≫ 

Naučite pravila bodovanja u boksu da biste mogli da uživate u gledanju

Nova kolumna Dr Nenada Dikića vodi vas u svet olimpijskog boksa

  • 1
Pavel Fjodorov, Svetsko prvenstvo u boksu Foto: MN Press

Skorašnje učestvovanje na finalu Evropskog šampionatu u boksu za mlade u Budvi (23. oktobra 2021) nateralo me je da proučim pravila, jer je to bio najbolji način da pratim dešavanja u ringu.

Čini mi se da je to dosta važno za sve koji budu želeli da gledaju Svetsko prvenstvo u Beogradu, koje se upravo održava. I zato u nastavku mala analiza bodovanja u boksu. Izgleda da je na taj način gledanje boksa mnogo zanimljivije i izazovnije.

Boks za bodovanje koristi kompjuterski skoring sistem od 10 poena. Suštinski ocenjivanje se sprovodi prema četiri kriterijuma: čistoća udarca, efikasna agresivnost, kontrola u ringu i odbrana.

Prof. Dr Nenad Dikić Kolumnista Telegrafa Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, Predsednik udruženja za sportsku medicinu Foto: Privatna arhiva

Čist udarac je jako važan, ali ne samo koliko je precizno zadat, već i koliko jako. To u prevodu znači da zadavanje velikog broja nepreciznih udaraca ne može da ima prednost nad samo jednim ili nekoliko koji su bili precizni i jaki, iako često publika ima utisak da je onaj ko zada veći broj udarac uspešniji.

Efikasna agresivnost, takođe, ne podrazumeva, kretanje, udaranje bez cilja i preciznosti. Radi se o utisku koje sudije stiču na osnovu kretanja i rada boksera sa ciljem da stvori poziciju da lakše udari protivnika i poentira. Nekada i odbrana može da se oceni kao efikasna agresivnost. Dobar primer je bio Džo Frejzer koji je braneći se pripremao položaj za napad koji nije mogao da bude odbranjen.

Kontrolisanje ringa znači da se bokser uspešno kreće, određuje ritam borbe i jednostavno kontroliše situaciju u ringu. Za prave poznavaoce to je pitanje stila i imidža boksera i to svakako mora da bude važno. Boks je između ostalog i šou koji mora da zadovolji publiku i bude lep za oko. Naravno kontrolisanje ringa je deo strategije, što znači da ne mora da bude predvidivo i od početka u korist boljeg boksera. Setite se samo plesa Mohameda Alija.

Naravno odbrana je u svakom sportu važna, ali u boksu čini se posebno jer onaj koji dominantan u odbrani može da neutrališe svu agresivnost svog oponenta i da spreči i potencijalno precizne i jake udarce. Kad već pominjem neke velike boksere, sigurno oni koji su stariji se sećaju Pernela Vitekera koji je bio verovatno jedan od boksera sa najboljom odbranom.

Naravno kao i u drugim sportovima postoji prekršaj . Sudija u ringu mora prvo da upozori boksera na neadekvatno ponašanje, pa ako se ono nastavi, izriče prekršaj, odnosno oduzima bodove. Najčešći razlozi za izricanje opomene i faula su vezani za nedozvoljene udarce (nogom, laktom, otvorenom šakom i sl.), zatim nedozvoljeno kretanje (rvanje, grepling i sl.) i neaktivnost odnosno izbegavanje kontakta i boksovanja. Kao kuriozitet treba navesti i da je ujedanje zabranjeno i prisetiti se slučaja kada je Majk Tajson odgrizao deo uva svom protivniku.

Uobičajeno bodovanje daje sledeće rezultate:

10 – 10 nerešena borba

10 - 9 za boksera koji je dobio borbu boljim skorom u sve tri runde

10 – 8 za boksera koji je pobedio nokdaunom

10 – 7 za boksera koji je uradio 2 nokdauna

10 – 6 za boksera sa tri nokdauna

Ukupno bodova

Pobednik

Primenom novih pravila od 2019. godine da bi sve bilo transparentnije gledaoci mogu da gledaju skorovanje sudija tokom meča. Time je boks postao interesantniji za gledanje jer za svaki sport je pre svega važno da ga gledaoci što bolje razumeju. Čini se da je time boks i vratio poverenje šireg sportskog javnog mnjenja i delimično povratio poziciju koju je imao u olimpijskoj familiji.

A da bi sami mogli da se zabavite možda da iskoristite predlog tabele za bodovanje.

Tabela bodovanja boks Foto: Nenad Dikic

Ista tabela može da se iskoristi i kada ima više rundi. Suština je da je na ovaj način boks dobio na pravednosti jer je mnogo lakše doneti odluku kada se boduje svaka runda i onda donese konačni skor nego da se na kraju sudije izjašnjavaju o meču u celini.

Ostaje samo da pogledate neki meč i uživate u boksu kao nekad kada smo gledali Muhameda Alija i Džonija Frejzera.

Video: Za Muhameda Alija 60.000 dolara: Rukavice legende boksa na aukciji

(Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA