Najbolji srpski maratonac poziva na "X waters" spektakl na Adi: Izazov za najjače prvi put u Srbiji

Ako imate cilj sve je lakše

  • 0
Tamaš Farkaš Foto: Privatna arhiva

Plivački spektakl X-Waters Belgrade održaće se po prvi put u našoj zemlji, na Adi Ciganliji, 11. septembra na kome će se okupiti oko 200 najspremnijih plivača iz Rusije, Srbije i zemalja regiona. Plivači će preplivavati Savsko jezero po dužini, a distance koje su na programu su nautička milja (1.85km), 3.5 km i 7 km kao i revijalna trka za decu od 100 metara. Jedan od učesnika i ambasador trke biće Tamaš Farkaš, višestruki prvak Srbije u plivačkim maratonima na otvorenim vodama na 5 i 10 kilometara. Farkaš je reprezentativac Republike Srbije u daljinskom plivanju i kotiran je na evropskoj rang listi kao 15. plivač u Evropi.

  • Rodom ste iz Sente. Gde se naučili da plivate, u pitomoj Tisi ili na bazenu?

Rođen sam u Senti, ali sam živeo 19 godina u Bečeju, gde sam i naučio da plivam. Moj tata ne zna da pliva, pa su moji roditelji hteli da moj brat Danijel i ja naučimo kako bismo mogli da plivamo u moru. Iako sam kao mali prvo ušao u Tisu, svoj prvi zaveslaj sam napravio na zatvorenom bazenu u Bečeju.

Tamaš Farkaš Foto: Privatna arhiva
  • Počeli ste da trenirate plivanje kao sedmogodišnjak, u kom trenutku ste se opredelili za duge discipline?

Sa šest godina su me upisali u školu plivanja, sa sedam sam već znao da plivam 3 discipline. U početku sam bio sprinter, sa 12 godina sam bio državni prvak na 100m delfin. Posle nešto nisu dolazili rezultati na kratke distance, pa me tadašnji trener Branislav Ivković prijavio na 1500m slobodno, gde sam odmah napravio dobar rezultat u svojoj kategoriji. I od tad sam ostao na dugim distancama, i na otvorenim vodama na 5 i 10 km.

  • Sećate li se prvog rekorda? Kako ste se osećali u tom trenutku?

Čini mi se da je to došlo kasno, sa 19 godina. Jako sam bio srećan, znao sam koje vreme treba da isplivam za rekord, dosta dugo sam ga ciljao, ali rad se isplati. Svoj rekord sam popravljao 3 puta, i nadam se da ću ga još malo popraviti ove godine.

Tamaš Farkaš Foto: Privatna arhiva
  • Da li ste već učestvovali na X Waters maratonima i kakvo je vaše iskustvo?

U proteklih 10 godina od kad se bavim profesionalno maratonskim plivanjem, na dosta takmičenja i mesta sam plivao, na X-waters događajima još nisam. Uvek sam otvoren za nove izazove, još više ako su oni u Beogradu.

  • U kojim vodama najviše volite da plivate?

Nemam omiljenu vodu, ali najviše volim stajaću vodu, 24-25 stepeni, i to može da bude bilo gde u svetu.

Tamaš Farkaš Foto: Privatna arhiva
  • Kada Vam je teško u toku trke - o čemu razmišljate?

Od samog početka je teško, moraš biti fokusiran u svako vreme, gledati kako konkurenti plivaju, i ne zaostati od glavne grupe, jer ih je posle jako teško stići. Nema puno vremena za razmišljanje.

  • Podelite s nama savet koji ste dobili od starijih plivača maratonca, a koji ste Vi usvojili?

Važno je naučiti orijentisati se. Treba biti istrajan, puno trenirati i biti staložen, a rezultat će doći. Jeste da treba puno odricanja, morate paziti na ishranu, ali ako imate ciljeve sve je lakše.

Tamaš Farkaš Foto: Privatna arhiva
  • U kojoj trci ćete učestvovati 11. septembra na Adi Ciganliji, da li imate tremu, šta očekujete?

Naravno na najvećoj, na 7km. Daću sve od sebe i nadam se da ću uspeti da uđem u prva 3 mesta.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA