≫ 

Antidoping kao ključ opstanka nekih sportova ili da li dizanje tegova ostaje u olimpijskoj porodici?

Nova kolumna Prof. dr Nenada Dikića otkriva nove zanimljivosti oko rvanja i dopinga

  • 3
Tamas Kajdoci dizanje tegova Tamas Kajdoci dizanje tegova Foto: Savez za dizanje tegova

Ne tako davno (2012/13) bio sam u poziciji da glasam da rvanje ostane u porodici olimpijskih sportova. Bilo je prosto neverovatno da bazični olimpijski sport ima problem da se izbori da sačuva sopstveni integritet, zbog različitih problema, između ostalog i dopinga.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Iako na početku formiranja Svetske antidoping agencije nije izgledalo da će se odnosi u sportu bitno promeniti, desilo se mnogo neočekivanih stvari. Kako drugačije nazvati suspenziju kompletnog ruskog sporta, ili zatvorsku kaznu za Lamina Dijaka, bivšeg predsednika IAAF prvenstveno zbog „doping“ korupcije. U celom procesu je mnogo sportista kažnjeno, a prema odluci Arbitražnog suda u Lozani ruski sportisti neće moći da idu na svetska takmičenja i olimpijske igre pod zastavom Rusije do kraja 2022.

Pismo MOK-a IWF-u.

Nakon što su novinari mesecima objavljivali otkriće o aktivnostima Međunarodne federacije za dizanje tegova (IWF) a posebno njihovog predsednika Tamša Ajana, Međunarodni olimpijski komitet poslao je pismo predsedniku i generalnom sekretaru IWF-a i kopirajući ga svim nacionalnim federacijama IWF-a i 206 nacionalnih olimpijskih komiteta 24. februara 2021. godine.

Rvanje doping kodeks Foto: Promo

Izvršni odbor IWF-a se ekspresno sastao 27. februara i izgleda učinio sve što je neophodno da odgovori MOK-u. Odložili su svoj izborni kongres, kako bi novi statut mogao da bude usvojen pre izbora i izrazili spremnost da učine sve da ostanu u olimpijskoj porodici.

Opet antidoping predstavlja jedan od najvažnijih razloga za ostanak jednog sporta u olimpijskom programu, a možda više od toga, da dizanje tegova ostane u međunarodnom sportu kao sport od nekog značaja. Pojavili su se mnogi koji su tvrdili i dokazali da dizači tegova, kao i bodibilderi, ne mogu da postignu ništa bez anaboličkih steroida i dopinga. MOK je u suštini poručio IWF-u da svako ko je učestvovao u korupciji dok su se potencijalne kriminalne aktivnosti odvijale u IWF-u, prikrivao doping ili primao mito mora da ide. Izbori, koji će se održati negde ovog proleća, verovatno će odrediti sudbinu IWF-a za olimpijske igre u Pariz 2024. i dalje.

Iako dizanje tegova nije bilo na programu igara u staroj Grčkoj, ovaj sport je zbog značaja postao bazičan po svemu, jer dizači tegova trče brže, skaču više (verovatno najviše), imaju idealnu telesnu kompoziciju, dobar hormonski profil i u svemu predstavljaju prave atlete. Verujemo da će to sve uticati da ostanu u olimpijskoj porodici.

I dok razmišljate malo napomena da se slično sprema i svetskoj bokserskoj asocijaciji (AIBA) koja toliko zaostaje za reformskim naporima da se odbori MOK-a povodom njih neće ni sastajati.

(Prof.Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misa

    2. mart 2021 | 22:38

    Danas (poslednjih bar 30 godina) svi vrhunski sportisti se dopinguju i sad im rvaci krivi?! Nije zbog dopinga nego zbog publike jer je rvanje slabije poseceno od nekih drugih sportova i onda gube na slabijoj prodaji ulaznica.

  • Boban

    3. mart 2021 | 05:53

    Ne nego će golf da bude olimpijski sport.

  • Bhm

    2. mart 2021 | 23:05

    Ma ukinite rvanje i dizanje tegova jer je mnogo lepse da gledamo bagminton i ples oko sipke!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA