Homoseksualac koji je pokušao samoubistvo ulazi u istoriju ragbija: Neobična priča Najdžela Ovensa

Velšanin narednog vikenda sudi jubilarnu 100. međunarodnu ragbi utakmicu i po tome postaje najveći u istoriji ove igre

  • 0
Nigel Owens Foto: Baratoux Loic/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Jedan od najboljih ragbi sudija na svetu Najdžel Ovens nalazi se na korak od toga da postane apsolutni kralj ove igre, pošto će mu predstojeći test meč između Italije i Francuske u subotu, biti jubilarna 100. internacionalna utakmica na kojoj će deliti pravdu.

Sjajni 49-godišnji Velšanin je među ljubiteljima ragbija poznat kao jedan od najomiljenijih likova, posebno zbog načina na koji se ophodi prema igračima tokom utakmica. Ovens je delima na terenu dosta uticao na porast popularnosti ragbija, divne igre, kako često voli da je okarkateriše.

Međutim, priča ovog čoveka van terena je još interesantnija i mnogima još nepoznata. Odlukom da 2007. godine progovori javno o svojoj seksulanosti, zatim i da iskreno ispriča kako je pokušao da izvrši samoubistvo, stvari su na kojima mu ragbi fanovi širom sveta skidaju kapu.

Seksualno opredeljenje Najdžela Ovensa je nebitno, to je njegova lična stvar. Jednoga dana društvo će sigurno dodatno evoluirati do te tačke da ovaj podatak i neće biti velika vest kao što je ranije bio slučaj.

Opet, nema potrebe ni biti do te mere politički korektan pa ignorisati činjenicu da su najveće utakmice u svetu sporta, poput finala Svetskog kupa u ragbiju, poverene sudiji homoseksualcu, koji je sebi pokušao i da oduzme život.

Najdželova životna priča, koju je ispričao u intervjuu za "Bi-Bi-Si" pod naslovom „Iskren prema sebi“ dodaje jednu zdravu, ljudsku dimenziju jednom od globalno popularnijih sportova na planeti.

Na terenu kao i van njega, Ovens se svojoj seksualnosti obraća šaljivim tonom. U samom filmu možete videti kako recimo prilikom lošeg izvođenja auta jednog ragbiste progovara: „Više sam ja strejt nego ta lopta koju si bacio“.

Svoje seksualno opredeljenje Najdžel je obelodanio 2007. gostujući u TV šou programu Džonatana Dejvisa pod nazivom „To sam što sam“.

A ako želite da čujete priču o pravim problemina, zamislite sledeću scenu: Ovensa, 24-godišnjaka, oduzetog od paracetamola i viskija, izgubljenog, zapravo onesvešćenog, u velškim planinama s puškom pored glave. Zamislite i policijski helikopter koji ga je 20 minuta spasavao iz ogromne uvaline…

Suđenje velikih ragbi utakmica dovoljno je težak zadatak i bez te "homofobične etikete" koja prati Najdžela Ovensa, samo što se Velšanin ne stidi da predstavlja sve one dobre ljude koji su odavno prevazišli neznanje i surovost prema različitima.

Kada je otkrio svoju "mračnu tajnu" pre 13 godina upitao je samog sebe: „Niko nije učinio ništa slično u mačo svetu ragbija. Hoću li moći da izguram ovo?“

Najdžel je svojevremeno čak bio i vređan od strane homofoba na jednoj od utakmica Engleske na Tvikenhajmu, ali se oduvek suprotstavljao predrasudama i maltretiranjima, posebno u periodu kada su novinski stupci bili prepuni natpisa o trojici top premijerligaških fudbalera koji su se spremali da progovore o svom gej opredeljenju.

Ovensov ponos potiče od njegovog porekla i korena, mesta gde njegovo seksualno opredeljenje nikada nije bilo problem. Valjda zato ulicu u kojoj je odrastao godinama krasi ogroman transparent s porukom ponosa da tu živi Najdžel koji je dobio priliku da sudi finale Svetskog kupa 2015. godine.

Ragbi utakmica je isključivo stvar igrača i stručnog štaba, dok izbor sudije samo daje smisao ovoj igri. Najdžel Ovens je daleko iznad svega, samo zbog profesionalnosti koju poseduje.

U Bi-Bi-Si-jevom filmu Geret Dženkins, nekadašnji selektor Velsa jasno kaže:

- Najdžel ima tu neobičnu moć da svakom igraču na terenu pokaže kako je on glavni i taj koji odlučuje. To su jedinstveni kvaliteti koje jedan čovek može da poseduje - tvrdi Dženkins.

Kako bi upotpunio ovo mišljenje, Ovens je pokazao i na primeru engleskog reprezentativca Krisa Robšoua sa kojim se raspravljao tokom jednog meča Engleza. U trenutku kada ga je ragbista dodirnuo rukom što je zabranjeno, glasno mu je odbrusio: „Kristofere!“, nakon čega je Robšou podvio rep, povukao se i kao dečačić promrmljao: "Izvinite, gospodine".

I taj detalj dovoljno govori o poštovanju koje Ovens uživa kod igrača. Bez obzira na životni put i opredeljenja koja je zauzeo, Velšanin je čovek koji je obeležio jednu epohu ove divne igre i jedina je šteta što iskreni ljubitelji ragbija zbog korona virusa neće moći u subotu da pozdrave uživo svog ragbi centuriona.

Video: Video žene kako igraju ragbi pa sišao sa planine: Kozorog Ilijas nova nada Dagestana u tom sportu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA