Rusima dozvoljeno da se takmiče, ali glavni krivac i kreator doping afere nije kažnjen!

Nova kolumna Prof.Dr Nenada Dikića povodom skidanja kazne za ruske sportiste

  • 0
Russia Rio Olympics, ruski sportisti, Foto: AP/Tanjug

Rusija neće moći da koristi svoje ime, zastavu i himnu na Olimpiskim i Paralimpijskim igrama kao i na bilo kom svetskom prvenstvu u naredne dve godine nakon presude Sportskog arbitražnog suda. Sud sa sedištem u Lozani prepolovio je četvorogodišnju zabranu koju je prošle godine predložila Svetska antidoping agencija zbog falsifikovanja podataka u laboratoriji u Moskvi.

Presuda podrazumeva da Rusiju neće moći da se kandiduje za domaćina velikih sportskih događaja. Međutim, ruskim sportistima i timovima i dalje će biti dozvoljeno da se takmiče na Olimpijskim igrama u Tokiju sledeće godine i Zimskim igrama 2022. u Pekingu, kao i na svetskim prvenstvima, uključujući Svetski kup 2022. u Kataru, ako ne postoji zabrana ili sumnja na doping.

Pored toga naziv "Rusija" može da se zadrži na uniformi, ako ispod njega piše "neutralni sportista" ili ekvivalent "neutralni tim".

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Ovo je bila glavna sportska vest u svetu u poslednjih 48 sati. Sportisti Rusije su zadovoljni jer će praktično bez smetnji može da nastave da se takmiče na najvišem nivou. S druge strane WADA je razočarana iako je diplomatski potvrdila da prihvatu odluku Arbitražnog suda u Lozani, mada je po njima Rusija samo delimično kažnjena.

Iz ugla sportske etike možemo da budemo zadovoljni, jer nisu kažnjeni svi sportisti zbog manipulacije i greške malog broja dopingovanih sportista iz Rusije. Ideja je od uvek bila da se omogući da se „clean athlete“ odnosno čisti sportista takmiči. Možda odluka nije u pravom smislu pravedna jer glavni krivci nisu bili kažnjeni, ali sigurno je da će Ruska antidoping agencija morati da uradi mnogo da bude ponovo priznata.

Video: Zašto je Rusima zabranjeno da se takmče, a Amerikancima nije kada su i oni imali sistemski doping

Meni lično nije drago što je glavni krivac, direktor antidoping laboratorije u Moskvi, Grigorij Rodčenkov na neki način aboliran, i na samo to već je poput glumca učestvovao u Netflix dokumentarnom trileru i doživeo da njegovo svedočenje osvoji Oskara.

Pored toga njegovo delo je bilo osnova za kriminalzovanje sportista u celom svetu donošenjem Rodčenkovg akta u Senatu SAD, o čemu će tek biti reči. O njemu sam već pisao i mislim da je dobro podsetiti se koliko nesreće je naneo ruskim sportistima i sportu.

U kratkom obraćanju, sudije su rekle da njihova odluka je manje oštra nego što je WADA želela, jer su želeli pre svega da se ukaže na loš rad RUSADA ili ruskih vlasti. Presuda onemogućava zvaničnicima ruske vlade, uključujući predsednika Vladimira Putina, da prisustvuju velikim sportskim događajima, osim ako ih ne pozove šef države domaćina. Verujem da predsednik Putin i neće želeti da prisustvuje ceremoniji ako nakon pobede ruskih sportista neće moći da čuje rusku himnu i pokloni se ruskoj zastavi.

U svakom slučaju kao sportski doktor pozdravljam odluku CAS-a koja omogućava ruskim sportistima da se takmiče, a ruskoj antidoping agenciji i zvaničnicima mogu samo da poručim ono što sam im već mnogo puta uživo rekao, a to je da moraju da dostignu uspešnost i znanje svojih sportista ako žele da ruski sport ostane u svetskom vrhu.

Video: Amerikanka je bila dopingovana na Igrama u Riju čak četiri puta pozitivna a nije kažnjena

(Prof.Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA