≫ 

Svi u Sremu nose strelice u džepu: Pikado se igra širom sveta, a igra krejzi kriket - samo u Rumi!

Verovatno su mnogi čitaoci imali priliku da igraju elektronski pikado. Ali, pretpostavljamo, običan kriket, koji na svojim ekranima zadatih polja ima fiksirane brojeve: 20, 19, 18, 17, 16, 15 i centar (ako je čitalac igrao krejzi kriket van Rume, čikamo ga da se javi redakciji)

  • 5

Pikado je sport popularan u celom svetu, a pikado igra krejzi kriket - samo u Rumi. Niko ne zna zašto je to tako, odnosno, zašto se Krejzi Kriket ne igra i izvan ove opštine u Sremu, nedaleko od nacionalnog parka Fruška Gora.

Ali činjenica je, da se svi aparati američkog proizvođača "Merkur" koji poseduju ovu varijaciju igre, odmah po puštanju na internet tržište polovnih elektronskih aparata, "bezecuju" za neki od rumskih lokala.

Verovatno su mnogi čitaoci imali priliku da igraju elektronski pikado. Ali, pretpostavljamo, običan kriket, koji na svojim ekranima zadatih polja ima fiksirane brojeve: 20, 19, 18, 17, 16, 15 i centar (ako je čitalac igrao krejzi kriket van Rume, čikamo ga da se javi redakciji).

Princip običnog kriketa je poprilično jednostavan, potrebno je da zatvorite neki od navedenih brojeva sa tri pogotka, a da biste na kraju partije bili bolji od protivnika, a četvrtim i svakim sledećim pogotkom dopunjujete svoj saldo sa poenima u vrednosti tog broja. Pa ko bolje prođe, dok mu protivnik ne zatvori polje.

Za onoga ko je izmislio krejzi kriket (identitet izumitelja je nepoznat široj javnosti), pretpostavljamo da je običan kriket bio monotona igra. Pa je odlučio da nijedan broj ne bude fiksiran dok ga ne zatvorimo sa tri pogotka, tako da se igra cela tabla, od 1 do 20, zaključno sa centrom kao sedmim poljem. Kada malo bolje razmislite, ima logike, jer se tako daje podjendaka važnost preciznosti na svim poljima, a ne samo na šest najvrednijih. Zar ne? Pošteno!

Pikado u Rumi

Analogija Krejzi Kriket pandemije u Rumi datira još od devedesetih godina, kada se prvi takav aparat pojavio u gradu. Međutim, tada mu niko nije davao preveliki značaj, ne sluteći kakva će se ekspanzija desiti 20 godina kasnije.

Pre dve godine, pojavio se jedan čovek sa idejom da okupi grupu od još 11 svojih prijatelja sa kojima je igrao Krejzi prethodne... pa skoro dve decenije. Entuzijasti, koji su želeli da oforme neobaveznu, pikado ligu, gde će se oni međusobno družiti i nadmetati.

Ne lezi vraže, pošto se Krejzi Kriket zaista širio poput zaraze u Rumi, danas je Liga toliko brojna, da će od naredne (pete) sezone, biti podeljena na tri dela: Primeru (najboljih 14 igrača), Segundu Istok i Segundu Zapad (u ove dve lige je po kvalitetu raspoređen ostatak igrača, kojih se očekuje da će biti i preko 50).

A zašto je Krejzi Kriket Liga postala svima toliko interesantna? Pre svega- najveći benefit: zbog upoznavanja novih ljudi i kreiranja mini-zajednice, koja okuplja ljude iz skoro svih profesija i branši na jednom mestu. Od ugostitelja i zanatlija, preko električara, varilaca, stolara, bankara, taksista, enologa, policajaca, novinara, pa do inženjera i advokata. Sada svi oni zbog Krejzi Kriket mreže, mogu da pronađu sve što im treba na jednom mestu, a mogu da se pohvale širom listom prijatelja i bogatijim telefonskim imenikom.

Pored primarnog razloga, zato što svaki od učesnika ima priliku da postane deo jednog od najprofesionalnijih amaterskih sportskih takmičenja u Srbiji. Onaj čovek sa početka priče, kojem je ideja o prijateljskoj ligi pala na pamet, sada vodi napredne statistike za svakog pojedinca. Na Viber grupi izbacuje nepristrasne kvote za pobede u mečevima na osnovu ELO rankinga, koji se koristi u šahu, a samo šahisti znaju koliko je teško računati ELO ranking formule na velikom uzorku.

Svaki igrač ima svoju personalizovanu igračku karticu, sa ličnom statistikom, procentima osvojenih gemova, prosečnom kvotom protivnika sa kojima se susretao, podatke o stilu izbačaja strelice, tempo igre, pojedinačni učinak u svakom od ugostiteljskih objekata gde se Krejzi igra (ima ih ukupno 7 i još nekoliko njih koji su najavili ulazak u celu priču) i mnoge druge zanimljivosti i korisne stvari.

Pikado u Rumi

Zato smo rekli, najprofesionalnije amatersko sportsko takmičenje u zemlji. Kao potpuni amater možete da budete deo jedne velike i prema svemu učinjenom, profesionalne organizacije. Najznačajnije fotografije i uspehe revnosno objavljuju na zvaničnim društvenim mrežama, a za video snimke je osnovan YouTube kanal, gde se objavljuju podkasti sa značajnim igračima Lige koji već imaju neka ostvarenja iza sebe.

Zamislite sve to, na amaterskom nivou, kako izvodi i priprema jedan lik sa volonterima Lige od kojih svako na svoj način daje svoj doprinos, pored svih svakodnevnih porodičnih i poslovnih obaveza...

Nagrada za svaki uspeh nije materijalna, već prestiž, stisnuta ruka, "bravo majstore" i poneki suvenir za kućnu policu sa dragim uspomenama. Fidžet spiner, frizbi sa logoom lige, plaketa, zahvalnica... neprocenjivo!

Kotizacija za svakog učesnika postoji i iznosti 500 dinara za sezonu. Ali ni jedan dinar ne ide u nagradni, već u humanitarni fond, kojim se pomažu roditelji bolesne dece iz rumske opštine. Za vreme koliko Liga postoji, pomognute su porodice Gončin i Davidović, čija deca boluju od retkih bolesti i potreban im je novac za lečenje u inostranstvu.

Uprkos nepostojanju nagrade, vremenom su se pojavila velika rivalstva. Toliko velika da su uspela posvađati rođenu braću, kumove i prijatelje. Doduše, samo na kratko vreme, dok se glave ne ohlade.

A status pobednika Primere ili Segunde, verovali ili ne, počeo je da donosi određeni status u društvu, što je jedna od najlepših titula u gradu, koji je širom zemlje postao poznat po "pikado ludacima". A zašto se Krejzi virus nije zapratio na drugim područjima naše zemlje - ne znamo, a nećete saznati ni vi, dok ne probate.

Video: Samo nebo zna: Umalo dobila batine na otkrivanju pola bebe a balon sa odgovorom odleteo u oblake

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • El Ninjo

    31. decembar 2020 | 23:03

    KUP JE NAS! U potpisu, PANKERI

  • Zajcarac

    31. decembar 2020 | 22:41

    Tako se i kartaska igra sans igra samo u selu grljan kraj zajecara u srbiji niko to nezna da igra a jaca je od preferansa

  • Радован

    1. januar 2021 | 00:29

    Игра с3 и у студентском дому на Кошутњаку 🤗

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA