≫ 

I konje drogiraju zar ne? Počinju rigoroznije doping kontrole u konjičkom sportu!

Nova kolimna Prof. Dr Nenada Dikića o doping kontroli u konjičkom sportu

  • 1
Džokej, konjske trke Foto - Ilustracija: Pixabay

Volim da pišem o uspesima Američke antidoping agencije (USADA), jer kod nas vlada tabu da su njihovi sportisti netestirani i zaštićeni. Znam da će ovo izazvati komentare, ali činjenice su neumoljive. USADA je jedina antidoping agencija koja je imala snage da kazni najbolje nacionalne sportiste i da udari na najveće sponzore.

Kako drugačije opisati kažnjavanje Lensa Armstronga i Merion Džons i čitave plejade najboljih atletičara i konačno njihovog zajedničkog sponzora, kompaniju Najk. USADA je bila ta koja je jedina imala snage da uđe u MMA/UFC i započne proces rigorozne kontrole.

I ne samo to, već i da legalizuje marihuanu u tom sportu. Da ne govorim o antidoping politici gde predstavljaju protivtežu svima čak i Svetskoj antidoping agenciji (WADA). Mada, moram da priznam da nekada ni sam ne odobravam neke projekta u kojima su učestvovali kao na primer Rodčenkov akt, usvojen prošle godine u Senatu SAD, kojima se kriminalizuju doping prekršaji svuda na svetu.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

U svakom slučaju aktivnost USADA uvek donosi rezultat koji neminovno utiče na antidoping politiku u svetu. Poslednje zalaganje za uvođenje reda u konjičkom sportu će možda harmonizovati napore mnogih da se iskoreni doping, ali i zloupotreba životinja.

Čini se da je sve pokrenula optužba FBI-a koja se odnosi na potpuno neprimereno dopingovanje konja, koje je dovelo i do velikih problema na raznim trkama u SAD, ali i Zakon o integritetu i sigurnosti konjarstva, koji je neprimećeno donet u godini Covida i borbi protiv pandemije.

USADA je odlučila da počine više da radi u konjičkom sportu. Njihov direktor Trevis Tigrat je opet morao da obrazloži problem tako da ga svi razumeju, jer postoje ljudi koji smatraju da konju mogu da daju šta žele samo da bi pobedili, pa makar ga to i ubilo i ozbiljno povredilo.

„Varanje, iskrenost, etika i pravila sporta su ista su u svim sportovima. rekao je Trevis. Dakle, iako bi neki možda želeli da kažu da postoji razlika između borbe protiv dopinga i kontrole lekova kod konja i onoga što se dešava kod ljudi, mentalitet varanja i pokušaja da se dođe do prednost protiv pravila je isti.“

Nenad Dikić i Trevis Tajgart Prof. Dr Nenad Dikić i Trevis Tajgart izvršni direktor Američke anti doping agencije Foto: Privatna arhiva/N. Dikić

Činjenica je da konjički sport (sem FEI disciplina, koje su olimpijske) godinama zaostaje za standardima koji su uspostavljen u sportu. Smatra se da u SAD ima 38 različitih trkačkih jurisdikcija koje vode države, sa često sukobljenim ljudima koji su zainteresovani za ishod bez transparentnosti, bez usvajanja dobrih standarda, bez ujednačene laboratorijske akreditacije itd. Trevis je sve uporedio olimpijskim sportom pre nego što je osnovana WADA.

Čitajući ovo pomislio sam koliko sličnosti sa nama u Srbiji, mada smo mi od samog početka odlučili da redovno sprovodimo doping kontrole na trkama i uzorke šaljemo isključivo u WADA akreditovanu laboratoriju.

I naravno da imamo problema jer „sukobljeni ljudi, netransparentnost i postojanje dobrih standarda“ ne karakteriše samo američki konjički sport. Još uvek se sećam konja Lanselota, koji je iako povređen morao da se trka pod dejstvom analgetika, što je po njega bilo fatalno u pravom smislu te reči, jer je završio na klanici. Iako je vlasnik kažnjen, na mene je ostavio utisak samo deklarativna zainteresovanost konjarske zajednice za problem dopinga u konjičkom sportu.

I dan danas imamo iste probleme i pokušaj negiranja problema iako već 15 godina sprovodimo doping kontrole u konjičkom sportu i u proseku imamo 6 do 10 puta više pozitivnih nego svet.

Iako je Travis istakao da će početi prvo sa edukacijom, ja mogu samo da kažem da smo organizovali mnogo seminara posvećenih dopingu u konjičkom sportu. Tu ne mogu da ne spomenem šefa doping kontrole u konjičkom sportu, prof. Nataliju Milčić Matić, koja ne samo da je pravi doktor veterinarske medicine, već i veliki borac protiv sprečavanja dopinga u sportu. Takođe i ceo tim doping kontrolora čine isključivo veterinari sa iskustvom u konjičkom sportu.

Međutim ono što USADA ima, ne postoji u Srbiji, a to je apsolutna saglasnost svih učesnika u konjičkom sportu da je doping nedozvoljen i da ga treba iskoreniti. Zbog toga od ulaska USADA u konjički sport očekujem međunarodni konsenzus koji će kao takav morati da bude prihvaćen i kod nas, tako da nikada više ni jedan konj neće morati da umre da bi njegov vlasnik možda pobedio.

Video: Amerikanka je bila dopingovana na Igrama u Riju čak četiri puta pozitivna a nije kažnjena

(Prof. Dr Nenad Dikić,Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    16. februar 2021 | 15:41

    Drogiraju i golubove, i posle se hvale fiktivnim rezultatima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA