Većina ne zna da pokaže gde se nalaze na mapi, a večeras će igrati na Svetskom prvenstvu u rukometu

Interesantna priča o reprezentaciji Zelenortskih ostrva

  • 0
Rukometaši Zelenortskih ostrva Foto: Youtube / Printscreen

Šta bi vam prvo palo na pamet kada bi vam neko pomenuo Zelenortska ostrva? Možda neki letnji odmor, a možda i poneki fudbaler za one pasionirane ljubitelje sporta. Međutim, sigurno vam na um ne bi došao rukomet. A baš će se reprezentacija sa ove ostrvske zemlje u Atlantiku od večeras takmičiti, ni manje ni više, nego na Svetskom prvenstvu u Egiptu.

Naravno, biće potpuni autsajderi u grupi u kojoj se nalaze još Nemačka, Mađarska i Urugvaj, ali za njih je i sam plasman na međunarodnu smotru bio ogroman uspeh. Oni su u Egipat stigli kao petoplasirana selekcija Afrike i to nakon što je Senegal odustao od takmičenja u poslednjem trenutku.

Oni će danas odigrati svoju prvu utakmicu na turniru od 20:30, a protivnik će im biti reprezentacija Mađarske. Dva dana kasnije igraće protiv Nemačke, dok će se u poslednjoj rundi boriti protiv Urugvajaca. Oni su jedna od sedam afričkih selekcija koje su izborile plasman na Svetsko prvenstvo. Preostale selekcije su Maroko, Tunis, Alžir, Demokratska Republika Kongo, Angola i domaćin Egipat.

Koliki je kvalitet reprezentacije Zelenortskih ostrva govori podatak da se samo jedan igrač takmiči na najvišem nivou. Reč je Leandru Semedu koji je član španskog Ademar Leona, koji je prošle sezone bio drugi u Španiji. Tu je još Ivo Santos, koji nastupa za drugi tim nemačkog Bergišera, a koji se paralelno pored rukometa bavi još nekim drugim poslovima. Dakle, ovo mu samo dođe kao hobi.

U zemlji već duže vreme vlada prava euforija, pošto je reč o najvećem rukometnom uspehu u istoriji. Pre deset godina, Zelenortska ostrva su zbog nedostatka finansijskih sredstava propustila takmičenje na Igrama Afrike, iako su rukometaši ove zemlje izborili plasman na to takmičenje. Predsednik Rukometnog saveza Zelenortskih osrtva, Nelson Žesus, govorio je za IHF koliko im znači što će se ovoga puta naći sa najboljima.

- Taj osećaj ne mogu da opišem. Ponos je bio enorman kada smo videli da se moja mala zemlja, bez ikakvih resursa plasirala na Svetsko prvenstvo. Iznenadili smo rukometni svet, što je lepo i spektakularno – rekao je Žesus.

Veći deo rukometaša ove zemlje se uglavnom odlučuje da karijeru nastavi u Portugalu, zbog loših uslova za razvoj na Zelenortskim ostrvima.

- Na mom ostrvu Sao Visente postoje samo dva rukometna terena i verovatno ne više od 150 ljudi koji igraju rukomet – rekao je Flavio Fortes koji igra za Kurnon u francuskoj trećoj ligi.

Naravno, šansu za prolaz, Zelenortska ostrva će tražiti baš u poslednjem kolu grupne faze, kada će igrati protiv objektivno gledano najslabijeg rivala u grupi – reprezentacije Urugvaja.

Video: Rukometaši Srbije odigrali su nerešeno protiv Francuske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA