≫ 

Transrodna rukometašica potpisala prvi ugovor sa muškom ekipom, dosad igrala sa ženama

Veliki dan za francuski i švedski rukomet

  • 4
Loui Sand Foto: Instagram

Šveđanka poreklom sa Šri Lanke Lui Sand (28) postala je prva transrodna rukometašica koja je zaigrala za mušku ekipu u Švedskoj, prenose mediji u ovoj skandinavskoj državi. Ona je potpisala ugovor sa drugoligašem Geteborgom koji je i zvanično potvrdio ovaj svakako najneobičniji transfer u svetu rukometa.

Lui je rođena kao žensko, donedavno je igrala za francuski klub Fluri les Ubro, a u međuvremenu je shvatila da u njoj zapravo "čuči" jači pol, pa se odlučila za nesvakidašnji potez. Igraće u znatno težim okolnostima i videti da li je dovoljno dobra i jaka za muški svet.

- Ovo je fantastično! - kazala je sa oduševljenjem Lui Sand u intervju za švedski tabloid Aftonbladet.

- Nakon što sam iznenada prestala da igram rukomet, polako sam pronašla put nazad. Mislim da se nikada u životu nisam toliko fizički namučila kao u tom periodu - rekla je, aludirajući na pauzu koja je napravila.

Ona je 2019. godine započela proces promene pola kako bi se konačno transformisala i nastavila da igra rukomet u jačoj konkurenciji. Sada deluje srećno i zadovoljno.

Sand je u karijeri igrala za švedski Savehof šest sezona, potom za francuski Brest i pomenuti Furi, dok je za reprezentaciju Švedske odigrala 105 utakmica. Privremeno je završila karijeru sa 26 godina "iz ličnih razloga". Tada je i počela proces promene pola.

- Neverovatno sam srećan i ponosan što Geteborg (klub se zove "Karra") veruje u mene i što je zaista pokazao interesovanje. Hvala svim kolegama u timu koji mi pomažu i podržavaju me - poručila je u poruci na instagramu.

Na snimku ispod Lui je bila gost u jednoj tamošnjoj emiciji u kojoj je pričala o sebi i svojoj karijeri.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    14. avgust 2021 | 12:36

    Ово је велики корак за човечанство али ка пропасти !

  • Mrcke

    14. avgust 2021 | 14:27

    Duboka zemlja, melje li melje. Uskoro smanjenje granice za pedofiliju. Tramp je bio uz Putina, Lukasenka, Orbana jedina sansa, na zalost Kabala je pobedila i sad krece LUDILO!!!!!

  • Dragan90CZV

    14. avgust 2021 | 15:14

    A klub se zove "Karra"🤣🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA