≫ 

Kontaminacija leka doping supstancom više nije nerešiv problem

Prof. Dr Nenad Dikić otkriva da je na pomolu rešenje za sve sportiste koji slučajno preko leka budu doping pozitivni

  • 1
Kućna apoteka, lekovi

Foto: Shutterstock

Laboratorijska dijagnostika doping supstanci postala je toliko moćna da je moguće otkriti ih u tragovima. Zbog svega na izgled opskurni saveti raznih antidoping organizacija da preskoče lek pre takmičenja, da ne jedu iznutrice ili čak da izbegavaju seks možda i nisu tako besmisleni.

Poslednji slučaj vezan je za Brendu Martinez, olimpijsku trkačicu SAD iz septembra 2020. godine.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Izvor je bio lek koji je sportistkinja dobila na recept, tačnije antidepresiv koji je bio kontaminiran diuretikom, hidrohlorotiazidom koji se obično koristi za lečenje visokog krvnog pritiska, ali može da posluži i kao sredstvo za maskiranje drugih zabranjenih supstanci. Nije bio naveden na etiketi leka, a sve je otkriveno analizom tableta koje su ostale u boci.

Naravno sve je to izazivalo nervozu i neprijatnu atmosferu koja prati svaki doping pozitivan slučaj. Iako se Brenda Martinez čitav život borila protiv dopinga, doping pozitivan rezultat je bio prava noćna mora, jer joj se ceo svet srušio. Nije tu bio samo problem da dokaže da se radi o kontaminaciji leka koja nije ni navedena na deklaraciji, već i da se izbori sa svim onim što prati jedan takav slučaj. Kao da cela medijska pompa nije dovoljna, već postoji i strogi stav Svetske antidoping agencije (WADA) da sportista mora da bude kažnjen ili bar javno opomenut, čak i ako dokaže da nije kriv za detektovanje supstance u svom organizmu.

Opet se zahvaljujući Trevisu Tigratu, šefu američke antidoping agencije (USADA), nešto pokrenulo. Naime on je dao inicijativu da WADA razmotri doping pozitivne rezultate nastale zbog kontaminacije lekovima. Svemu je doprinela i Brenda koje je odlučila da javno priča o depresiji o kojoj se lečila i svim problemima koje je morala da prođe nakon kontaminacije antidepresiva.

Nije joj bilo lako da govori o svom mentalnom zdravlju ali želela je da zaštiti svoju reputaciju. Depresija Brende Martinez počela je nakon navodnog neuspeha na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine. Činjenica je da sportisti kriju da uzimaju antidepresive, ali shvataju da je im lek neophodan, pa je kazna zbog kontaminacije leka zaista nepotrebna. Zbog toga je poruka koju je dobila od Trevisa Tigrata bila više nego priželjkivana.

Instagram post

Printskrin.:Instagram

Jasno je napisano da je WADA odlučila da preispita doping pozitivni rezultat nakon kontaminacije regularne medicinske terapije. Brenda je na svom Instagram profilu prenela poruku uz istovremenu olakšanje da i drugi sportisti neće morati da prođu kroz šta je prošla ona.

Portparol WADA-e je objavio da je osnovana radna grupu za procenu rizika od pojave kontaminiranih supstanci u lekovima ili hrani, uključujući meso. Radna grupa će preporučiti koncentracije supstanci nastalih kontaminacijom koje laboratorije sa akreditacijom WADA ne moraju da prijave.

Video: Da li je cena da se uzme doping i da se rizikuje život ili da se proba na prirodno

Očigledno da antidoping postaje u pravom smislu nauka jer se istražuju koncentracije koje nisu nastale aktivnim uzimanjem već kontaminacijom.

Tome je svakako USADA dodatno doprinela, jer preuzimajući vođenje doping kontrole u Ultimate Fighting Championship-u, postavila pragove za detekciju osam zabranjenih supstanci.

Brenda Martinez nije jedina sportistkinja koja je imala doping pozitivan rezultat zahvaljujući kontaminaciji. Član olimpijskog softball tima Buba Nikl i olimpijski bokser Đini Fuks su bili pozitivni nakon kontaminacije tokom seksualnih odnosa 2018. godine, što je potvrdila i USADA. Devedesetogodišnji bicklista iz Indijane o kome sam već pisao bio je pozitivan na metabolit anaboličkog steroida trenbolona, koji je ušao u njegov organizam nakon što je za ručak jeo džigericu.

Instagram post

Printskrin.:Instagram

Slično se desilo i sa američkim olimpijskim atletičarem Džaronom Lavsonom, prvim čovekom koji je nakon Džesi Ovens-a pobedio na 100 metara, 200 metara i skoku u dalj na istom N.C.A.A. takmičenju 2018. godine kada je večerao govedinu sa terijakijem u japanskom restoranu u Arkansasu, i bio pozitivan na metabolit trenbolona.

Brenda je ipak nakon nekoliko meseci pozitivnog testa, oslobođena nepravde. Iako su sponzor i ljudi iz sporta stali uz nju, teško je preživela doping pozitivni rezultat. Ipak, zahvaljujući tome što je doping postao sve više ozbiljna nauka, a sve manje priča, ona je oslobođena optužbe.

Video: Amerikanka je bila dopingovana na Igrama u Riju čak četiri puta pozitivna a nije kažnjena

(Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naomi

    1. jun 2021 | 17:27

    Sportska depresija je potcenjen problem u nasem sport. A da li mi mozemo da ispitamo kontaminaciju?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA