Startuje 27. Svetsko prvenstvo u ronjenju na dah

Ovo je prvo takmičenje od izbijanja epidemije korona virusa, a okupiće 150 takmičara iz 40 zemalja

  • 0
Ronjenje na dah

Foto: Costas Constantinou

Svetsko prvenstvo u ronjenju na dah, 27. po redu, biće održano u organizaciji Međunarodnog udruženja za razvoj ovog sporta (AIDA International) od 20. do 30. septembra u kiparskom gradu Limasolu.

Ovo međunarodno takmičenje, prvo od izbijanja epidemije, okupiće 150 takmičara iz 40 zemalja u pokušaju da obore lične i svetske rekorde to u sledećim disciplinama:

Konstantni balast sa perajima i sa monoperajem (Constant weight – CWT)

- podrazumeva da ronioci zaranjaju i izranjaju upotrebljavajući isključivo svoja peraja ili monoperaja i ruke bez povlačenja uz konop ili menjanja balasta (količine tegova).

Konstantni balast bez peraja (Constant weight without fins – CNF)

- disciplina koja podrazumeva da ronioci zaranju i izranjaju bez upotrebe peraja i bez povlačenja uz konop, koristeći samo svoju sopstvenu snagu. Ovo je najteža sportska dubinska disciplina jer nema nikakvog dodatne pomoći prilikom zaranjanja.

Slobodan zaron (Free immersion – FIM)

- odlikuje se time što ronioci u ovoj disciplini bez upotrebe peraja a uz pomoć ruku zaranjaju i izranjaju povlačeći se uz konop. Slobodan zaron je sportska dubinska disciplina sa najmanje uzbuđenja jer brzina i dubina zarona zavise samo od harmoničnog povlačenja po konopu.

Među prijavljenim takmičarima posebnu pažnju svojim zaronima privući će višestruki nosioci kako svetskih tako i nacionalnih rekorda: Nemica Dženifer Vendland, Aleksej Molčanov i Andrej Matvenko iz Rusije, Marijana Gilespi i Abdelatif Aluaš iz Francuske, Fatima Korok iz Mađarske i Đion Đang iz Koreje.

Svi zainteresovani moći će da prate ovo takmičenje preko live stream-a na youtube kanalu Međunarodnog udruženja za razvoj ronjenja na dah.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA