sportistu za ponos, Tadej Pogačar postao je prvi biciklista sa ovih prostora koji je osvojio Tur de Frans, najprestižniju trku na svetu.

Kakav je podvig napravio, najbolje govori činjenica da ovog ponedeljka slavi tek 22. rođendan! Vozač tima Emirata je pobedom još na pretposlednjoj etapi preuzeo žutu majicu od svog sunarodnika Primoža Rogliča, pa mu je potom preostalo samo da prođe kroz cilj u Parizu za potvrdu titule.

Pogačar je u subotu tokom vožnje na hronometar od Lura do La Planš de Bel Fija (36 kilometara) nadoknadio zaostatak od 52 sekunde i pretekao biciklistu Jumbo-Visme.

Mlađi od dvojice Slovenaca je kroz cilj prošao minut i 56 sekundi ispred Rogliča, koji je držao žutu majicu prethodnih 11 dana.

Na taj način, mladi Slovenac, koji u ponedeljak puni 22 godine, ispisao je nove stranice istorije jer je drugi najmlađi osvajač Tur de Fransa, Henri Korne ga je nadmašio sa nepunih 20 godina, ali je to ipak bilo 1904. godine, što nije za poređenje.

Zanimljivo je da je sve počelo sa devet godina, kada je Pogačarev dve godine stariji brat počeo da trenira u Ljubljani, a Tadej je tada bio posvećen fudbalu. U početku nije mogao da pronađe adekvatan bicikl zbog problema sa visinom, ali kada je izrastao i počeo ozbiljnije da trenira, u proleće 2008. je vozio svoju prvu takmičarsku trku.

- Hteo sam da sve radim kao moj brat, rekli su mi u početku da sam premali i da moram malo porasti. Pola godine kasnije, počeo sam da treniram sa devet i po godina. Ali, bio sam talentovan i za fudbal, pa uživam i dalje da ga igram - rekao je Pogačar svojevremeno.

Prošle godine je učestvovao na Vuelti, ove je na debiju došao do istorijskog uspeha i podviga koji će se teško nadmašiti.

- Znalo je da bude veoma opasno na cestama, naročito kada ima automobila. Sećam se da smo se brat i ja uvek hvalili majci koliko brzo jurimo, a ona se hvatala za glavu. Moj rekord je 108 km/h. Znam da je opasno, ali volim adrenalin - rekao je Tadej, koji je odustao od studija sportskog menadžmenta jer nije mogao da kombinuje to sa sportskim obavezama.

Tadej Pogačar Bilo je i suza Foto: Tanjug-AP

Čini se da nije pogrešio da se kasnije može posvetiti studiranju, a to je mnogima bilo jasno i pre Tur de Fransa.

Na primer, prošle godine kada je osvojio Tur of Kalifornija i sa 20 godina pobedio na tri etape Vuelte. Treći je bio na kraju kompletne trke i dobio je titulu najperspektivnijeg vozača na svetu.

Sada više nema priče o "perspektivnom", njegovo vreme je već došlo i afirmisao se, a Slovenci imaju još razloga za ponos - zanimljivo je što mu je rival 30-godišnji Roglič, koji je tek sa 22 počeo da se bavi biciklizmom.

Tako je Tadej posle pauze zbog korone osvojio prvenstvo Slovenije na hronometar jer je u finišu bio brži od Primoža za deset sekundi, a time se revanširao jer je prethodno izgubio u drumskoj vožnji - i ovde je razlika bila 10 sekundi, u korist Rogliča!

Sa nepunih 20 godina, Tadej je potpisao prvi profi ugovor sa Emiratima, kojima se ukazano poverenje višestruko isplatilo. Ljubav prema biciklizmu donela mu je i sudbonosni susret - izabranica njegovog srca je Urška Žigart, takođe biciklistkinja.

Video: Bogi care, samo ga šetaj: Bogdan Bogdanović pokazao ozbiljne teniske veštine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boske100

    21. septembar 2020 | 16:54

    Bravo Tadej, ovo što si uradio ulazi u anale biciklizma. Žuta majica, bijela majica i buba mara majica. Uz to tri etape 👏👍. Luka Dončić je dobio veliku konkurenciju u tebi i Rogliću. Vaš rezultat odjekujeu cijelom svijetu, sretno momci.

  • Imenjak

    21. septembar 2020 | 15:39

    Bravo momcino svaka cast

  • srbijanci dobili svog Franka,Peterku,Križaja,Maze

    21. septembar 2020 | 17:22

    Miro Cerar,Mateja Svet,Jure Franko,Bojan Križaj,Primož Peterka,Špela Pretnar,Jolanda Čeplak,Robert Kranjec, Jernej Damjan, Tina Maze,Peter Prevc,Goran Dragič,Luka Dončić,Primož Roglič...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA