≫ 

I Sofija je progovorila o silovanju: Svetska šampionka optužila "moćnog čoveka"

Grčka šampionka u jedriličarstvu Sofija Bekatorou je optužila neimenovanog čoveka za silovanje 1998.

  • 3
Sofija Beketorou

Printskrin: ANT1 TV

Sofija Bekatorou, jedna od najuspešnijih sportistkinja Grčke, prošle nedelje je optužila neimenovanog sportskog radnika da ju je napastvovao 1998. tokom priprema za Olimpijske igre u Sidneju.

Šampionka u jedriličarstvu iz Atine i četvorostruka prvakinja sveta u klasi 470 dodale je i da je bila uznemiravana i zlostavljana od strane neimenovanog člana federacije, a tim povodom danas prvi put je o tome govorila i pred državnim organima.

Optužbe je iznela prošle sedmice usred onlajn događaja koji je organizovala grčka Vlada, pa je istog časa u svim medijima preneta potresna priča, te su brzo reagovali i nadležni. Pozvana je u tužilaštvo da da zvaničnu izjavu o tome, a primila ju je danas i predsednica države, Katerina Sakelaropulu.

Grkinja je u vreme strašnih događaja imala 21 godinu i nije želela da odmah priča o tome jer se, po sopstvenom priznanju, plašila da bi ta situacija mogla da joj okonča sportsku karijeru, pošto se radilo o "tada vrlo moćnom čoveku u Grčkoj".

Po njenom rečima, "vođenje ljubavi u pomenutom slučaju nije bio sporazuman čin" što je Sofija Bekatorou pokušala da stavi do znanja muškarcu koji ju je napastvovao.

- U to vreme sam puno patila. Tada nismo imali sportske psihologe, nisam mogla tek tako da o onome što se desilo razgovaram s nekim. Ni sa mojim roditeljima... Osećala sam se poniženo", bile su potresne reči čuvene Grkinje na onlajn konferenciji o nasilju.

- Nadam se da će ovo pomoći drugim ženama da progovore ako su iskusile seksualno zlostavljanje kako bi naše društvo postalo zdravije i kako bismo se manje plašili", istakla je Bekatoru koja je pred istražnim organima svedočila tri sata.

Kako prenose lokalni mediji, "pomenuto krivično delo jeste zastarilo, ali se javni tužilac složio da se slučaj ispita - zbog drugih mogućih žrtava", što je i bio jedan od Sofijinih ciljeva kada se osetila spremnom da kaže kroz kakav pakao je prošla.

Video: Poznate ličnosti koje su preživele zlostavljanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    24. januar 2021 | 07:10

    Ovo bre sve silovano. Ali daaaavnoooo. I ja se plašim. Jedna mi je za vreme seksa sve govorila "joj, šta mi radiš". Može tu da ispadne, svašta.

  • Zeljko

    24. januar 2021 | 08:14

    Pa eto, sta je tu tesko, posle 30 godina, setila se da je neko silovao, u medjuvrenu je postala i baba, pa se pitam, sto jos malo nije sacekala..?

  • Goran

    24. januar 2021 | 09:15

    Svakog monstruma treba staviti iza resetaka i tu nema dileme ali mi se nekako cini da je sad postalo moderno biti silovan islade da nema zene koja nije zlostavljana i kljucno kod nas su svi vec presudili da je Mima kriv a kad pogledamo sve aktere slucaja razum nalaze da se saceka sud ne kazem ni da je kriv ni da nine ali da je moguce i nesto trece vrlo verovatno ne zurimo sa presudom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA