≫ 

Tibetanci stigli do Lozane, izveli performans sahrane Međunarodnog olimpijskog komiteta

Ne prestaje borba malog naroda, poruka je jasna, kineski režim je represivan

  • 0
OI sahrana tibetanski monah Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Mala grupa tibetanskih atkivista u petak je izvela performans sahrane Međunarodnog Olimpijskog komiteta ispred sedišta te organizacije u Ženevi. Sedmoro aktivista nosilo je zastave Tibeta, poruke "Bojkot Peking 2022" i kao najupečatljiviji detalj mrtvački sanduk na kojem su ispisani olmpijski krugovi i datum osnivanja, odnosno "smrti" MOK-a (1894-2021).

Na ovaj način Tibetanci su poslali još jednu poruku Svetskoj olimpijskoj federaciji zbog stava prema Kini, odnosno zbog toga što je najmnogoljudnijoj zemlji sveta dodeljna organizacija Zimskih Igara (februar 2022) uprkos potvrdama o stalnom kršenju ljudskih prava na Tibetu, te prema ujgurskoj manjini i u Hong Kongu.

- MOK, ti si za nas od danas mrtav zbog stvari koje konstantno ponavljaš - izjavio je tibetansko-kanadski aktivista Čemi Lamo, koji je u oktobru bio uhapšen jer je u Olimpiji, Grčka, ometao ceremoniju prinošenja olimpijske baklje za Igre u Kini.

- Tibetanci od tebe traže da koriguješ svoje stavove i to se do danas nije desilo, tako da od danas nećemo da imamo ništa sa tobom i pozivamo svetske vlade da stupe u bojkot Igara - poručio je ovaj aktivista.

MOK je već izvesno vreme na meti međunarodne kritike i brojnih organizacija za ljudska prava, jer je dozvolio održavanje Igara u zemlji iz koje stižu uznemirujući izveštaju o ugroženosti manjina, kako naroda na Tibetu, tako i Ujgura.

Peking je inače prvi grad u istoriji koji je na sebe preuzeo organizaciju i letnjih i zimskih olimpijskih igara.

Odgovor MOK-a na sve ove pritužbe i kiritike bio je i ostao isti: oni ne mogu da utiču niti da se mešaju u unutrašnje stvari suverene države.

Ranije ovog meseca je i američki predsednik Džo Bajden rekao da će SAD razmotriti diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA