≫ 

Bio muško, pa promenio pol i dominira u bazenu: Bura u SAD zbog "nepravde" prema devojkama

Lia Tomas je pre samo tri godina bila Vil Tomas, sada je potencijalno nova zvezda američkog ženskog plivanja, što se mnogima u SAD ne dopada

  • 7
Lia Thomas Foto: Društvene mreže, pennathletics.com

Večito pitanje "da li bi transrodnim osobama trebalo zabraniti da se takmiče u konkurenciji slabijeg pola" ponovo je aktuelizovano nakon što je američka koledž plivačica Lia Tomas dominirala na jednom tamošnjem takmičenju. Ništa neobično ne zvuči ova vest, ali dobija na pažnji ako se zna da je Lia nekada bila muško.

Baš ta njena transformacija i činjenica da se kao transrodna osoba takmiči u konkurenciji slabijeg pola, je izazvala bunt poraženih, ali i dela javnosti.

Lia je toliko bila superiorna na nedavno održanom takmičenju univerziteta u Pensilvaniji da je postavila rekord u slobodnom stilu na 200 metara, dok je na duplo dužoj distanci zabeležila drugo najbrže vreme u državi. Takođe, dala je i najveći doprinos da njen tim postigne najbolji rezultat i u štafeti slobodnim stilom.

Zanimljivo je da se Lia pre samo tri godine, pre pandemije, takmičila u muškoj konkurenciji, i zvala se Vil. U međuvremenu je krenuo u proces preomene pola, završio je testosteronski tretman (smanjenje istih), i sada sebi krči put poput torpeda kroz vodu - kao Lia.

Valja reći i to da je kao muško Lia, ili Vil, takođe beležio zapažene uspehe u bazenu na nekoliko takmičenja, pa je potpuno očekivano što je supeiorna u ženskoj konkurenciji. Međutim, njen ulazak među ženski svet naišao je na neodobravanje dela sportske javnosti i konkurencije.

Kako je vest o njenoj velikoj formi i pobedama postala sve rasprostranjenija, sve je više onih koji se javljaju na društvenim mrežama i negoduju zbog "nepravede" koja se nanosi drugim takmičarkama.

- Moje dve ćerke plivaju takmičarski - piše jedanotac na ovu temu, i dodaje:

- One vežbaju 3-4 puta nedeljno skoro tokom cele godine. Moje devojke i mnoge druge "deru zadnjice" godinama, pa čak i decenijama. Ovakva sr*nja me beskrajno ljute. Ovo nije napredak - kaže ljutito otac.

Mešanje transrodnih osoba sa regularnim takmičarima je tema o kojoj u SAD postoje oprečna mišljenja, o čemu svedoči i ovaj slučaj.

- Postoje neki sportovi u kojima biološke žene mogu ravnopravno da se takmiče sa biološkim muškarcima. Plivanje nije jedno od njih - kaže još jedan učesnik u ovoj tviter debati.

Inače, sve brojnije prisustvo otransrodnih osoba u konkurenciji slabijeg pola dovelo je i do promena u regulativama Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Do sada je važilo da sve takve osobe moraju sniziti nivo testosterona pre ulaska u drugu konkurenciju, međutim, sada postoje najave da to više neće morati da rade. Naime, nove smernice vezane za ovu problematiku biće donete nakon februarskih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Štaviše, novi stav organizacije je da sada ne bi trebalo uopšte da postoje automatske pretpostavke da trans žene imaju prednosti u odnosu na druge žene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA