≫ 

Istorijska turneja Četiri skakonice: Prvi put bez publike, nema Srba, Norvežanin glavni favorit

Vreme je da se bacimo na čuveno praznično uživanje

  • 0
Ski skokovi Turneja četiri skakaonice Marius Lindvik Foto: Tanjug/AP

Odbrojavamo poslednje dane u ovoj po svemu specifičnoj 2020. godini. Pandemija koronavirusa iz korena je promenila pogled na sportska dešavanja. Već devet meseci nismo u prilici da odemo na stadion, u dvoranu... I tako će biti još neko vreme. Zato ostaje žal što će ovogodišnja turneja Četiri skakaonice po prvi put u svojoj istoriji koja traje 69 godina biti održana bez publike.

I zato ništa nema toliku draž u ovim prazničnim danima kao gledanje ski-skokova uz šolju toplog čaja. Užitak je veći ukoliko je napolju sneg i debeli minus. Jednostavno, Četiri skakaonice imaju neku čudnu moć da okupe ljude, bili oni okoreli ljubitelji zimskih sportova ili ne.

Kao i uvek, dve stanice nas čekaju u Nemačkoj, a potom se selimo u Austriju. Kreće se iz Oberstdorfa večeras uz kvalifikacije, a nastavlja se u Garmiš-Partenkirhenu prvog dana nove godine. Potom nas do pravoslavnog Božića očekuju skokovi u Insbruku, da bi se sve završilo u Bišofshofenu uz dodeljivanje Zlatnog orla najboljem među najboljima. Prošle sezone je na otvaranju bilo 25.000 duša, a ove kao što smo rekli, biće drugačije...

I pravila su za nijansu drugačija nego prethodnih godina. U kvalifikacijama, koje se održavaju dan ranije u odnosu na zvanični program, moraće da učestvuju svi, pa i oni vodeći iz Svetskog kupa. Najboljih 50 među njima proći će dalje i biti podeljeno u 25 parova. Pobednici tih parova prolaze u drugu seriju, a priključiće im se i pet „laki luzera“, koji će se potom boriti za prvo mesto na svakoj pojedinačnoj skakonici.

Najviše pobeda na turneji Četiri skakaonice zabeležio je legendarni Jane Ahonen, koji može da se pohvali da u svojoj kolekciji ima pet Zlatnih orlova. Ruku na srce, jednog je „podelio“ sa Jakubom Jandom 2006. godine, pošto se tada jedini put u istoriji desilo da dva prvoplasirana takmičara imaju indetičan broj osvojenih poena. Finac je takođe jedini kojem je pošlo za rukom da osvoji titulu, a da pritom ne pobedi ni na jednoj pojedinačnoj skakaonici.

Ski skokovi Turneja četiri skakaonice Marius Lindvik Foto: Tanjug/AP

Sa druge strane, retki su i oni koji su uspeli da trijumfuju na sve četiri skakaonice i da pritom odnesu ukupnu pobedu. Sven Hanavald je to učinio još davne 2002. godine, a potom su mu se nedavno pridružili Kamil Stoh 2018. godine i Rujoju Kobajaši godinu dana kasnije.

Ostaje žal što u konkurenciji ni ove godine nećemo imati predstavnika iz naše zemlje. Jednostavno, ski skokovi nisu na „meniju“ kada je reč o srpskom zimskom sportu, ali ako budemo želeli da navijamo za nekoga sa našeg podneblja, imaćemo popriličan izbor. Naravno, reč je o brojnim slovenačkim skakačima, koji će i ove sezone biti u konkurenciji za visok plasman. Trenutno se najbolje kotira Anže Lanišek na petoj poziciji, ali je izuzetno blizu Bor Pavlovčić.

Čuveni Peter Prevc ove sezone ne može da se pohvali nekim blistavim rezultatima, jer trenutno zauzima tek 28. mesto u Svetskom kupu. Ipak, daleko je to od one forme od pre pet godina, kada je postao prvi slovenački skakač još od Primoža Peterke 1997. godine, a koji je osvojio turneju.

Ako ćete da sudite po rezultatima iz dosadašnjeg dela Svetskog kupa, onda uloga favorita treba da pripadne Norvežaninu, Halvoru Egneru Granerudu, koji trenutno beži bezmalo 137 poena ispred Markusa Ajzenblihlera iz Nemačke. Naravno, pomenuti dvojac će biti među glavnim kandidatima za osvajanje, ali su nas Četiri skakaonice u poslednje vreme tako navikle da iz senke iskoči neko drugi, da pogled na tabelu Svetskog kupa apsolutno ništa ne znači.

Poljaci će se takođe pitati oko dosta toga. Upravo iz senke mogao bi da iskoči Kamil Stoh, koji je već ranije osvajao Četiri skakaonice, a koji do decembra nije blistao u Svetskom kupu. Najbolji plasman mu je drugo mesto u Engelbergu, gde je nadmetanje održano tik pred početak ove turneje.

I to bi otprilike bilo to. Nama ostaje da u duhu praznika ispratimo tradiciju, skuvamo šolju toplog čaja i da uživamo. Turneja Četiri skakaonice zvanično može da počne.

RASPORED TURNEJE ČETIRI SKAKAONICE

Oberstdorf

Kvalifikacije – ponedeljak 28. decembar, 16:30

Takmičenje – utorak 29. decembar, 16:30

Garmiš-Partenkirhen

Kvalifikacije – četvrtak 31. decembar, 14:00

Takmičenje – petak 1. januar, 14:00

Insbruk

Kvalifikacije – subota 2. januar, 13:30

Takmičenje – nedelja 3. januar, 13:30

Bišofshofen

Kvalifikacije – utorak 5. januar, 16:30

Takmičenje – sreda 6. januar, 16:45

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA