≫ 

Preuzeo je Zvezdu kad je bila 9. na tabeli i osvojio titulu: Malo poznat detalj legendarnog trenera

Vuk Roganović je bio jedan od retkih koji je trenirao oba večita rivala u rukometu

  • 0
Rukometaši Crvena zvezda 2006 Foto: MN Press

Poznati rukometni trener i nekadašnji selektor Srbije, Vuk Roganović preminuo je posle duge i teške bolesti u 77. godini života.

Roganović je ostavio trag kao igrač, ali se proslavio kao trener, tokom bogate karijere koja je trajala 44 godine, predvodio je 26 klubova i osvojio je 24 trofeja.

Međutim, najzanimljivija priča i osvojen trofej desio se pred kraj karijere 2005/06 sezone i njegov uspeh sa crveno-belima kada ih je preuzeo na pola sezone kada su bili na 9. mestu tabele i doveo ih do plej-ofa zajedničke lige, a zatim osvojio titulu prvaka Srbije i Crne Gore.

Vuk Roganović Vuk Roganović sa rukometašima Zvezde Foto: MN press

Posle očajnog starta u sezoni  (pe uzastopnih poraza), malo ko je očekivao da će se Zvezda uopšte plasirati u zajedničku ligu Srbije i Crne Gore.

Na polusezoni, Zvezda je imala skor 3-1-7, i zauzimala je devetu poziciju (od 12 timova), pa joj je predviđana grčevita borba za opstanak, a zatim se sve okrenulo u korist našeg tima koji je preuzeo Vuk Roganović.

Zvezda je zaigrala znatno bolje, zabeležila deset uzastopnih pobeda rušivši redom protivnike u drugom delu prvenstva, i kao četvrta na tabeli se plasirala u zajedničku ligu. Predvođena Petrom Nenadićem, Crvena zvezda dolazi u situaciju da joj je u poslednjem kolu dovoljan bod da vrati titulu na Marakanu.

Petar Nenadić Crvena zvezda Foto: MN Press

Iako su gubili na poluvremenu protiv Berana (u gostima), tim iz Beograda je preokrenuo rezultat u nastavku, Berane je ipak uspelo da dođe do izjednačenja na kraju, a Zvezda je mogla da slavi novu titulu.

Sledeće sezone, Crvena zvezda je trijumfovala sa bodom više od Partizana, da bi u sezoni 2007/08. bila ubedljivija i na kraju sakupila 7 bodova više od drugoplasirane Кolubare.

Zatim je igrao EHF Ligu šampiona sa Crvenom zvezdom sledeće sezone i pobedio aktuelnog prvaka Evrope Pivovarnu laško.

Iznedrio je iz tog tima plejadu vrhunskih igrača: Petra Nenadića, Rastka Stojkovića, Nikolu Manojlovića, Milana Ćorovića...

Petar Nenadić Crvena zvezda Foto: MN Press

Vuk Roganović je prvi značajan trenerski uspeh ostvario 1982. godine sa rukometašicama Radničkog kada je osvojio prvenstvo Jugoslavije, Kup i bio vicešampion Evrope.

Ostaće upamćena njegova legendatna izjava da Beograd treba da napravi jednu jaku ekipu - Zvezdu ili Partizan, koja će moći da konkuriše velikim timovima iz država zapadne Evrope i iz Skandinavije.

)Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA