≫ 

Prošlo je 20 godina od najvećeg uspeha srpske odbojke: Gde su danas junaci besmrtne "Plave čete"?

To su bili dani!

  • 5
Odbojkaška reprezentacija Jugoslavije, Sidnej 2000, Vladimir Grbić, Nikola Grbić, Goran Vujević, Slobodan Boškan, Veljko Petković, Đula Mešter, Andrija Gerić, Vladimir Batez, Ivan Miljković, Slobodan Kovač, Vasa Mijić, Igor Vušurović Foto: Guliver/Clive Brunskill /Allsport

Sidnej, 2000. godina, olimpijske igre, finale odbojkaškog turnira. Srbija protiv Rusije, tačnije Jugoslavija protiv Rusije. Tim Zorana Gajića vodi 2:0 u setovima i 15:12 u trećem setu. Čeka se servis Rusa. Sledi nesiguran prijem i onda, potez za "vjeke vjekova", jedan od najspektakularnijih ikada, slika i prilika tadašnjeg tima: čupanje lopte iza reklama od strane Vanje Grbića, defanzivno čudo za konfuziju Rusa, i onda blok čudesnog Grbića.

Rusi su nokautirani, Jugoslavija je olimpijski prvak, uspeh nad uspesima, jedan od najvećih u istoriji našeg sporta!

Nosioci olimpijskog zlata pre tačno dve decenije bili su Vladimir Batez, Slobodan Kovač, Slobodan Boškan, Đula Mešter, Vasa Mijić, Nikola Grbić, Vladimir Grbić, Andrija Gerić, Goran Vujević, Ivan Miljković, Veljko Petrović, Igor Vušurović i selektor Zoran Gajić.

Bila je to kruna neponovljive generacije koja je zlatom u Sidneju zauvek preokrenula tok istorije srpske odbojke, podigla lestvicu visoko, koju su nadolazeće generacije sa više i manje uspeha uspele da održavaju sve do danas.

Gde su i šta danas rade junaci najsjajnijeg momenta srpske odbojke, tema je ovog podsećanja na možda i najveći odbojkaški tim koji smo imali, svakako na najveći uspeh koji se od tada nije ponovio. Sećanja iz Sidneja ne blede, zauvek su deo ljubitelja sporta koji su se budili da prate put Vanje, Nikole, Andrije, Kviska, Đule i družine na olimpijski vrh - evo šta danas rade zlatni momci iz Sidneja ili čuvena Plava četa:

Vladimir Batez (51) - Posle sportske karijere, fokusirao se na politiku. Od 2013. do 2016. godine bio je generalni sekretar Sportskog saveza Srbije. Član Srpske napredne stranke postao je u aprilu 2012. godine.

Željka Cvijanović, Vladimir Batez Vladimir Batez sa predsednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović; Foto: Instagram.com/zeljka.cvijanovic

- Mislim da je SNS jedina politička snaga u Srbiji, koja je sposobna da iznese ono što većina ljudi želi, a to su promene - rekao je svojevremeno proslavljeni odbojkaš.

Za pokrajinskog sekretara za sport i omladinu izabran je u junu 2016.

Slobodan Kovač (53) - Sa bivšim selektorom odbojkaša opširan intervju mogli ste da pročitate na Telegrafu.

Video: Slobodan Kovač o najluđim anegdotama sa Olimpijskih igara

Posle Sidneja i igračke karijere, Boba je sa velikim uspehom plovio trenerskim vodama, dvaput je igrao finale italijanskog plej-ofa sa Peruđom, vodio je selekcije Irana, Slovenije i Srbije. Poslednji angažman imao je u poljskom klubu Jastržebski.

Slobodan Boškan (45) - Boškan je ostao neraskidivo vezan za klub u kojem se afirmisao, Vojvodinu. Kroz karijeru je igrao za grčke i italijanske klubove, ali se uvek vraćao Novosađanima. Član "zlatne" generacije iz Sidneja danas obavlja fukciju sportskog direktora najtrofejnijeg srpskog kluba.

Slobodan Kovač Slobodan Boškan pored Zorana Gajića i Slobodana Kovača; Foto: MN Press

Đula Mešter (48) - Meštera smo nedavno imali prilike da sretnemo na turniru "Adria Tur" gde je, osim o tenisu, kome se sada posvetio rekreativno, pričao upravo o obeležavanju dve decenije od osvjanja Sidneja i najavio feštu.

Đula Mešter Đula Mešter; Foto: Telegraf.rs

- Prvi oktobar je relativno blizu i nadam se da će tada biti jedna prava fešta. Treba reći da nažalost 2000. nismo bili u prilici da proslavimo na adekvatan način zbog tadašnje političke situacije i sigurno bi bilo dobro malo da se podsetimo tih momenata i da neki mladi dobiju neku novu inspiraciju - rekao je Mešter, koji od marta 2019. godine obavlja funkciju potpredsednika OS Srbije.

Vasa Mijić (47) - Godinu dana posle Sidneja, na Evropskom prvenstvu 2001. u Ostravi proglašen je za najboljeg libera.

Slobodan Boba Kovač Vasa Mijić u plavom dresu, prvi na slici, Foto: MN Press

Bio je član Vojvodine, a sa uspehom je igrao u Rusiji, Francuskoj i Grčkoj. Sa nekadašnjim saigračem i reprezentativcem Andrijom Gerićem 2008. godine osnovao je sportski centar "Volley" u okviru kojeg postoji i škola odbojke.

Nikola Grbić (47) - Jedan od simbola generacije i srpske odbojke, lucidni tehničar koji je igri naše reprezentacije dao drugu dimenziju, omiljen i voljen, poput njegovog brata Vladimira. Nikola je, kao što se zna, četiri godine bio selektor odbojkaša koje je vodio na tron Svetske lige. Danas radi u Poljskoj, u klubu Zaksa.

vladimir i nikola grbić Vladimir i Nikola Grbić; Foto: MN Press

Vladimir Grbić (49) - Stariji od braće Grbić, nenadmašni lider, borac, velikan srpskog sporta. Njegova karijera, vladanje na terenu i van njega, inspiracija su mnogima koji su tada "upijali" svaki potez, ali i svaku reč majstora iz Kleka.

Jugoslovenski olimpijski komitet ga je proglasio za najboljeg muškog sportistu 1996. i 2000. godine, a 1999. i 2000. godine mu je dodeljena zlatna značka Sporta, nagrada za najboljeg sportistu u Jugoslaviji. Nakon završetka igračke karijere, obavljao je funkciju prvog potpredsednika Odbojkaškog saveza Srbije i član je komisije za razvoj svetske odbojke u FIVB. Sa suprugom Sarom ima tri ćerke Inu, Unu i Milu i sina Lazara.

Andrija Gerić (43) - Andrija je bio jedan od najmlađih članova "zlatnog" tima iz Sidneja, njegova karijera je tek doživela veliki uspon u godinama posle OI, ali je naravno i njemu to bio najznačajniji trenutak u karijeri.

Andrija Gerić Andrija Gerić; Printskrin: Instagram.com/andrijageric

Bio je i evropski prvak sa reprezentacijom, i na klupskom planu je pokorio Evropu, cenjen, poštovan, jedan od najboljih srednjih blokera u istoriji. Zanimljvim putem je krenuo po završetku karijere, obučio se da pomaže sportistima kao sportski psiholog, mentor, i da bude podrška sportistima da budu mentalno jaki. Živi u Novom Sadu sa suprugom i dvoje dece. Na svom Instagram profilu često objavljuje snimke sa savetima sportistima kako da neguju mentalno zdravlje.

Goran Vujević (47) - Ubitačan servis popularnog Kviska bio je jedan od najjačih aduta našeg tima.

Goran Vujević Goran Vujević i njegovi čuveni lucidni napadi bili su nerešiva enigma za protivnike; Foto: MN Press

Tih, nenametljiv van terena, Vujović je bio "ubica" u igri, jedan od najzaslužnijih za nisku uspeha srpske odbojkaške reprezentacije. Nažalost, Vujević je 2013. godine doživeo mučan životni udarac, njegov petogodišnji sin Stefan preminuo je u snu u trenutku kada je Goran bio u autobusu sa saigračima iz Peruđe. Vest je primio na putu, ćutao je, nije hteo da kvari pobedničko slavlje saigrača... Karijeru je završio u 43. godini. Živi i radi u Peruđi kao trener.

Ivan Miljković (41) - Najmlađi član zlatnog tima iz Sidneja. Lider generacije koja je došla posle braće Grbić.

Ivan Miljković Ivan Miljković na dočeku odbojkaša posle osvajanja zlata 2011. Foto: MN Press

Dugo godina najbolji odbojkaš Evrope i sveta. Nedavno je postao prvi pomoćnik Svetlani Ilić u Voleru iz Ciriha, ili kako na sajtu švajcarske Federacije piše, u timu Odbojkaške Akademije Cirih, koja je pod patronatom Stasa Jakobija, gazde Volera.

Miljković je posle blistave igračke karijere, vrlo brzo postao i potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije. Istini za volju, nije dugo ostao na toj funkciji, jer je odlučio da sa porodicom ode u Cirih, kao generalni menadžer novoosnovane Asocijacije profesionalnih odbojkaških klubova.

Veljko Petrović (43) - Možda je imao najmanju ulogu i doprinos u osvajanju zlata iz Sidneja, ali je definitivno najdalje dogurao na kreativnom i poslovnom planu. Veljko Petrović je po završetku karijere počeo da se bavi izradom gitara koj su mu, pored odbojke, najveća ljubav iz detinjstva.

Veljko Petković Veljko Petković; Foto: MN Press

- Ima nešto blizu pet godina kako sam počeo baš tim da se bavim, a sa prijateljem radim na jednom, ako se tako može nazvati projektu. Počeli smo da sarađujemo sa čovekom iz Rusije, koji nas snabdeva sa drvetom, pa već radimo izradu i po narudžbini - rekao je Petković u jednom intervjuu za portal odbojka-volleyball.com.

Ono što on radi su električne i bas gitare. Za akustične je potrebno kako kaže mnogo više, znanja, materijala, odricanja… Servisira ih, ali izrađuje delove, napajanja, pedale i razne druge stvari vezane za sviranje ovog instrumenta.

Igor Vušurović (46) - Beranac Vušurović jedan je od najvećih crnogorskih odbojkaša svih vremena, zavredeo je pažnju selektora Gajića koji ga je uvrstio u tim za Sidnej, a ostalo je istorija.

Igor Vušurović Igor Vušurović; Foto: MN Press

Vušurović je ostao upamćen kao deo zlatne generacije, naredne godine osvojio je i Evropsko prvenstvo u Ostravi. Danas je angažovan u crnogorskom odbojkaškom savez, vodi brigu o mlađim kategorijama i razvoju ovog sporta.

Zoran Gajić, selektor, (62) - Magistar odbojke. Učio je generacije naraštaja ovom sportu, finesama, igri, jedan od najvećih odbojkaških umova koje je dala naša zemlja.

TIJANA BOSKOVIC Zoran Gajić kao predsednik OSS sa Tijanom Bošković posle osvajanja zlata na prvenstvu Evrope 2019; Foto: MN Press

Svoje znanje i umeće vođenja prenosio je na studente dugi niz godina, pet godina je trenirao juniorsku selekciju, da bi svoj životni opus zaokružio dugogodišnjim komandovanjem seniorima. Vrhunac je bio Sidnej i zlatna medalja, mada je i pre i posle tih OI naš tim sa Gajićem bio redovan na postoljima. Kao selektor muške seniorske reprezentacije Jugoslavije osvojio je 9 medalja, 2 zlatne, 2 srebrne i 5 bronzanih odličja.

Danas obavlja funkciju predsednika Odbojkaškog saveza srbije. Zanimljivo, protivkandidat na izborima bio mu je Vladimir Grbić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anja

    1. oktobar 2020 | 08:51

    Generacija koju cu pamtiti, zbog njih sam i zavolela odbojku. Ovakva grupa se nece ponoviti.

  • Ja

    1. oktobar 2020 | 10:05

    Nasa Plava Ceta💪😍

  • Baxter

    1. oktobar 2020 | 10:35

    Sem Bateza svi momci postali pravi i dobri ljudi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA