≫ 

Rusi imali plan napada na OI u Tokiju? Britanci naveli povod sabotaže i ko je trebalo da je izvede

Engleski Gardijan javlja da je ruska vojna obaveštajna služba imala plan za sajber napad na organizatore Olimpijskih igara u Tokiju ove godine

  • 10
Haker, olimpijske igre Foto: Shutterstock, Wikipedia

Plan je onemogućila pandemija korona virusa, zbog koje su Igre odložene za sledeću godinu, a Nacionalni centar za sajber bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva je u međuvremenu otkrio navodne namere Rusa.

Organizaciono, to bi bio košmar za Japance, a zamisao je bila da se omete najveći sportski događaj na planeti.

Rusi su "pokrili" organizatore, sponzore i logistiku. Hakerskih napada je i ranije bilo u Rusiji, ali je ovo prvi put da navodno postoje dokazi da je obaveštajni hakerski rad išao i preko granice.

Kao motiv se navodi činjenica o isključenosti ruskih sportista sa Igara zbog doping afere u kojoj je učestvovala i država.

Britanci su i pre dve i po godine pisali o tome da je Rusija htela da omete organizaciju Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, korišćenjem jedinice GRU 74455.

U Pjongčangu je grupa hakera pokušala da se zamaskira kao grupa Kineza ili Severnokorejaca kada je napala sajt Igara tokom ceremonije otvaranja, kako gledaoci ne bi mogli da prate prenos i štampaju karte.

Istovremeno, isključen je i signal bežičnog interneta na stadionu gde se ceremonija odigravala.

To nisu bile jedine mete napada u Južnoj Koreji, dok je za Japan pripremano pribavljanje informacija o pristupu ključnim nalozima, pravljeje lažnih vebsajtova i provere bezbednosti pojedinih naloga kako bi se stvorila prava pometnja.

Šef britanske diplomatije Dominik Rab kaže da je ovakav plan napada "nemaran i ciničan".

On kaže da će UK nastaviti da se protivi ovakvim potezima, te da je plan o napadu na Olimpijske igre u Tokiju bio direktno naređen sa vrha ruske države.

Da podsetimo, Međunarodni olimpijski komitet je 2017. godine dozvolio ruskim sportistima da se takmiče, ali samo pod olimpijskom zastavom, ali ne i zastavom svoje države.

Video: Suma tužno gledao s juga: Teško se mirio s izlaskom iz igre zbog povrede

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    19. oktobar 2020 | 20:08

    Englezi javljaju. Sve je time rečeno. Nije važno šta, već ko kaže. Ko njima veruje?

  • Go go

    19. oktobar 2020 | 20:56

    Vlazna ostrvska klima,teska promaja u glavi!!!

  • Dex

    19. oktobar 2020 | 20:53

    Ostrvo ima da potone kad tad....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA