≫ 

Svetski prvak pokušao da namesti doping aferu svom kolegi

Bivši šampion u streljaštvu Peter Sidi ušao u sobu svog kolege i ubacio mu u kutiju sa vitiamnim dopiing supstancu

  • 1
Štazi, doping Printskrin: Youtube

Verovatno da nije prevare Rusa, državnog dopingovanja sportista i zamene uzoraka tokom olimpijskih igara u Sočiju, Svetska antidoping agencija bi još uvek imala samo Internacionale standarde za testiranje.

Ovako je u naslov dodala „istraživanje“ i formirala specijalno odeljenje koje vodi Gunter Janger, bivši policajac, kome je prethodno znanje očigledno u velikoj meri pomoglo da se snađe sa svim prevarama koje doping nosi sa sobom.

Ispostavilo se da su neki doping slučajevi bolji od filmskog trilera i da su skoro nezamislivi. Skorašnji doping prekršaj koji se desio je definitivno najneverovatniji antidoping slučaj i da nije bilo istraživanja nikada ne bismo saznali pozadinu doping pozitivnog rezultata.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Početak trilera je u Nju Delhiju na svetskom kupu u martu 2021. godine. Bivši svetski prvak Peter Sidi zabrinut za svoju poziciju u nacionalnom timu ulazi ilegalno u sobu kolege iz tima Ištvana Penija, i u kapsule sa vitaminom D ubacuje diuretik furosemid. Na rutinskoj kontroli Ištvan biva pozitivan na furosemid i počinje uobičajeni haos koji prati svaki pozitivan doping rezultat.

Odakle supstanca, da nije greška, da li treba ponoviti rezultat i slično. Ištvan poznat kao sistematičan i odgovoran sportista preduzima sve da shvati u čemu je problem. I vrlo brzo otkriva na snimku iz hotela da je u njegovu sobu bez odobrenja ušao Peter.

Zatim analizom vitamina D otkriva furosemid, ali samo u kutiji koja je bila otvorena i koju je koristio, za razliku od neotvorenih kutija koji su bile deo iste serije, gde nije bilo diuretika. Vrlo brzo kao na filmu povezuju se kockice i Peter Sidi biva okrivljen za sabotažu i u odluci o njegovoj suspenziji se kaže da je „jasno, vidljivo, neopravdano i ilegalno“ ušao u hotelsku sobu Ištvana Penija i zadržao se 45 minuta. Član 10.5 antidoping kodeksa jasno opisuje mogućnost sabotaže od strane takmičara ili druge osobe.

Internacionala streljačka sportska federacija (ISSF) i mađarska streljača federacija (MSSF) je nakon pruženih dokaza i sprovedenog istraživanja suspendovala Petera Sidija, a oslobodila svih optužbi Ištvana Penija. Međutim, nije poznato da li će i kako još biti kažnjen Peter Sidi.

Njegovo delo prevazilazi običan doping slučaj i objašnjava kako se prevare dešavaju u dopingu i odakle potiču neki doping pozitivni rezultati. Definitivno bi morao da bude kažnjen najstrožije.

Streljaštvo Streljački savez Srbije

Istorija dopinga ima veliki broj slučajeva u kojima se sumnjalo na prevaru. Još uvek se živo sećam priče Bena Džonsona koji rekao da mu je nakon pobede na 100 m na olimpijskim igrama u Seulu među mnogima prišao jedan član američkog tima, čestitao i proveo sa njim neko vreme. Kaže da su svi popili nekoliko piva, a da je nakon dodele medalja išao na doping kontrolu na kojoj je bio pozitivan na stanozolol.

Ono što ide u prilog Džonsonovoj sumnji da mu je doping supstanca bila ubačena u pivo je neobično visoka koncentracija, koja odgovara akutnom uzimanju, što nije bilo logično. Bilo kako bilo, Ben Džonson je diskvalifikovan, a sve ostalo je zavera koja se prepričava.

Verovatno su tvorci Svetskog antidoping kodeksa s pravom pravno definisali sabotažu, jer je logično očekivati da oni koji ne prežu ni od čega radi pobede pokušaju i tako nešto. Možda je logično da sabotažu uradi suparnik, ali svakako ne član istog tima.

Zbog svega mnogi sportisti vode računa o svakom detalju, i to ponekad izgleda paranoično, što očigledno nije ako uzmemo u obzir ovaj slučaj. Ja znam mnoge sportiste koji vode računa šta piju, šta jedu, proveravaju da li je boca vode otvarana itd. Očigledno da je to neophodno. Da li sportisti treba da budu opterećeni, nisam siguran. Ali, očigledno da moraju da obrate pažnju na potencijalne zamke. A što se tiče Petera on je očigledno prekršio i nepisana sportska pravila i umesto da štiti leđa članu tima, on je pokušao da ga uništi, zbog toga verovatno ne bi trebalo da bude više nikada član sportskog tima.

(Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA