≫ 

Da li sportisti imaju pravo na svoje mišljenje i kada ne poštuju etiku?

Kolumna Dr Nenada Dikića o vrednostima koje čine suštinu sporta

  • 4
Džo Kovač, Rajan Krauzer, Asmir Kolašinac Foto: Nikola Tomić

Da ne učestvujem u Erazmus projektu za učenike od 6 do 8 godina koji za temu ima vrednosti koje čine suštinu sporta i da nisam napisao prošli članak na temu zabrane Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) na protestovanje i demonstracije na Olimpijskim igrama, verovatno ne bih ni pisao o izjavi jednog od naših najvećih sportista, Asmira Kolašinca, koji je samo iz njemu znanih razloga, na Instagramu napisao:

Nenad Dikić Foto: Printskrin: Instagram

Možda bi to i bilo opravdano da za to postoji razlog, ili da više puta nije izjavljivao da samo zemlje koje imaju Antidoping agenciju kao Srbija mogu da budu uspešne u sportu.

Ali da pođem od početka - kako objasniti deci od 6 do 8 godina šta znači poštovanje, odgovornost i fer plej, kada izjave vrhunskih sportista nisu u tom duhu? Možda je još kompleksnija analiza ove izjave u sklopu ankete koji smo imali u prošlom članku.

Anketa sportista MOK Foto: Printskrin: Telegraf

Iako su čitaoci reagovali različito, verujem da se slažete da dve trećine ljudi smatra da sportisti imaju pravo na svoje mišljenje, za razliku od MOK koji smatra da nemaju. Pošto sam i sam sklon da branim pravo sportista da imaju svoje mišljenje, prosto sam gore navedenom Instagram izjavom zatečen.

Da li sportisti zaista treba da imaju pravo na svoje mišljenje a da pri tom ne snose odgovornost, ne iskazuju poštovanje ni fer plej prema protivniku.

I pre nego što citiram sportskog filozofa Krečmara, parafraziraću Pižona koji kao gost u jednoj televizijskoj emisiji ovih dana kaže „Ako ne poštuješ protivnika ne možeš da ga pobediš“.

A Krečmar kaže: „Ako razvijemo snažne vrline, navike i veštine povezane sa dobročinstvom i pravdom, lakše ćemo se izboriti mnoštvo vatrenih oluja na kojima ćemo se naći. Ako nam nedostaju ove stvari, čini se da ćemo popustiti vlastitim interesima, ekonomskom pritisku i drugim razlozima zbog kojih povremeno radimo stvari zbog kojih kasnije žalimo.“

Zato Asmire razmisli i ne popuštaj. A ako već popustiš budi jasan da te svi razumeju kao kada si Antidoping agenciju pohvalio kao najbolju.

Video: Asmir Kolašinac: Da sve ostale antidoping agencije rade svoj posao ja bih odavno bio najbolji

(Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA