≫ 

Doktorka koja je sportistima spasla karijere i uradila sve što je nedostajalo u sportskoj medicini

Nova kolumna Prof. Dr Nenada Dikića o lekarima koji su proslavili Udruženje za medicinu sporta Srbije

  • 0
Marija Anđelković Foto: privatna arhiva

U nastavku obeležavanja 25. rođendana Udruženja za medicinu sporta Srbije, rešio sam da predstavim nekoliko stručnjaka koji predstavljaju budućnost sportske medicine, a svojim rezultatima do sada, već su pomerili granice briljantne istorije sportske medicine u Srbiji.

Za Srbiju se kaže da je zemlja sporta, pa mnogi naši prijatelji iz inostranstva pomisle da je u pitanju uređen sistem koji vode profesionalci. Međutim, činjenica je da iza svakog uspeha stoje male grupe ljudi, najčešće porodica i prijatelji. Teško je objasniti strancima da Novak nije produkt sistema.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Slično je i sa sportskom medicinom. Razvijala se deo po deo. Već sam govorio o neverovatnim ličnostima srpske sportske medicine.

Bilo je tu uvek dobrih internista, hirurga, ortopeda, a onda se dolaskom Prof. Vojina Smodlake i kasnije Prof. Slobodana Zivanića pojavila i sportska medicina. Ne ulazeći u limite same specijalizacije, praktično do sada nije dostigla onu širinu koji je zahtevao savremeni sport.

Sportska ishrana je uvek bila tabu i niko se nije zaista potrudio da je učini približi sportistima, onako kako je Luiz Burk to učinila u Australiji ili Mimi Vurdelja u Hrvatskoj. A tek suplementacija, iako imamo neverovatnu katedru za bromatologiju, na sportiste malo ko da je obraćao pažnju. A onda se pojavila dr Marija Anđelković i dodala praktično sve što ne dostaje.

Marija Anđelković Marija Anđelković (druga sa desna) kao doping kontrolor na Igrama u RijuFoto: privatna arhiva

Završila je trenutno najprestižniji kurs iz sportske ishrane na svetu u organizaciji Međunarodnog olimpijskog komiteta, kao jedina iz zemalja Srednje i Istočne Evrope. I danas nakon toliko godina najbliži diplomci se nalaze u Italiji.

Doktorirala je proučavajući uticaj jednog od najmoćnijih antioksidanasa, astaksantina, na sportiste.

Da bi sve to učinila dostupnim sportistima napravila je Centar za sportsku ishranu i suplementaciju i učinila ga dostupnim sportistima.

Ne samo da je postigla dobre rezultate sa našim najboljim sportistima, već smo po prvi put egzaktno saznali šta je ono što im nedostaje u ishrani.

Mnogi govore o individualnom pristupu, međutim Marija je razvila poseban softver i kombinaciju pregleda, tako da zaista svako dobije obroke po meri i suplementaciju koja mu nedostaje.

Zahvaljujući svojoj emocionalnoj inteligenciji uspela je da svoj nutricionistički pristup uspešno primeni i kod anoreksičnih sportistkinja u saradnji sa dr Marijom Đurović.

Marija Anđelković Marija Anđelković kao doping kontrolor na finalu Lige šampiona Foto: privatna arhiva

Međutim, to je očigledno bio početak, jer je svoj talent pokazala i u antidopingu, i ubrzo postala jedan od naših najiskusnijih doping kontrolora, traženih od najvećih internacionalnih federacija.

U oblasti sprečavanja dopinga u sportu je preuzele na sebe davanje mišljenja o suplementima i lekovima našim sportistima, što je toliko rizično da nije jedna antidoping agencija na svetu nema tu vrstu usluge. Mnogim sportistima je spasila karijeru, dajući savete koje lekove ne smeju da koriste da ne bi bili pozitivni.

Naravno, da bi bila suverena u tako kompleksnoj oblasti završila je specijalizaciju iz kliničke farmakologije, pa pored velikog broja knjiga i napisala i udžbenik iz kliničke i sportske farmakologije za Visoku sportsku i zdravstvenu školu.

Marija Anđelković Foto: privatna arhiva

I ako su se MIlutinac (dr Milutin Ivković) i Andrejka (dr Mihailo Andrejević) izborili za lekarske preglede sportista, Smodlaka za upliv sportske nauke u medicinu, Prof. Živanić za opstanak specijalizacije, a veliki broj profesora (V. Jakovljević, D. Radovanović, S. Mazić, S. Ostojić, I. Nedeljković, B. Đorđević i drugi.) pridodao nešto iz svoje ekspertize, onda je Marija sve to zaokružila dodavanjem sportske ishrane i suplementacije, sportske farmakologije i antidopinga.

Čini me da smo njenom pojavom konačno pokrili sve ono što danas predstavlja savremena sportska medicina, a Marija je svojom blagošću i nesebičnošću uvela mnogo ljudi u svet sportske ishrane i antidopinga, ali i velikom broju sportista pomogla da dostignu najveće rezultate.

(Prof.Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA