≫ 

Najveća drama u istoriji surfa: Dan kada je takmičara tokom TV prenosa napala velika bela ajkula

Mik Fening, trostruki prvak sveta u surfovanju, ušao je tog 19. jula 2015. u vodu kako bi se takmičio u finalu „J-Bay Open-a” u Južnoj Africi. Dva minuta kasnije milionski auditorijum je u živom prenosu posvedočio retkom prizoru: borbi za život između čoveka i morskog psa

  • 0
Mick Fanning, Mik Fening Zloglasni napad velike bele ajkule na Australijanca Mika Feninga, trostrukog prvaka sveta u surfovanju. Napad se odigrao tokom takmičenja „J-Bay Open 2015” u Južnoj Africi. Foto: Profimedia/AFP

Tokom profesionalne karijere — koja je počela 2001. kada je dobio vajldkard za takmičenje „Rip Curl Pro” (koje je osvojio) — uprkos nekolikim povredama koje su ga znale izbacivati iz stroja, Mik Fening je tri puta bio prvak sveta u okviru Svetske surferske lige (2007, 2009, 2013) i šest puta najbolji surfer Australije u muškoj konkurenciji (2002, 2004, 2007, 2008, 2010, 2011).

Australijanac rođen 13. juna 1981. u Penritu, zapadnom predgrađu Sidneja, u porodici irskih doseljenika, da surfuje je naučio kada je imao svega tri godine, ali se ozbiljnije počeo baviti ovim sportom tek kada mu je bilo 12. Tada se porodica preselila na obalu okeana, u Tvid Heds, gradić smešten na samoj granici s Kvinslendom, u okviru šireg gradskog područja Gold Kousta.

Interesantno, srednju školu je pohađao zajedno sa Džoelom Parkinsonom, takođe prvakom sveta 2012. godine; u tom periodu, 1998, poginuo mu je brat u saobraćajnom udesu, ali je Fening pre toga već počeo da gradi ime, privukavši pažnju na nacionalnom šampionatu kada mu je bilo svega 15 godina.

Mick Fanning, Mik Fening Mik Fening, trostruki prvak sveta u surfovanju, jaše na talasu tokom takmičenja „Billabong Pipe Masters” na Havajima 2014. godine. Foto: Profimedia/AFP

Ipak, u svetu u kojem se surf doživljava više kao egzotični, rekreativni hobi nego kao ozbiljan sport, zato što je njegova niša, globalno gledano, proporcionalno mala, bez obzira što pričamo o multimilionskoj industriji — Mik Fening je nakratko dospeo u žižu svetske javnosti zbog događaja koji samo posredno ima veze s njegovim zanimanjem.

Naime, 19. jula 2015. održavalo se finale „J-Bay Open-a” u Džefris Beju, u Južnoj Africi. Dva minuta nakon što je ušao u vodu s kolegom Džulijanom Vilsonom, pojavila se velika bela ajkula, koja je doplivala do njega i zapetljala se u uzicu kojom se daska pričvršćuje za nogu. Fening je ajkulu udario, i pokušao da se zaštiti daskom, ali je ona odgrizla uzicu.

Fening je tada započeo beg ka obali; Vilson je krenuo ka njemu da bi mu pomogao, a ubrzo su stigli i spasioci na čamcu i skuteru, koji su ajkulu zaplašili a njih dvojicu izvukli iz vode. Takmičenje je odmah otkazano; na pitanje novinara, da li mu borba za titulu sada išta znači, s obzirom da su njih dvojica bili u finalu, emotivni Vilson je odgovorio: „Ne, baš ništa, samo sam srećan što je živ”.

Fening se sutradan vratio u Australiju, istakavši da je srećan što „nije bilo njegovo vreme”. Ni nedelju dana nije prošlo, a on je ponovo bio u vodi; već 27. avgusta je surfao na Šipstern Blafu u Tasmaniji, na lokaciji koju zovu i „Đavolja tačka”, koja je čuvena po idealnim uslovima za surfovanje a zloglasna upravo zbog velikih belih ajkula. Strahu ne treba dozvoliti da pobedi, s njim se treba suočiti.

Pogledajte video:

Video: Bezbrižno brčkanje prekinuli pucnji: Čovek ih spasao od džinovske ajkule

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA